Gazete Güney

VER YETKİYİ AL ETKİYİ

Tarih; 12 Şubat 2021…
Hatay’ımız henüz yıkıcı depremi yaşamamış, on binlerce insanımız henüz hayattaydı.
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı o vakit şöyle bir twit atmıştı, sosyal mecrada;
“İskenderun Teknik Üniversitesi’ne bağlı Doğu Akdeniz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması fikrinin, konunun uzmanları tarafından tartışılmasını önemsiyorum. İSTE bünyesinde alanında uzman çok kıymetli bilim insanlarımızın olduğunu biliyoruz.”
Lütfi Vekil, konunun anlaşılması için peşpeşe küçük paylaşımlar da yaptı. Dedi ki;
İSTE’deki bilim insanlarının kontrolünde kurulacak bu merkez ile bir taraftan bölgemiz depremselliği ile ilgili çok sayıda araştırma yapma fırsatı elde edilirken bir taraftan da bilim dünyasına katkı sunulabilir.
Dedi ki;
Özellikle son zamanlarda depremlerin sıkça yaşandığı ve Hatay’ı da yakından ilgilendiren Doğu Akdeniz’in deprem açısından bilinmeyen yönlerine yönelik daha fazla çalışma yapma imkanı doğabilir.
Dedi ki;
Coğrafi bakımdan deprem kuşağı üzerinde yer alan ilimizde depremle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili faaliyetler yürütülebilir, Uluslararası bilimsel kuruluşlar, araştırma merkezleri ve üniversiteler ile eğitim-öğretim, araştırma, geliştirme, uygulama ve danışmanlık gibi konularda işbirliği yapılabilir..
Dedi ki;
Bölgede olabilecek yıkıcı bir depremin ardından hızla yardım sağlayacak bir kurtarma ekibi kurulabilir, depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen çalışmalar yapılabilir.
İlimiz tüm bu ve buna benzer çalışmaları yapabilecek akademik alt yapıya sahip. Yeter ki isteyelim.”
Lütfi vekil sihirli cümleyi sona bıraktı;
YETER Kİ İSTEYELİM!
Peki sonra ne oldu?
Üç yıl önce deprem komisyonu üyesi olan AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Lütfi Vekil’e omuz vererek, İSTE Rektörü Prof.Dr. Tolga Depci’ye atıf yaparak, İskenderun Teknik Üniversitesi’ne bağlı Doğu Akdeniz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulacağına inandığını söyledi.
Rektör Depci de, Abdulkadir Vekil’in sosyal medyadaki paylaşımını alıntıladı, “Bana böyle gelin, biz hazırız” tarzında paylaşımlar yaptı.
Bu paylaşımlardan sonra bir yıl geçti, 2022’de tık yok..
2023 Şubat ayında deprem vurdu Hatay’ı..
Yıl 2024, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, bir özel TV programında İSTE bünyesinde kurulması planlanan Doğu Akdeniz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi fikrini hatırlatıyor.
Şöyle diyor;
Bir kulaktan girdi, öteki kulaktan çıktı..
İSTEmedik! Önemsemedik!
Şimdi rektörlük seçimleri geldi çattı.
Verin yetkiyi, alın etkiyi..
Hayırlı olsun!

Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version