İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yıldırım, Erzin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhteşem Vural ve Payas O.S.B. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan, ortak bir açıklamada bulunarak, deprem bölgesinde bulunan üyeler tarafından talep edilen hususları aktardı.
Açıklama şöyle;
“Depremde evleri tamamen yıkılan, ağır, orta ve az hasarlı olan insanların barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının süreklilik arz edecek şekilde karşılanması büyük önem taşımaktadır. Çadır, konteyner ve gıda ihtiyacı en elzem ihtiyaçlar olmaktadır.
Depremde zarar gören işyerlerine ileri tetkik yapılmak suretiyle binaların durumlarının daha profesyonel bir şekilde tespitlerinin yapılması gerektiği belirtilmektedir.
İşyerleri çalışamaz durumda olan işletmelerimize konteyner mobil ofis tedarik edilmesinin faydalı olacağı ifade edilmektedir.
Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimizin sigortalı çalışanlarının SGK prim ve aylık ücretlerinin devlet tarafından karşılanması talep edilmektedir.
Depremden etkilenen şehirlerimizde gerçekleşmiş olan ticaretin geriye dönük ödemelerinin yapılabilmesi için devlet kurumları tarafından hibe desteği sağlanması gerektiği ifade edilmektedir.
‘BÖLGE FİRMALARINA ÖNCELİK TANINMALI’
Şehrimizde ticaret durduğu için, işletmelerimizde nakit akışı olmamaktadır. Dolayısıyla 3 ay ertelenen çek ödemeleri çözüm olmayacaktır. En az bir yıl veya daha kalıcı ve uzun soluklu bir çözüm düşünülmesi gerekmektedir.
KOBİ’lere 24 ay veya 36 ay geri ödemesiz, 5-6 yıllık düşük faizli kredi desteği sağlanması, kredi limitlerinin yükseltilmesi ve kredi teminatının Kredi Garanti Fonu’ndan karşılanması önem arz etmektedir. Eximbank kredilerinde, deprem bölgelerindeki işletmelere pozitif ayrımcılık yapılması ile zorluk yaşayan işletmelere nakdi destek sağlanması gerekmektedir.
Şehrimizin yeniden yapılanma sürecinde, bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızın ayakta kalabilmesi için tedarik zincirinde şartları uygun olan bölge firmalarına öncelik tanınması gerektiği belirtilmektedir.
Şehrimizin yeniden yapılanma sürecinde yeni yapılacak binalara imar izni verilirken depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi açısından binaların zemin sağlamlığı, kat yüksekliği, yapılan statik projeler, kullanılan demir miktarı, çimento ve benzeri inşaat malzemelerinin projeye uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesine çok önem verilmesi gerekmektedir.
Şehrin yeniden inşa edilme sürecinde, fazla ihtiyaç olacağından betonun harç yapımında kullanılan agrega maden sahalarının acilen genişletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Deprem bölgesinde yaşayan ve ticaret yapanların ödemekle yükümlü oldukları elektrik, su, internet, doğalgaz ödemelerinin 31.12.2023 tarihine kadar devlet tarafından ödenmesi ve tüm vergilerden muaf tutulması gerektiği ifade edilmektedir.
Deprem bölgesindeki şehirlerin yatırım teşvikinde 6. Bölgeye alınması büyük önem arz etmektedir.
‘KDV ALINMASIN YA DA YÜZDE 1 OLSUN’
Okullarımızda eğitim ve öğretim yapılmasında sakınca olmadığına dair teknik rapor verilmesinin ardından okullarımızın güvenle açılması, öğrencilerimizin yaşadığı bu travmatik süreci öğretmenler ve diğer öğrencilerle birlikte atlatmasının sağlanması gerekmektedir.
Özel okul teşviklerinin yeniden verilmesi, eğitim kitap, yayın, kıyafet ve yemek desteğinin verilmesi, bu bedellerden KDV alınmaması veya en az 4 yıl olacak şekilde %1 olarak alınması büyük önem taşımaktadır.
Özel okullara ayrılan ve kullanılmaya hazır halde bekleyen Kredi Garanti Fonu desteğinin acilen deprem bölgesindeki okullara kullandırılması talep edilmektedir.
Kısa çalışma ödeneğinin en az 1 yıl özel okullara kullandırılması gerektiği ifade edilmektedir.
Deprem bölgesindeki özel okullara elektrik birim ücretinin 2 yıl süreyle en düşük fiyatta sabitlenmesi ve destek sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Faaliyetlerini devam ettiren işletmeler personel sorunu çekiyorlar işten çıkarma yasağı olması sebebiyle işçiler telefonları kapatmış kendi adreslerini ter ederek işe gelmemektedirler. Bu sebeple çalışma bakanlığından işine gelmeyen işçilerin işten çıkarılmasına yönelik iznin verilmesi. Örneğin belirli bir tarihe kadar hayatta olmasına rağmen işyerine gelmeyen personel için işten çıkarma hakkının işverene tanınması talep edilmektedir.
REKABET KURUMU DEVREYE GİRSİN
Çalışan işçilerimizin vergi dilimlerinin de arttırılarak ellerine geçecek net ücretlerin uzun vadeye yayılması talep edilmektedir.
Deprem bölgesindeki ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere ticari ve binek araçların ÖTV ve KDV’lerinin alınmaması ve 5 yıl süre ile satışının yapılamaması talebi bulunmaktadır.
Plan bütçe komisyonundan geçen vergi barışı yasasının mücbir sebep illerinde ilk taksitinin 31.12.2023 olarak düzeltilmesi ve minimum 7 yıl vadeye uzatılması talep edilmektedir.
Deprem bölgesinde yapılacak olacak minimum 150 m2’ye kadar olan tüm konutlarda KDV oranın %8’den %1’e düşürülmesi talep edilmektedir.
Fahiş fiyat uygulayan şirketlerin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması veya rekabet kurumunun devreye sokulması talep edilmektedir.
Limak İskenderun limanı bölgemiz için önem taşımaktadır. Limandaki depremin verdiği hasarlardan kaynaklanan sorun biran evvel çözülerek limanımızın faaliyetlerine devam etmesinin sağlanması şehrimiz açısından önem arz etmektedir. (2 adet konteyner limanımız bulunmaktadır. Limak çalışmadığı için yükler mersin limanına gitmektedir.)
Özel bankaların faiz oranlarının makul bir seviye düşürülmesi esnaf ve sanayicilerimizin beklentisidir.
Tevkifat konusu sanayiciler ayağında çözülmüş olmasına rağmen esnaf tarafında sürüncemede kaldığı tarafımıza iletilmiştir.”