Gazete Güney

YAPAY İLK RESİFLER İSKENDERUN KÖRFEZİNE BIRAKILDI

İskenderun Körfezdeki deniz canlıları popülasyonlarını korumak, biyoçeşitliliği arttırmak ve dalış turizmini bölgede canlandırmak için denizin dibine yapay resifler bırakıldı.

İskenderun Körfezi’ndeki sualtı popülasyonunun sürdürülebilir hale getirmek balık çeşitliliğini korumak ve çoğalmasına katkı sunmak üzere İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubesi ile İskenderun Teknik Üniversitesinin birlikte hazırladığı Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif’ler projesinde sona gelindi.

BALIK NESLİNİN YENİDEN CANLANMASI AMAÇLANIYOR
İskenderun Balıkçı Barınağı’ndan tekneye yüklenen Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif’ler, İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, DTO Şubesi Meclis Başkanı Suphi Şaşati’nin de katılımıyla, Körfezde denizde tespit edilen noktalara götürüldü.
İSTE (İskenderun Teknik Üniversitesi) Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında balık neslinin yeniden canlanması ve çoğalması için İskenderun Körfezinin belli koordinatlarında dalgıçların da yardımıyla denizle buluşturuldu.

DALIŞ TURİZMİ BÖLGEDE CANLANACAK
Proje koordinatörü İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, proje ortakları İSTE Rektörü Prof. Dr Tolga Depci, İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz ile Doğa ve Bilim Derneğine teşekkür etti.
Prof. Dr. Cemal Turan, projenin Avrupa’da ikinci, Türkiye de bir ilk olduğunun altını çizerek “İskenderun Körfezdeki deniz canlıları popülasyonlarını korumak, biyoçeşitliliği arttırmak ve dalış turizmini bölgede canlandırmak için bu proje hazırlandı” dedi.

ÇEVRE SAHİLLERDE HİÇ YAPAY RESİF YOK
İskenderun Körfezinde ve çevre sahillerde çok az sayıda doğal resif bulunduğuna da işaret eden Prof. Dr. Turan “Bunun yanında, İskenderun Körfezinde ve çevre sahillerde hiç yapay resif bulunmamaktadır. Buda bölge halkı, amatör balıkçılar ve özellikle dalış turizmi yapan kesim tarafından sık sık dile getirilmektedir. Bunun yanında, bilinçsiz ve bilimsel dayanağı olmayan projesiz bir şekilde atılan resifler fayda dan ziyade zararları bulunmaktadır. Bizde bu konuda bu talebi karşılamak ve bölgenin ihtiyacını gidermek üzere ilk olarak Amerika’da kullanılmaya başlayan ve giderek birçok dünya ülkesinde kullanımı artan Resif Toplarını Türkiye’de ilk olarak yapmayı amaçladık” diye konuştu.

TOPLAM 60 ADET OLACAK
Resif toplarının Avrupa’da sadece İspanya’da başarıyla projelendirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Cemal Turan “Bizde İspanyadan sonra Avrupa’da ilk olarak Türkiye’de Denize atılacak olan Resif topları oluşturduk. Bu anlamda Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif Projesi Türkiye’nin diğer bölgelerine ve diğer Avrupa ülkelerine model oluşturacak bir proje olması bakımından çok önemli bir projedir. Suya dayanıklı malzemeden uzun süren çalışma sonrasında on bir adet resifi denize belirlenen noktalara bırakıldı. Toplamda 60 adet belirlenen noktalara bunlar konulacak. Dalgıçların yardımı ile de yerleştirilen resifler bir süre deniz altındaki durumları gözlenecek ve takibini sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ

Exit mobile version