Gazete Güney

KURBAN BAYRAMI’NDA 7 BESLENME ÖNERİSİ

İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerinde bulundu.

1) KURBAN ETLERİNİZİ KIZARTMAYIN
Pişirme yöntemi, etin tüketim kalitesini etkileyen en büyük etmenlerden biridir. Eti en sağlıklı pişirme yöntemi, ilave yağ kullanmadan haşlama, buğulama gibi yöntemlerle kısık ateşte uzun sürede pişirmedir. Eğer etleri ızgarada pişireceksek etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

2) ETİ YEMEK İÇİN ACELE ETMEYİN
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların eti hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Hem yumuşaklık, hem de etin lezzetinin gelişmesi için kurban etinin kesimden en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekmektedir.

3)KURBAN ETLERİNİ SAĞLIKLI KOŞULLARDA SAĞLAYIN
Kurban etleri kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Güneş görmeyen serin bir ortamda 3-4 saat bekletilerek oluşacak ölüm katılığı önlenmelidir. Etler büyük parçalar şeklinde değil tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir.

4)TÜKETİM MİKTARINA DİKKAT
Kadınların bir öğünde tüketmesi gereken maksimum kırmızı et miktarı; 100-120 gram iken erkeklerin tüketmesi gereken miktar 150-180 gramdır. Tabağınızda sadece ete değil, etin yanında tam tahıllı ekmek ya da tam tahıl (bulgur, karabuğday, kepekli pirinç) pilavlara, sebzeye de yer verin. Böylece hem posa tüketiminizi arttırmış hem de bayram tabağınızın kalorisini hafifletmiş olursunuz. Ayrıca antioksidan alımımızı arttırmak için mevsim kırmızılarına beslenme planınında yer verin. Domates, kımızı biber, kırmızı pancar ve mürdüm erik bu mevsimin en iyi antioksidanları.

5)YÜKSEK TUZ ALIMINDAN UZAK DURUN
Bayramda tuz tüketimi arttıkça, daha fazla gazlı içeceklere ihtiyacınız artar ve buna bağlı daha fazla yemek yemeye yönlenirsiniz. Fazladan her gün 1 gram tuz tüketmek obezite riskini yüzde 30 arttırmaktadır.

6)DONDURUCUDA SAKLADIĞINIZ ETLERİ ÇÖZDÜRÜRKEN DİKKATLİ OLUN
Buzlukta muhafaza ettiğimiz etler kesinlikle oda sıcaklığında veya sıcak su altında çözdürülmemeli. Dondurulmuş etler temiz bir kap içerisinde, buzdolabında 4 derecede 6-8 saat bekletilerek çözdürülmelidir.

7)İŞLENMİŞ ETLERE YÜKLENMEYİN
Sucuk, salam, sosis bayram sofralarında sıklıkla yer verdiğimiz işlenmiş etler arasında. Bu besinlerin her gün tüketilmesi kalp hastalığı, kanser ve diyabet açısından büyük risk oluşturmakta.

Exit mobile version