Gazete Güney

STK’lar çağrıda bulundu; ‘ZAMLAR GERİ ÇEKİLMELİ’

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “2022’ye rekor zamlarla girdik. Pandemi dönemi ile başlayan ekonomik darboğaz, 2022’nin ilk saatlerinde zam haberleriyle daha da büyümüştür” dedi ve ekledi;
“Aralık ayı için beklenen yıllık enflasyon 29,59 iken, Aralık ayında gerçekleşen yıllık enflasyon 36,08 oldu. Bu oran, Eylül 2002’den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak gerçekleşmiştir. Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon, 19 yılın zirvesine çıkmıştır. 2021 yılının sonlarına doğru yaşanan döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle, temel gıda ürünlerinden tekstile, araç fiyatlarından hizmet sektörüne kadar birçok alanda, fahiş artışlar yaşanmıştı.

İğneden ipliğe, her şeye üst üste gelen zamlar, yeni yılda da devam etmektedir. 2022 yılıyla beraber; Resmi Gazete’nin önceki gün duyurduğu yeni düzenlemelere göre; Elektriğe 50-125 arasında, Doğalgaza 15-50 arasında (konutlarda 25, sanayi ve ticari kuruluşlara 50), Motorinde 1 lira 29 kuruş, benzinde 61 kuruş ve LPG’de 78 kuruş fiyat artışı) gerçekleşmiştir. Ayrıca, Vergi, Ceza ve Harçlar 36.20,  Motorlu Taşıt Vergisi  25,  Emlak Vergisi 18.10, Pasaport Harçları da 36,2 oranında artmıştır. Bu yıl da geçtiğimiz senelerde olduğu gibi 2022’ye, TL’de yaşanan değer kaybı ve yüksek oranlarda açıklanan zamlarla girdik.‘

YAPILAN ZAMLARLA MAAŞLAR MUM GİBİ ERİMİŞTİR’
Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “2022 ye kur düşmesine rağmen zam fırtınasıyla girdik. Ekonomide yapılması gereken uzun vadeli reformlardır. Kısa süreli aksiyonlar yurttaşın kesesine katkı sağlamamakta bu büyük zam oranları hane halkını ezen üretimi de engelleyici boyuttadır. Bu zamlar geri çekilmelidir” diyerek şöyle devam etti:

“Döviz yüzde 30-40 artarken bir ürünün bir yıl geçmeden 4-5 kat artması örneğinde olduğu gibi bizler enflasyonu unutarak, ürün imalatındaki hammadde, enerji vb. artışını sorgulamadan artan ürün fiyatına odaklanıyoruz.
Yüksek enflasyon nedeniyle, artan girdi maliyetleri ve daralan Pazar nedeniyle özellikle Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin ‘işten çıkartma” gibi olumsuz adımlarla ilerlemek durumunda kalabileceği öngörülmektedir. Bu nedenle işten çıkarmaların önüne geçmek için Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere önceki dönemde sağlanan sosyal güvenlik desteği, istihdam desteği ve kredi desteklerinin ihtiyaç doğrultusunda revize edilmesi gerekmektedir. Ülke olarak hiper enflasyon ile karşı karşıyayız. Ekonomide yapılması gereken; uzun vadeli reformlardır. Kısa süreli aksiyonlar yurttaşın kesesine katkı vermemektedir. Enflasyona bağlı olarak tetiklenen zam furyasıyla halkımız enflasyon altında ezilecek ve üretim de engellenecektir. Bu nedenle zamlar mutlaka geri çekilmelidir.”

Ortak basın toplantısına, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ATSO Meclis Başkanı Selehattin Eskiocak, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Ali Celal Mursaloğlu, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan Yıldırım, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz,  Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Eşref Taner Özkaya, Defne Ziraat Odası Başkanı Sedat Duran, Antakya Ziraat Odası Başkanı Cem Ergönül, Hatay KAGİT Başkanı Ferda Esin Demirok, HASİAD Başkanı Murat Hayzaran, HAGİAD Başkanı Serhat Rende katılım sağladılar.

Exit mobile version