Gazete Güney

TRABZON VE HATAY HURMASININ KOVİT-19’A ETKİSİ

RESVERATROL DEPOSU

Japon bilim insanlarının yaptığı deneysel çalışma da; Trabzon hurmasından elde edilen TANEN MADDESİNİN Kovid-19’a yakalanma veya şiddetli semptomlar geliştirme ihtimalini düşürdüğünü ortaya koydu.
Kovid-19’a karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları dünya genelinde sürerken, Japon bilim insanları virüsle mücadelede umut olabilecek bir bilimsel çalışmaya imza attı.
Ülkenin Kashihara kentindeki Nara Tıp Üniversitesi’nden bir araştırma grubu, hamsterlar üzerinde yapılan deneylerin Trabzon (ve benzeri Hatay) hurmasından elde edilen TANEN MADDESİNİN Kovid-19’dan enfekte olma veya ciddi semptomlar geliştirme ihtimalini düşürdüğünü ortaya koydu.Sonuçları İngiltere’deki Scientific Reports dergisinin 8 Aralık tarihli dijital versiyonunda yayınlanan çalışma kapsamında hamsterların ağız boşluğuna Trabzon (Hatay) hurmasından elde edilen tanen maddesi içeren bir bileşiği uygulayan araştırmacılar, maddeyi almayan hamsterların akciğerlerinde 3 gün içinde yüksek oranda viral yük ve zatürre belirtisi tespit etti.
Trabzon hurmasından elde edilen tanen bileşiği enjekte edilen hamsterların akciğerlerinde ise düşük viral yoğunluk gözlenirken, verem belirtisine rastlanmadı.

ENFEKSİYON RİSKİNİ DE AZALTIYOR
Ayrıca Trabzon (Hatay) hurmasından elde edilen tanen maddesi verilen hamsterları 30 dakika boyunca Kovid-19 virüsü taşıyan hamsterlarla aynı kafese koyan uzmanlar, 1 haftanın ardından yapılan testlerde maddeyi alan hamsterların ciğerlerinde virüse rastlamadı. Bulguların deneyde kullanılan bileşiğin Kovid-19’dan enfekte olma veya şiddetli semptomlar geliştirme ihtimalini düşürdüğünü ortaya koyduğunu belirtiyorlar.

HER DERDE DEVA TRABZON, HATAY HURMASI
Aslen Çin ve Japonya’da, Trabzon ve Hatay’da yetişen ve ülkemizde “cennet meyvesi” ya da “cennet hurması” olarak da bilinen meyvenin içerdiği zengin A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri, karbonhidrat, fosfor, protein, kalsiyum, demir, sodyum, selüloz, potasyum ve magnezyum nedeniyle kalp hastalıkları, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterdiği belirtiliyor.
Bitkilerden elde edilen açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi kütle halindeki biçimsiz maddeler olan tanenler ise bitkilerin, meyvelerinde bulunuyor.

RESVERATROL OLUŞUMU
Trabzon ve Hatay hurması, doğal ortamda güneşte veya fırınlarda kurutulduğunda, kurutulmaya başladığı andan itibaren, “RESVERATROL MADDESİ” itiva etmeye başlar. Bir nevi “RESVERATROL DEPOSUNA” dönüşür.

RESVERATROL NEDİR?
Resveratrol, bir etilen köprüsü ile birbirine bağlanan iki fenol halkasından oluşan polifenollerin stilbenoid grubuna ait bir bileşiktir.
70’den fazla bitki türünde, özellikle kırmızı üzümlerin kabuk ve yer fıstığı zarında yoğun olarak bulunur. Resveratrol ayrıca bitkilerin stres altında ürettiği koruyucu bir antibiyotik olan bir fitoaleksindir. Fitoaleksin, bitkilerin mantar saldırılarından, ultraviyole radyasyondan ve diğer tehdit edici koşullardan kurtulmasına yardımcı olan şeydir. Bitki, aşırı sıcak veya soğuğa maruz kaldığında RESVERATROL üretir.
İnsan vücudu bu bileşiği hızla metabolize eder. Yağda çözünür ve antikanser, antioksidan ve östrojenik etkilere sahip olduğu iddiaları ile çok sayıda bilimsel araştırmanın konusu olmuştur.
Resveratrol E vitamininden 50 kat, C vitamininden ise 30 kat daha fazla antioksidan özellik gösterir.
DNA hasarını engeller.
Hücrelerdeki mitokondri (enerji üreten hücreler) sayısını artırır ve korur.
Karaciğerdeki toksinleri temizler.
Biyolojik bedenin sağlıklı kalmasını sağlar.

Recep Ekinci – 22 Aralık 2021 Çarşamba

Exit mobile version