Gazete Güney

Dr. Şahutoğlu: ‘Safrakesesi Şikayetlerini Dikkate Alın!’

Son zamanlarda çok ciddi anlamda safrakesesi rahatsızlıklarının karşılarına çıktığını belirten Palmiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlarından Doktor Yılmaz Şahutoğlu, teşhis konulduktan sonra tedavinin en kısa sürede yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Yılmaz Şahutoğlu, karşılaştıkları en büyük sıkıntının hastaların, bulantı kusma, şişkinlik, hazımsızlık şikâyetlerini başta mide problemi ile yorumlandığı için genel cerrahlara çok geç başvurduklarını belirtti.

Geç gelen teşhisinde tedavisinin biran önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Şahutoğlu, “Safra kesesinde dört S kuralı vardır kimlerde karşımıza çıkıyor derseniz kırk yaş üstü, şişman kadın ve sarışın olan kadınlarda safra kesesi taşı olma ihtimali daha yüksek. Safra kesesi normal şartlarda sindirim sisteminin yağlı gıdaların çözülmesine katkı sağlayan safranın ortalama her gün karaciğerimizde üretilen 1 veya 1,5 litre safranın kontrasyanunun düzenlenmesinde önemli bir görevi olan organ. Ancak içerisinde taş ve çamur oluşmaya başladıktan sonra ne yazık ki bu önemli görevini yapamaz duruma geliyor. Normal şartlarda insanların sindirimine destek olması gereken organımız destek değil artık köstek olmaya başlamış demektir” diye konuştu.

Safrakesesi rahatsızlıklarında bugün ultrason ile son derece kolay teşhis konulabildiğini vurgulayan Dr. Şahutoğlu: “Bu hastaların vakit kaybetmeden ameliyat olmaları gerektiğini hastalarımıza söylüyoruz. Safra kesesinde bulunan taşların 75 i hiç şikayete neden olmaz. Ancak ana sorun şu küçük çaplı taşlar günün birinde safra kanallarına düşer ve tıkar ise riskli tablolara yol açabilir. Böyle durumlarla karşılaştığımız zaman da ERC yapma ihtiyacı duyuyoruz” dedi.

KAPALI YÖNTEMLE AMELİYAT
Safrakesesi rahatsızlıklarında ameliyat ile müdahale konusunda kapalı müdahale ile hastanın kısa sürede ayağa kalkarak sağlığına kavuştuğunu sözlerine ekleyen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Şahutoğlu, “Tıp dünyada ve Türkiye’de çok önemli düzeylerde gelişti. Safrakesesi ameliyatlarında da laparaskopik cerrahi ile kapalı yöntemle safrakesesine müdahale etmekteyiz. Yıllardır laparaskopi müdahale ile hastalarımız sağlıklarına kavuşturmaktayız. Bir gün içerisinde taburcu edilip iki üç gün içerisinde de normal hayatlarına dönebilmektedirler” şeklinde konuştu.

Şahutoğlu, Teşhis konulduğu zaman tedavisini geciktirmeyin diyerek, teşhisi geç konulan veya tedaviye geç gelen hastalarda içeride organlar arasında yapışıklıklar ve ciddi sıkıntılar , kese iltihabı ile birlikte karaciğer ,on iki parmak bağırsağı gibi organlarda ciddi hasar ve rahatsızlıklara yol açabildiğine dikkat çekti.

Exit mobile version