Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce restore ettirdiği bazı tarihi binalar için tekrar restorasyon ihalesi yapıp, sözleşmesini imzalaması yargıya taşınıyor. AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, “HBB’nin ‘Çarçur’u artık siyasetin değil, yargının konusudur” dedi.
AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, belediye başkanları ve Teşkilat üyeleri ile birlikte Hatay Büyükşehir Belediyesi taş binanın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Hatay’ın gündemini uzun süredir meşgul eden susuzluk sorunuyla ilgili HBB’yi bir kez daha uyaran Başkan Yeşildal, HBB’nin satışını yapmak istediği alanların satışına toplum olarak karşı olunduğunu belirtti.
Yeşildal ayrıca restorasyonu yapılmış 7 binanın HBB tarafından yeniden restore edilmek üzere ihaleye çıktığını belirterek, söz konusu iddiayı araştırmak üzere emniyet ekiplerini ve Cumhuriyet Savcılarını da göreve davet etti. Hatay’ın huzur ikliminin bozulmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Yeşildal, HBB yönetimini Hatay’a hizmet etmeye çağırdı.
EN TEMEL İHTİYAÇLAR DAHİ KARŞILANAMIYOR
Başkan Yeşildal yaptığı açıklamada, “Zaman zaman basın aracılığıyla halkımızı doğru bilgilendirmek amacıyla sizlerle bir araya geliyoruz. İlimizde HBB tarafından atılmak istenen birtakım adımlar var. Bugüne kadar AK Parti ve Cumhur İttifakı grupları olarak ilimize yapılan her hayırlı hizmete destek olduk. Gerek grup toplantılarımız da gerekse de meclis toplantılarında belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz atılan her doğru adıma destek oldular. İlimizin problemleri çok. Biz sürekli sahada olan bir teşkilatız. Gittiğimiz her noktada problemlerin yüzde 99’nu HBB’nin yapması gerekirken yapmadığı hizmetler. Buna toplumun her kesimi Samandağ’dan Erzin’e, Reyhanlı’dan Arsuz’a kadar 15 ilçemizde sosyolojik taban, parti ayırmaksızın söylüyorum. İlimizde yaşayan herkesin en temel ihtiyaçları bile karşılanamıyor. Su olmazsa hayat olmaz. İlimizde maalesef susuzluk had safhada. Artık insanlar isyan noktasına geldi. Büyükşehir’i ikaz etmiştik. DSİ eliyle yapılan tesisleri bilerek devreye almamaları sebebiyle halkımız susuz kalıyor. İskenderun’da sular hiçbir arıtma yapılmadan sadece klor basılarak servis edildi. Hâlbuki orada 185 Milyon TL’ye mal edilmiş, anahtar teslim HBB’ye teslim edilmiş tesisler var. Bu tarih oldu hala devreye alınmadı.
HERKES KARŞI ÇIKIYOR, HBB ISRAR EDİYOR
Buradan HBB’yi uyarıyorum. Bugün Kırıkhan, Hassa, Samandağ ilçelerimiz ve Antakya’da yaşayan vatandaşlar susuzluktan kırılıyor. Susuzluk insanlarımızın kaderi olmamalıdır. Hatay’da var olan birlik beraberlik iklimini de güçlendirerek hizmet etmek zorundayız. Ancak büyükşehir hiçbir hizmet yapmadığı gibi, bizim attığımız her olumlu adımı da elinin tersiyle itmektedir. Buradan halkımıza bu bilgileri vermek istiyorum. Birkaç aydır şehrin gündemini meşgul eden satış konusu var. Bu şehrin ortak değerleri bir bir satılmak isteniyor. 2 defa gündeme gelip ikisinde de reddedilmesine rağmen, tüm dinamiklerin karşı çıkmasına rağmen, STK’lardan ticaret odalarına kadar karşı çıkmasına rağmen inatla ve ısrarla şehrin bu değerlerini satmaya çalışıyorlar.
HBB, HATAY’IN DEĞERLERİNİ HARAÇ MEZAT SATIŞA ÇIKARDI
En son encümen toplantısında Cumhur İttifakı’nın 5 üyesinin şerhine rağmen 24 Ağustos’ta bu şehrin en önemli değerlerini satmakta ısrarlı bir HBB yönetimiyle karşı karşıyayız. Bu kentin tek fuar alanı olan yer kent meydanıyla buranın takası isteniyor. Salı günü hep birlikte buna karşı tavır koymazsak, bu şehrin ortak değerlerine sahip çıkmazsak buralar haraç mezat satılacak. Bu şehrin ortak değerlerini hiç kimseye sattırmamamız gerekir. Bu şehrin tek fuar alanının satışı konusunda tüm Hataylıların karşı olması gerekmektedir. Buna CHP’liler de karşılar, ama seslerini çıkartamıyorlar. Onlar siyaset yapmak üzere karşınızda değiller. Sadece şehrin değerlerini korumak adına biz huzurunuzdayız. Eğer HBB Başkanı tüm bu dinamikleri karşısına alıyorsa yarın öbür gün halkla muhatap olacaktır. Hem hizmet üretmeyeceksin, hem de bu şehrin en önemli değerlerini, nefes alma yerlerini haraç mezat satacaksın. Bu toplum buna müsaade etmez.
Bir diğer yer ise EXPO alanına çok yakın bir yer. Buraların çoğunluğu zeytinlik alanlar. Son olarak Antakya-Reyhanlı karayolu üzerinde bir alan. Buraları da satışa koyuyorlar. Biz AK Parti ve Cumhur İttifakı grupları olarak bu satışların tamamına karşıyız. Bu şehrin hizmete ihtiyacı varsa hep birlikte destek olalım, hizmeti hep birlikte yapalım. En temel ihtiyaç olan suda HBB yönetimi sınıfta kaldı. Biz kitlesel eylem yapabiliriz. Ama HBB buna vardırmadan bu problemi çözsün. Encümen toplantısında üyelerimiz şerh koydu. Bu da yetmedi, idare mahkemesine yürütmeyi durdurma davamızı açtık. Sadece bu davayı açan biz değiliz. Esnaf odamız ve ticaret odamız da bu satışların iptali ve yürürlükten kaldırılması için dava açtılar. İnanıyorum ki bu hukuksuzluk yargıdan dönecektir. Bu satışları neden yaptıklarını soruyoruz. Kaynak ihtiyacı olduklarını söylüyorlar. Geçen yıl gerçekleşen HBB bütçesi 2.2 katrilyon TL’dir. Temel meseleleri çözemeyen bir yönetimle karşı karşıyayız.
EMNİYETİ VE SAVCILARI GÖREVE DAVET EDİYORUM
EXPO’da yapılan ve diğer işlerde yapılan usulsüzlükleri de inceliyoruz. Tarihi değeri olan HBB’ye ait bir yer. Buradan yetkililere çağrıda bulunuyorum. Başta Cumhuriyet savcıları olmak üzere. Bu restorasyonu yapılmış ve hizmete sunulmuş yerlerle ilgili Kurban Bayramı ertesi bir ihale yapıldı. 2001/316675 ihale kayıt numaralı toplam 7 noktanın restorasyonuyla ilgili ihalesi yapılmış 40 Milyon TL’ye de sonuçlanmış ve yer teslimi gerçekleşmiş yerlerle ilgili restorasyon işi. İddia çok ciddi. Restorasyonu yapılmış yerin restorasyon ihalesi yapıldı. Buradan emniyeti, Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. Bu şehrin kaynakları çarçur ediliyor. Bu insanların hakkı birilerinin cebine aksın diye mi veriliyor? Bu olay herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Herkesi göreve davet ediyorum. Biz bu şehirde gerginlik istemiyoruz. Hangi fikirde, hangi inançta ve düşüncede olursa olsun Hatay birliğin beraberliğin en önemli sembolüdür. Hizmet etmeden, millete hizmetkar olmadan bloklaştıralım ki kendi tabanımızı konsolide edelim ve oylarını blok olarak alalım diye düşünüyorlar.
Biz bu şehrin bütününü seviyoruz. Tüm dünyaya örnek olacak bir iklime sahibiz. Gerginliğe müsaade etmeden halkımızı doğru bilgilendireceğiz. Bu milletin kaynaklarını çarçur etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Buradan son kez yetkilileri bir kez daha göreve davet ediyorum. Bu iddiayı biz teyit ettik. Araştırıp resimledik. HBB’nin içinde bu işleri görüp bu işlerden rahatsız olanlar kanalıyla bize ulaştı. Bu şehrin 40 Milyon lrası ile restorasyonu yapılmış yerlere tekrar restore edilmek isteniyor” ifadelerini kullandı.
‘YAPILAN ÖDEME KİME TEKRAR ÖDENECEK?’
AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel de, sosyal medyadaki paylaşımında, “Hatay Büyükşehir Belediyesi 21.06.2021 tarihinde davet usulü(!) ile; “Mülkiyetindeki parsellerde bulunan taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon yapım işi” için ihaleye çıktı. İhale, en düşük teklif olan 40 Milyon 200 bin 95 Türk Lirası ile sonuçlandı ve sözleşme imzalandı. Ancak ihale edilen taşınmazlara detaylı bakıldığında; aralarında daha önce bu ihale bedelinden çok daha yüksek bedellerle restorasyonu tamamlanmış taşınmazlar olduğu görülmektedir. Bu taşınmazların daha önce restore edildiğini Antakya’da yaşayan herkes rahatlıkla gidip görebileceği gibi Hatay Büyükşehir Belediyesinin 2019 Yılı Faaliyet Raporunda da bu durum açıkça görülmektedir.
Bu faaliyet raporunda; Antakya 4. Mıntıka 2056 Parselde bulunan Gali Konağı’nın 20.12.2019’da tamamlandığı, 47 Milyon 790 bin 836 Türk Lirasına mal olduğu ve 3. Mıntıka 1221 nolu parselde çalışmalara başlandığı açıkça belirtilerek binaların eski-yeni görselleri paylaşılmıştır.
Hal böyleyken; sadece bir tanesi daha önce yaklaşık 48 milyon Türk Lirası harcanarak restore edilen binalar, 40 Milyon Türk Lirasından fazla bir bedelle nasıl olur da tekrar restore edilmek istenebilir.
Bu ihaleyi alan Yüklenici neyi restore edecek? Karşılığında kendisine nasıl ödeme yapılacak? Yapılan ödeme kime tekrar ödenecek? gibi soruların cevaplarını kamuoyu merak etmektedir” açıklamasında bulundu.