Gazete Güney

ÇELİĞİN VİZYONER LİDERİ; FUAT TOSYALI

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayınlanan TimReport Dergisi, Temmuz sayısı kapağına Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’yı taşıdı.
Tosyalı Holding’in 70 yıllık köklü tarihinin kilometre taşlarını, yatırım planlarını ve “değer yaratan iyi şirket olma” vizyonunu paylaşan Duayen Sanayici Fuat Tosyalı, “Güvenilir ve şeffaf olmak bize her zaman kazandırdı” dedi.

SANAYİNİN ‘ÇELİK’ YÜREKLİ İŞ İNSANI
Tosyalı Holding bugün sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı demir-çelik üreticilerinden biri… Üç kıtada 30’u bulan tesis ve yaklaşık 10 bin çalışanıyla yıllık 6 milyon tona yaklaşan demir-çelik üretimi gerçekleştiren dünya devinin yönetim koltuğunda Fuat Tosyalı var. Türkiye’nin en büyük üç çelik üreticisinden biri olan ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen ikinci çelik şirketi olarak gösterilen Tosyalı Holding, devler liginde Türk bayrağını dalgalandırmaya devam ediyor. Bu başarının arkasında ise Tosyalı ailesi bulunuyor. Sanayinin ‘çelik’ yürekli iş insanı olarak bilinen Fuat Tosyalı, “Rahmetli babam Hacı Şerif Tosyalı’nın 1952 yılında İskenderun Çay Mahallesi’nde soba borusu imalatı ile başlattığı yolculuk, geldiğimiz noktayı düşündüğümüzde, nereden baksanız muazzam bir başarı hikâyesi.
Tüm geçmişimizle değerlendirirseniz bir ömür, 70 yıllık bir çınar aslında Tosyalı Holding. Kuruluşumuzdan bugüne hep çok çalışmaya, on işi yarım olarak bilmektense bir işi tam olarak bilmenin bizi daha çok geliştireceğine ve uzun ömürlü bir başarı için dürüst ve adil olmanın vazgeçilmez olduğuna inandık. Bugün üç kıtada iş yapıyoruz. Japon, Afrikalı, Katarlı ve Amerikalı iş ortaklarımız var. Birçok ülkede binlerce paydaşımız var. Hiçbiriyle bir gün bile sorun yaşamadık. Tüm bu başarıların yanı sıra köklü bir kurum olarak içinde yaşadığımız topluma olan sorumluluklarımızın da farkındalığı ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bulunduğumuz tüm coğrafyalarda mutlaka toplumsal hayata değer katacak sosyal projeleri önceliklendiriyor ve bu projelerin, eserlerin hayata geçmesi için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz” dedi.

AVRUPA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN 2’NCİ ÇELİK ŞİRKETİ
Tosyalı Holding, Dünya Çelik Birliği’nin 2020 yılı ilk 100 ham çelik üreticisi listesinde Avrupa’nın en hızlı büyüyen 2’nci çelik şirketi olarak 82’nci sıraya yükseldi. Dört şirketiyle yer aldığı ISO 500’ün 2020 listesinde geçen yıla göre sıralamaların tamamında yükselerek ayrı bir başarıya imza attı. Tosçelik Profil ve Sac şirketi ise tüm zamanların en iyi performansını ortaya koyarak aynı listede 16’ncılığa yükseldi. Tüm yurt içi şirketler konsolide değerlendirildiğinde şu anda Türkiye’nin en büyük üç çelik üreticisinden biri konumunda bulunuyor. Türkiye’nin global çelik üreticisi olarak Karadağ ve Cezayir’den sonra Senegal ve Angola’da da yatırımlara başlayan holdingin cirosunun yarısı yurt dışı şirketlerinden geliyor. 2020 yılında yaşanan pandemiye rağmen cirosunu 3,5 milyar dolara çıkarmayı başaran holding; satışlarını bir önceki yıla göre tonaj olarak yüzde 12 artırdı.

‘DÜRÜST, GÜVENİLİR VE ŞEFFAF OLMAK BİZE HER ZAMAN KAZANDIRDI’
Tosyalı Holding; bugün yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı demir-çelik şirketlerinden biri konumunda bulunuyor. “Bu başarıda odaklılığımız, dürüst iş yapış şeklimiz ve çalışmaya adanmış kurum kültürümüz önemli bir rol oynuyor” diyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı; “Güvenilir ve şeffaf olmak bize her zaman kazandırdı” dedi. Tosyalı, “1988 yılında Tosyalı Metal Ticaret’i kurmamızın büyüme yolundaki ilk ve en önemli kilometre taşı olduğunu söylemeliyim. Sonrasında 1993 yılında Tosyalı Demir Çelik San. A.Ş.’yi kurarak 1994 yılında ilk olarak inşaat demiri üretimi ile sanayiciliğe adım atmamız ve 1996 yılında Tosyalı Dış Ticaret A.Ş.’yi kurarak ilk ihracatı gerçekleştirmemiz de önemli kırılma anlarıydı. Bugün küresel bir şirket olmamıza giden yoldaki en önemli kilometre taşı ise 1998 yılında tüm Tosyalı şirketlerini bir çatı altında toplayarak, Tosyalı Holding’i kurmamız olmuştur. Bu kurumsallaşma yolunda attığımız ilk ve en büyük adım olması sebebiyle oldukça mühimdir. 2011 yılında Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük sınai yatırımı olan Tosyalı Algerie’nın temellerini atmamız ise küresel bir şirket olacağımızın işaret fişeği gibiydi. Zaten arkasından Karadağ, Senegal ve Angola’daki yatırımlarımız geldi.
Bununla birlikte yabancı ortaklıklarımızın da şirketimizin tarihinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Japon devi Toyo Kohan’la 2012 yılında yaptığımız ortaklık neticesinde Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçen Tosyalı Toyo Çelik A.Ş, Toyota’dan sonra Türkiye’deki en büyük Japon yatırımı oldu. Başka bir dünya devi olan ABD’li Harsco ile yapılan ortaklık ile yine Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında faaliyete geçen Tosyalı Harsco tesisi de bizim küresel ve sürdürülebilirlik odaklı büyüme vizyonumuzun gerçekleşmesi yönünde önemli bir yatırım oldu.

Temel olarak demir-çelik dışında ayrıca sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde uluslararası seviyede bilgi birikimine sahip bir grup olarak, liman işletmeciliğine büyük bir önem veriyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de İskenderun’da mevcut liman işletmemiz ve Erzin’de de yapımı planlanan liman yatırımımızın yanı sıra Cezayir’de de büyük bir liman yatırımımız bulunuyor. Cezayir’de fiili olarak 200 bin tonluk yük indirme kapasitesiyle ülkenin en büyük limanını işletiyoruz. Avrupa’nın en uzun hatlarından biri olan 12 km’lik konveyör bant sistemi sayesinde limandan Cezayir’deki fabrikamıza kadar hiçbir araç kullanmadan saatte 4 bin ton taşıma yapabiliyoruz. Devam eden yatırımlarla birlikte kapasitesi iki kat artarak 15 milyon ton olacak İskenderun Limanı yatırımımız, buraya entegre olarak yapımı devam eden Ulusal Demiryolu’na bağlı iltisak hattı ile demiryolu, karayolu ve denizyolu kombine taşımacılığına imkân sağlayan güncel örneklerden birini sunuyor. Hatay’ın Erzin ilçesi sınırları içerisinde planlanan Doğu Akdeniz’in en büyük limanını da bu anlayışla hayata geçirmeyi planlıyoruz. Limanın, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ne doğrudan karayolu ve demiryolu bağlantısı olacak. Ayrıca liman sahasının arka kısmında inşa edilecek demiryolu yük indirme/bindirme istasyonu ile ulusal demiryolu hattına bağlantı sağlanacak. Liman aynı zamanda Orta Asya’dan Batı’ya ve Batı’dan Orta Asya’ya yapılacak tüm taşımalar için önemli bir kavşak noktası olacak.

‘BİZİM İÇİN İHRACAT KATMA DEĞER YARATMAKLA EŞ ANLAMLI’
Tosyalı Holding hem yurt içi hem de yurt dışı şirketleriyle dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat gerçekleştiriyor. İhracat coğrafyasını her geçen yıl daha da genişleten grup; Avrupa’dan Asya ve Afrika’ya kadar birçok coğrafyaya ihracat yapıyor.
2020 yılı sonu itibarıyla ihracat yaptığı ülke sayısı 100’e yaklaşan Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı; “Bizim için ihracat katma değer yaratmakla eş anlamlı. Bu anlayışla yatırımlarımızı teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı olarak şekillendiriyoruz. Matematiksel olarak karlılık, yüksek üretim hacimleri bizim için tek başına bir anlam ifade etmiyor. Eğer ürettiğimiz ürünlerin katma değerini yükseltebilirsek ihracatımızın ton başına değerini de yükseltebiliriz. Bu açıdan biz bir yandan mevcut ihracat kapasitemizi en iyi şekilde kullanmaya çalışırken bir yandan da ihracatımızın katma değerini artıracak yatırımlar yapıyoruz” dedi. Tosyalı, “Tüm global başarılarımızın temelinde yurt dışındaki ilk yatırımımız olan Tosyalı Algerie’nın önemli bir yeri var. Temellerini 2011 yılında attığımız ve 4’üncü etap yatırımı devam eden Tosyalı Algerie, bir Türk şirketinin yurt dışındaki en büyük yatırımı ve aynı zamanda dünya çelik endüstrisinde, son yıllarda hayata geçen en önemli komplekslerden biri. Bu tesisimiz, hidro-karbon temelli şirketleri dışarıda tuttuğumuzda, Cezayir’de gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı.

Kullandığı teknolojilerle küresel rekabette öne çıkan Tosyalı Algerie, Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) teknolojisi sayesinde dünyanın en yeşil ve çevreci çeliğini üreten tesisler arasında yer alıyor. Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek. Afrika’daki ikinci yatırımımız olan Senegal’de hem inşaat demiri hem de filmaşin üretmek için çok fonksiyonlu tasarıma sahip olacak bir çelikhane ve haddehane yatırımı yapıyoruz. Bununla birlikte Tosyalı Holding olarak Senegal’de ‘Özel Ekonomik Bölge’ statüsünde endüstri bölgesi oluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgenin Türkiye’den gelecek her yatırımcıya da açık olacak olması, yurt dışı yatırımı düşünen şirketlerimiz için de oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Burada her türlü altyapı sağlanmış durumda ve yatırımcılarını bekliyor. Afrika’daki üçüncü durağımız olan Angola’da ise çelik üretimi için ham madde tedarik etmek üzere demir madeni yatırımı yapmak üzere çalışmalarımız sürüyor. Angola’daki en büyük demir cevheri rezervlerinden biri olan Kassinga Bölgesi’nde bulunan demir cevheri madenlerini işletmek amacıyla bölgedeki yatırımlarımıza başladık. 2 milyar ton demir cevheri rezervi bulunan bölgede başlangıçta 2 milyon ton toz cevher ve parça cevher üreteceğiz. Bunun devamında da yıllık 5 milyon ton kapasite ile konsantre edilmiş yüksek tenörlü cevher üretimi gerçekleştireceğiz. Nihai hedefimiz kısa zamanda yıllık 10 milyon ton demir cevheri işleme kapasitesine ulaşmak. Bu yatırımla birlikte demir ve çelik üretimi, endüstriyel bölgeler ve liman işletmeciliğinden sonra maden işletmeciliğiyle, ekosistemimizi uçtan uca çözüm üreten bağımsız bir yapıya kavuşturmuş olacağız” dedi.

‘GÜNDEMİMİZDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VAR’
“Bizim 2021 ve sonrasında ana gündem maddemiz sürdürülebilirlik olacak” diyen Fuat Tosyalı, “Güneş Enerjisi Santrali (GES) kullanımında bölgeye ve sektöre öncülük ediyoruz. Grup olarak ‘Sıfır Atık’ projesine destek veriyor, tesislerimizde sıfır atık prensibine göre üretim yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tosçelik tesislerinde sektörün karbon ayak izi en düşük ‘yeşil çelik’ üretimini gerçekleştiriyoruz. Grup şirketlerimizden Tosçelik Profil ve Sac’ın Osmaniye’deki üretim tesislerine kurulan çatı tipi güneş santrali, dünyanın en büyük ilk beş çatı tipi güneş santrali arasında yer alıyor. Bu güneş santrali sayesinde Tosçelik Profil ve Sac, dünyanın karbon ayak izi en düşük ERW boru üreticisi konumunda. Cezayir’deki Doğrudan İndirgenmiş Çelik (DRI) tesisimiz, Elektrikli Ark ocaklarımız sayesinde orada da daha düşük karbon ayak izine sahip üretim yapıyoruz. Sürdürülebilirlik odaklı bu ve bunun gibi yatırımlarımıza aralıksız olarak devam edeceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ

Exit mobile version