Gazete Güney

MESLEKİ TEKNİK ÖĞRETMENLER 20 YILDIR ATAMA BEKLİYOR

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 20 yıldır atama bekleyen mesleki teknik öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve atamalarının yapılmasını isteyerek kadro açılması gerektiğini söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, 20 yıldır atama bekleyen mesleki teknik öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve atamalarının yapılmasını isteyerek kadro açılması gerektiğini söyleyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan öğrencilerin meslek alanlarında aldıkları derslerle belli alanlarda uzmanlaşmakta ve mezun olduklarında ‘teknisyen’ unvanı ile istihdam edilmekte olduğunu söyleyen Şahin, üreten ve kalkınan bir Türkiye için önem arz eden meslek liseleri ve bu liselerden mezun olan teknik öğretmenlerin yaklaşık 20 yıldır yeterli kontenjan açılmaması nedeniyle mağdur olduğunu belirtti.

MAĞDUR OLDULAR
Konuyu meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanının cevaplaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Şahin önerge gerekçesinde, “Bu liselerden mezun olan gençlerimiz iş bulamadıkları için gelecek umutlarını yitirmekte. Son 5 yılda yapılan 150 bin öğretmen ataması içerisinde mesleki teknik öğretmenlere ayrılan kadro sadece 5835’tir. 2020 yılında ise yapılan 40 bin alımda mesleki teknik öğretmenler için 66 mesleki branşta sadece 766 alım yapılmıştır. Bu rakamın son derece düşük olduğu açıktır. 66 mesleki branş içerisinde İnşaat Teknolojileri Yapı Dekorasyon öğretmenliğinde olduğu gibi KPSS’den yüksek puan almalarına ve ihtiyaç olmasına rağmen atamalar sadece 2-3 kişi ile sınırlı kalmaktadır. Yıllarca emek veren birçok mezun atamalar için gereklilikleri saplasa bile atanamadığı için mağdur olmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜK HAKSIZLIK’
Mesleki Eğitim Fakültelerinden mezun olan, yaklaşık 20 yıldır ataması yapılmayan 150 bin civarı atama bekleyen teknik öğretmen olduğunu söyleyen Suzan Şahin yaptığı açıklamada, “Bu bölümlere verilen kadroların yetersizliği ve 3600 ek göstergeyi bekleyen emeklilik zamanı gelmiş teknik öğretmenlerin emekliliğe ayrılmaması nedeniyle teknolojik yeniliklerin merkezi olabilecek meslek liselerinin geri kalmasına neden olmaktadır. Ayrıca meslek liselerinin eğitim paydaşı olan Mesleki Eğitim Merkezleri ve Halk Eğitim Merkezlerinde yeterli sayıda kadrolu öğretmen bulunmaması nedeniyle mesleki eğitim kurumları hak ettiği değeri görememektedirler. Birçok meslek lisesi mezunu kadro bulamadığı için usta öğretici ya da ücretli öğretmen statüsünde güvencesiz bir şekilde çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Meslek Lisesi memleket meselesidir. Mesleki Teknik Liselerine verilen düşük kontenjanlar bu ülkenin üretimine ve kalkınmasına yapılabilecek en büyük haksızlıktır. AKP hükümeti adaletli kontenjan dağılımı yapmalı. Ülkenin üreten beyinlere ihtiyacı var, bunun yolu da eğitimden geçer. İstihdam artırılmalı, ilk atamaları neredeyse durma noktasına gelen teknik ve meslek öğretmenlerin özellikle Doğuda bulunan meslek liselerindeki ve halk eğitim merkezlerinin meslek öğretmeni İhtiyacının karşılanmalıdır. KPSS’den yüksek puanlarla almalarına rağmen verilen düşük kontenjanlar yüzünden senelerdir KPSS kıskacına sıkışan mesleki teknik öğretmenlere en az 5000 atama talebine AKP hükümeti cevap vermelidir” dedi.

‘ATANAMAYAN MEZUN SAYISI NEDİR?’
CHP’li Suzan Şahin Milli Eğitim Bakanına şu soruları sordu;
“2021 yılı öğretmen atamasında mesleki teknik öğretmenlerine ayrılması düşülen pay ne kadardır? Mesleki Teknik öğretmenlik içerisinde bulunan 66 branşın her biri için düşünülen kadro sayısı nedir?

2005-2020 yılları arasında Mesleki ve Teknik öğretmen fakültelerinden mezun olan ve formasyon alarak mesleki teknik öğretmen olan kişi sayısı nedir? Bu bölümlerden mezun olanlar için açılan kadro ve yapılan atama sayısı nedir? Mesleki ve teknik eğitim mezunu olan öğretmenlerimizin mesleki eğitim ve halk eğitim merkezlerinde çalışan kadrolu öğretmen ve kadrosuz usta öğretici sayısı nedir?

Mesleki ve teknik eğitimde kadrolu öğretmenler yerine usta öğretici mi çalıştırılmak istenmektedir? Alanında uzmanlaşmış lisans mezunu ve yıllardır atama bekleyen öğretmenlerin yetersiz kontenjanlarla geleceği yok edilmiyor mu? Mesleki teknik öğretmen ihtiyacı ne kadardır? Atamalar yapılırken ihtiyaç ve mezun sayısı göz önüne alınmakta mıdır?

KPSS’den yüksek puan almasına rağmen atanamayan mezun sayısı nedir?
Proje okullarına olan öğretmen ihtiyacı kadrolu öğretmenler üzerinden karşılanırken, öğretmen atamalarında yeni atanan öğretmenler proje okullarında görev alma konusunda istekli iken yeni atanan öğretmenlerin proje okullarına ataması neden yapılmıyor? Formasyon alarak mesleki teknik öğretmen unvanı almasına rağmen atanamayan kişi sayısı nedir? Mesleki Teknik öğretmenler için kadro sayısının arttırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır?”
Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version