Gazete Güney

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NEDEN BİYOGAZ ENERJİ TESİSİ KURMUYOR?!

Tüm dünyada çevre kirliliğinin muhtemelen daha da artacağı 2021’in ilk gününde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi hizmete aldığı Biyogaz Enerji Tesisi ile günlük 150 ton hayvansal atıktan 20.000 kWh elektrik, 22.905 kWh’a eşdeğer ısı üretiyor.

Yıllık toplam yaklaşık 885 bin ton yaş hayvan gübresi üretildiği belirlenen Hatay’da atık oranı Gaziantep’ten 48 kat fazla.. Bu atığın tamamının biyogaz üretiminde kullanılması sonucunda yıllık 15 milyon m3 biyogaz ve ısıl değeri de yaklaşık olarak 340 TJ olarak hesaplanan biyogazı kullanmak için Hatay Büyükşehir Belediyesi neyi bekliyor?

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde “Hayvansal Gübre Kaynağından Üretilebilir Biyogaz Potansiyelinin Belirlenmesi” hususunda bilimsel veriler yayınlanıyor. Ama Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş oralı bile değil!
MKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü’nde Cengiz Karaca’nın hazırladığı raporda şöyle bir bilimsel veri ortaya konuyor;
“Hatay’da biyogaz üretiminde kullanılabilecek yıllık toplam yaklaşık 885 bin ton yaş hayvan gübresi üretildiği belirlenmiştir. Bu atığın tamamının biyogaz üretiminde kullanılması sonucunda yıllık 15 milyon m3 biyogaz ve ısıl değeri de yaklaşık olarak 340 TJ olarak hesaplanmıştır. Hayvan gübresinden üretilebilir olan biyogazın tamamının gaz motorlarında yakıt olarak kullanılmasıyla elde edilecek elektrik enerji miktarı da 37,7 GWhel olarak belirlenmiştir. İlçeler bazında bu potansiyelin dağılımının Merkez, Yayladağı, Samandağ ve Kırıkhan şeklinde sıralandığı görülmüştür. Hatay ili için belirlenen biyogaz potansiyelinin yapılacak projeler ve desteklemeler ile değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.”

Rapor yerinde! Detaylar, bilimsel veriler ortada..
Peki eksik olan nedir?
Bir zamanlar MKÜ’de akademisyen olan HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın bu rapordan haberi yok mu?
Neden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Biyogaz Enerji Tesisi modelinden faydalanmıyor?

Biyogaz gibi ulusal ve bölgesel biyokütle kaynaklarına dayalı yenilenebilir enerji sistemleri ulusal enerji arz güvenliğini artıracak ve ithal yakıtlara bağımlılığı azaltacağını bilmiyor mu?
Biyogazın yalnızca bir ülkenin enerji dengesini iyileştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda doğal kaynakların ve çevrenin korunmasına önemli katkılar sağlayacağını neden önemsemez?

Biyogaz üretimi sonucu, sıvı formda fermente organik gübre elde edilecek olmasını, elde edilen gübrenin tarlaya sıvı olarak uygulanabilir ya da granül haline getirilebilir olmasını neden gündeme almaz?Bu şekilde çiftçiye destek vermeyi neden amaçlamaz?

Gaziantep’in gündemi hayvansal atıktan biyogaz üretmek ise, Hatay’ın gündemi neden hayvansal atıkların olduğu yolların asfaltlanmamış olması olarak konuşuluyor?
Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yaklaşımına ne oldu?
Ekran ve tribünde geçirilen zamandan vakit kalırsa, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Biyogaz Enerji Tesisi’nin modeli örnek alınabilir mi?

Exit mobile version