Gazete Güney

RAMAZAN SONRASI BESLENMEYE DİKKAT

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber, sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Özel Palmiye Hastanesi Diyetisyeni Ecem Boran Kın, Ramazan Ayı süreci sonrası sağlık problemi yaşamamak için, yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı.

‘Bayram Sabahına Kahvaltıyla Başlayın’
Ramazan ayı boyunca değişen öğün saatlerinin ardından, bayramın ilk günüyle birlikte eski beslenme düzenine dönmek gerektiğini ifade eden Diyetisyen Ecem Boran Kın, “Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamamak, metabolizmanızın hareketlenmesine ve sindirim sistemimizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır. Kahvaltı sofralarında tercih edeceğimiz ilk besin, en iyi protein kaynağımız yumurta olmalıdır. Bunun yanında peynir, bol yeşillik ve tam tahıllı ekmeklerden oluşan sağlıklı bir kahvaltı ramazan ayı sonrası vücudu gün boyu dinç tutacaktır. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınmakta yarar var” açıklamasında bulundu.

‘Ağır yemeklere dikkat!’
Yemek tercihi yapılacağında ufak değişikliklerin bile kalori alımını azaltacağını ve sindirim sisteminin çalışmasına destek olacağını belirten Ecem Boran Kın, “Tabağımıza alacağımız yemeklerin kızartma, çok tuzlu, çok şekerli besinler olmamasına dikkat etmek gerekir. Izgara, fırın, haşlama yöntemiyle pişmiş yemekler ilk tercih olmalıdır. Sindirim sisteminin düzeli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek sebze ve meyve tüketimine özen göstermek gerekir. Yemek yerken yavaş yavaş iyice tüketmek önemlidir. Bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağımıza belirli miktarlarda alalım böylece ne kadar yediğimizi görmüş oluruz” dedi.

‘Su tüketimine dikkat!’
Sıcak yaz günlerine denk gelen bayramda, hamurlu tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıların çok daha doğru tercih olduğunu ifade eden Ecem Boran Kın, “Özellikle bu dönemde çocukların tercihleri yetişkinlerinkinden çok daha önemlidir. Çikolataların, şekerlerin en çok onları mutlu ettiği gerçek, ancak büyüme gelişme döneminde çocukların diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Bu nedenle şeker tüketimlerini kısıtlamakta fayda var. Dondurma veya evde meyveler ile hazırlayacağınız tatlı alternatifleriyle onların sağlığını da korumuş olacaksınız. Ramazan ayı boyunca ne yazık ki vücudumuzun su ihtiyacını da tam olarak sağlayamıyoruz. Bu nedenle bayramdan itibaren mutlaka su tüketimini arttırmak, minimum 2-2,5 litre olmasına dikkat etmek gerekir. Gazlı içecekler ve meşrubatlar masum görünseler bile, yüksek kalori içeriğine sahiptir. Bu nedenle tüketiminden kaçınmak gerekir. Diğer yandan fazla tüketilen çay ve kahve, vücudun sıvı atımını arttırdığı için sınırlandırmakta fayda var” şeklinde konuştu.

Exit mobile version