Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremler sonrası deprem uzmanları uyarılarda bulundu. Doğu Anadolu Fayı uzun zamandır suskun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Naci Görür; özellikle Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bingöl ve Hatay deprem beklenen uyarılar yapılan yerler olduğuna dikkat çekti.
CNN’deki programda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu fay hattının enerjisini büyük ölçüde attığını, İstanbul’un kapılarında durduğuna işaret ederek, “Doğu Anadolu Fayı uzun zamandır suskun! Kuzey Anadolu fay hattı enerjisini büyük ölçüde boşalttı, İstanbul kapılarında duruyor ama doğu Anadolu fayı uzun zamandır suskun” dedi.
MALATYA FAYI UYARISI VERİLDİ
Bingöl depremleri yaşandığını ancak, Kahramanmaraş civarında 1500 yıllarından beri deprem olmadığının altını çizen Prof. Dr. Görür “Halbuki buralarda büyük depremler olmuş, kesinlikle Elazığ Bingöl arası, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Cengiz Zapçı ve arkadaşlarının yaptığı araştırmaları var, Malatya fayı üzerinde uyarı verdiler. Onu da yayınladılar; ‘burası enerji birikimi fazla dikkatli olun’ diye. Kahramanmaraş ve çevresinde, Elazığ Bingöl arası, özellikle depremin merkez üssü olan Sivrice gölünün bulunduğu taraflar veya Elazığ Adıyaman arası. Burada tarihi dönemlerde de ciddi depremler var ve bunların tekerrür periyodu kimisinde artık dolmak üzere, buralarda ciddi şekilde çalışmalar yapıp, kentsel dönüşüm diye benim anlattığım altı parametre üzerinde çalışmaları gerekiyor” diye konuştu.
‘HATAY CİDDİ DEPREM BEKLEDİĞİMİZ YER’
Doğu Anadolu fay hattının tamamının riskli deprem beklentisi bulunan Elazığ’dan Doğu Akdeniz’e uzandığına vurgu yapan Prof. Dr. Görür “Hatay yöresi bizim ciddi deprem beklediğimiz, uyardığımız yer” dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da Hatay çevresinde gecikmiş depremler olduğunu belirterek, “Yani 7’den büyük depremler olması gerekiyor olmamış. Bu demektir ki bize uyarı, ‘aklınızı başınıza alın, ev yapıyorsanız adam gibi yapın’ gibi mesajları almamız gerekiyor. Herkes bundan yanlış mesaj alıyor diyor ki, ‘İşte hocam 4 büyüklüğünde deprem oldu. İskenderun çevresinde buranın enerjisi bitti mi?’ Bunu şöyle ifade edeyim, 7 büyüklüğünde bir depremin enerjisinin alınması için 30 tane 6 büyüklüğünde deprem gerek. Yine tekrar ediyorum 7 büyüklüğünde depremin enerjisini almak için 900 tane 5 büyüklüğünde deprem olması gerek. Bu kadar deprem olmadığına göre, demek ki; bunun mesajı başka. Daha büyük depremlere gebeyiz dikkatli olun demektir” dedi.
HABER MERKEZİ