Gazete Güney

RHOSUS ANTİK KENT CANLANIYOR!


Arsuz Kaymakamlığı’nın ilçenin geçmişine ışık tutmak amacıyla tarihi yaşatma hareketi olarak hayata geçireceği “RHOSUS ANTİK KENT” Sokak Sağlıklaştırma Projesi önümüzdeki hafta start alıyor. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı’nın yüklenici firmaya yer teslimi yapmasının ardından başlayacak olan ve 18 ayda bitmesi planlanan dev projenin toplam maliyeti ise 1.205.685,00 TL.
Kaymakamlığın başvuru sahibi olduğu ve DOĞAKA 2018 Yılı Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı Kapsamında desteklenmeye hak kazanan “RHOSUS ANTİK KENT” projesi Arsuz’un en eski yerleşim yeri olmasının yanında merkez mahallesi sayılan Uluçınar Mahallesi’nin tarihi kimliğini de yeniden ön plana çıkaracak.

TARİHİ DOKU YENİDEN
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, ilçenin tarihi zenginliğini ve kültürel yapısını öne çıkaracak olan projenin Arsuz’un eski adı Rhosus’u yaşatmanın yanında, Uluçınar mahallenin dar sokaklarındaki tarihi binalarını yeni yapılar ile entegre edeceğini belirterek, projenin tamamlanmasıyla ilçenin tarihi dokusuyla daha da gelişeceğini ifade etti.
RHOSUS ANTİK KENT Projesi’nin çevreye uyumlu tasarımlarla sahip olunan tarihi güzellikleri gün yüzüne çıkaracağını ve ilçenin turizm kalitesini yükselteceğini belirten Kaymakam Sarı, “Belediyemizin de ortağımız olduğu “RHOSUS ANTİK KENT” projesi kapsamında Arsuz merkezinde en eski yerleşim yeri olan Uluçınar Mahallesi’nde toplam uzunlukları 1400 metreyi bulan, Deniz ve Akdeniz Caddeleri ile Çınar, Çakır ve Kilise sokakları ve bu mahallelerde bulunan toplam metrekaresi 26.000 olan tescilli veya tescilsiz 88 yapıya ve sokak elemanlarına müdahale edilerek özgün dokusuna kavuşturulacak. Yani, Arsuz Merkez Cami’den başlayıp, şu andaki Zabıta Müdürlüğü binamızın olduğu bölgedeki tarihi yapılarımızın dış cepheleri, pencereleri, duvarları, peyzajı, çiçeklendirilmesi, grafitisi için çalışmalarımız haftaya başlıyor. Tarihi Arsuz Evleri ve sokaklarını restore ettikten sonra, burada kurulacak olan Kent Müzesi’nin içerisinde yer alacak Defne Evi, Hasır Evi, Çocuk Evi, Narenciye Evi, Arsuz Evi gibi atölyeler sayesinde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını canlandırmak ve Arsuz halkı ile ilçemize gelen ziyaretçilerin verimli zaman geçirmelerini sağlamanın yanında, tarihi dokuyu hissedebilecekleri mekanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Projeye uygun pergulelerin yapılması, oturma bankları, çiçeklendirme çalışmaları ile sokakların cıvıl cıvıl olduğu bir destinasyon için de bu cazibe merkezimiz Arsuzlular ve Arsuz’a gelen yerli ve yabancı turistler için de önemli bir durak yeri olacaktır” dedi. 

‘İŞLEVSEL BÜTÜNLÜK SAĞLANACAK’
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, ayrıca projenin ilçe merkezinde bulunan ve daha önceden belirlenen açık mekanların, meydanların, bahçelerin, avluların, sokakların, vb. alanların geleneksel, yöresel, tarihi, kültürel, doğal nitelikleri ve çevresindeki alanların işlevsel bütünlüğü korunarak çağdaş kullanımlara ve peyzaj düzenlemelerine olanak verildiğinin altını çizerek, projenin ilçenin mimari dokusunun da gelişmesine katkı sunacağının altını çizdi.

Exit mobile version