Son günlerde sağlık çalışanlarına yapılan şiddet olaylarına İskenderun Anıt alanında Tabipler Birliği Kongre üyeleri, doktor ve sağlıkçılar basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto etti. Sağlık personeline yönelik saldırıların son günlerde giderek arttığını, sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmamasını normalleştirilmemesine dikkat çeken Hatay Tabipler Birliği Kongre Üyesi Dr. Doğan Dalgıç, sağlığı korumak ve hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini kabul etmediklerini “Sağlıkta Dönüşüm Proğramının” yol açtığı çarpıklıklara değindi.
15 YILLIK SÜRE İÇERİSİNDE BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ
2003 yılında “Sağlıkta Dönüşüm Proğramının” ilk uygulanmaya başladığı tarihten 2005 yılında İstanbul’da Prof. Dr. Göksel Kalaycı’nın bir hastası tarafından öldürülmesiyle başlayan, bugüne kadar 15 yıllık süre içerisinde 12 meslektaşlarının haksız yere uğradıkları saldırıları ve bu konuda yapılan çalışmaların eksikliğinden söz ederek hekimlerin öldürülmesini önlemeye ve sağlık alanında şiddetin azalmasına yetmediğine değinen Dalgıç ilk günden itibaren yetkilileri uyardıklarını kaydetti.
Dalgıç; “Önce görmezden geldiler ve ‘sağlıkta şiddet yoktur’ dediler. Sonra 2012’de gencecik Dr. Ersin Arslan’ın görevi başında bir hasta yakını tarafından öldürülmesiyle mızrak çuvala sığmaz hale geldi ve artık sağlıkta şiddetin varlığını reddedemez hale geldiler. Beyaz Kod uygulaması ve TBMM’de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun rapor hazırlaması gibi girişimler bu dönemde oldu. Ama bu hekimlerin öldürülmesini önlemeye ve sağlık alanında şiddetin azalmasına yetmedi” dedi.
2014 yılında Türk Tabipler Birliği (TTB) olarak titiz bir çalışmayla ”Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısı”nı hazırladıklarını dile getiren Dalgıç; “Sağlık hizmetinin kamu hizmeti olduğu vurgusundan hareketle, Türk Ceza Kanunu’nun üçüncü bölümüne ”Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar, Sağlık Hizmetini Engelleme” başlığı altında, en azından caydırıcılık içermesi amacıyla hazırladığımız ek madde önerisini başta Sağlık Bakanlığı, Hükümet temsilcileri ve siyasi partiler olmak üzere tüm ilgili yerlere bir çok kez ilettik. Bunun için defalarca görüşmeler yaptık. Basın toplantılarıyla kamuoyu ile paylaştık” diye açıklamada bulundu.
TEKLİFLERİMİZ HEP GÖRMEZDEN GELİNDİ
Tekliflerinin Türkiyenin değişen yoğun gündemi içerisinde hep görmezden gelindiğine dikkat çeken Doğan Dalgıç, 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM’de siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşmelerde bulunduklarını, TBMM’nin kendilerine tanıdığı olanaklar çerçevesinde konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarının sözünü aldıklarını söyleyen Dalgıç; Sağlık Bakanlığından ve TBMM Başkanından yanıt beklediklerini söyledi. “Sağlıkta Şiddet Yasasını İstiyorum” temalı nöbet eylemlerini 10 Ekim tarihinden itibaren tüm Türkiye çapında kentlerin belirli alanlarında, en geniş katılımla nöbet eylemlerinin devam edeceğinin altını çizen Dalgıç; 17 Ekim 2018 günü saat 10.00 da TBMM Başkanı ve Sağlık Bakanı ile buluşacaklarını belirtti. Dalgıç; “Türk Tabipler Birliğinin ve tabip odalarımızın aklı ve yüreği hekimlerin üstündedir. Hekimlere yönelen şiddet ve insanlık ve hekimlik değerlerine yönelmiştir. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılıncaya ve sağlık alanındaki şiddet önleninceye kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.Konuşmanın ardından sağlıkçılar İskenderun Anıt Alanında 1 saatlik oturma eylemi gerçekleştirdiler. Haber: Cuma KESEROĞLU