Gazete Güney

SANATA RUHUNU İŞLİYOR


İskenderun Teknik Üniversitesi konservatuar 3. Sınıf öğrencileri, Öğretim görevlisi Yardımcı Doçent Okay Özdağ ve öğretim elemanı Recep Ekinci rehberliğinde, ünlü keman, gitar ve çello ustası İsmail Kaya’nın İskenderun sanayisindeki imalat hanesinde (atölyesinde) sürpriz bir ziyarette bulundular.
İsmail Usta çalışmalarına ara vererek, geçmişten bu güne önemli yaşanmışlıklarını müzisyen adayı öğrencilere detaylı bir şekilde anlattı. Çok iyi bir keman çalabildiğini, iyi bir keman yapmayı aklına koyduğunu ve bunu da başarabildiğini belirten İsmail Usta başarısının sırrını şöyle sıralıyor; “Akıl terini, alın terine dönüştürdükten (fikirlerimi gerçekleştirdikten) sonra çevreme ve ilgililere fikirlerimi anlatıyorum. Aksi takdirde fikirlerinizle alay edenler olabilir, sizin motivasyonunuzu bozabilirler. Hatta fikirlerinizi başkaları çalıp kendi fikirleriymiş gibi fiiliyata dönüştürerek kazanç elde edebilirler, sizi çırak çıkartırlar. İlgisi ve bilgisi olmayanla sanat ve müziği çok az konuşurum. Çünkü bu bir zaman kaybıdır. Sanat ve müziği ilgisi, bilgisi ve sanat sevdası olanlarla en hassas ve derin bilgileri konuşur ve paylaşırım, bilgi paylaşıldıkça gelişir ve çoğalır. Bir fikri başarabilmek için sürekli ve tekrar, tekrar deneyerek, hataları keşfedip daha iyisini üreterek en iyiyi yapmalı. Bende bunu yaptım ve yapmaya devam ediyorum” dedi.

HER İŞİN DAHA İYİSİNİ YAPMALIYIZ
İsmail Kaya, “İyi bir sanatkar olmak için önce ne kazanacağım değil, daha iyisini yapmalıyım” denmesi gerektiğini hatırlatarak, “Şöhret ve para o zaman kendiliğinden geliyor. Bende bunu uygulayarak başarıyı yakaladım. Bu başarı ile yetinmiyorum; daha da başarılı olmalıyım diyorum. Kimin ne yaptığını, yakinen takip etmeli ve onlardan feyiz alarak, onların eksikliklerini görerek, keşfederek daha iyisini yapmayı amaçlamalı. Bende bunu gerçekleştirdim. Başarıya giden yollarda, çeşitli fiziksel ve psikolojik (manevi) engeller ve engelleyiciler karşınıza çıkmakta, inançla, yılmadan, korkmadan mücadeleye devam etmelisiniz. İnançla mücadele ettiğinizde; tüm kainat sizin emrimize giriyor, yardımınıza koşuyor. Ben bunları çok derin ve duygusal yaşadım, yaşamaya da devam ediyorum. Sanat bir kazanç kapısı değil, sevda işidir. Bu sevda beni dünyada ilk 10 keman ustasından biri haline getirdi. Birçok yarışmalarda birincilik ve ikinciliklerim oldu. En son gurur kaynağım ise; Belçikalı sanatçı Nicolas DELETAİLLE’ye çello yaptım ve ünlü sanatçı çellosunu İskenderun’a gelerek teslim aldı ve o çello ile İskenderun Teknik Üniversitesi, konservatuar salonunda konser verdi.
İsmail Kaya son söz olarak, “Yetenek denilen şey kadar değil, zorluklarla baş etme, tekrar tekrar deneyerek elde edilen bir beceri sanatıdır” dedi. Öğrencilerin çeşitli sorularına akılcı cevaplar vererek, atölye incelemeleri tamamlandı. Ziyarette Öğretim görevlisi Yardımcı Doçent Okay Özdağ gitar dinletisi sundu. Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version