Gazete Güney


Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği vaatleri yerine getiremediğini anımsatarak, “Hatay ili 6360 sayılı yasa ile büyükşehir belediyesine dönüştürüldükten sonra bazı hizmetler büyükşehir belediyesi yetkisine devredilmiştir. Ancak üzülerek söylemeliyim ki aradan geçen yaklaşık 4 yıla rağmen bu hizmetlerin yerine getirilmesinde büyükşehir belediyesi sınıfta kalmıştır” dedi.

GEÇMİŞİN CAHİLİ OLANLAR, GELECEĞIN KÖRÜDÜRLER
HBB’nin Belen’deki meclis oturumunda konuşmasının başında, “İlk kurşuna sahiplenilmemesini aymazlık olarak görüyoruz” diyen Başkan Yaşar Toksoy, “Şanlı ecdadımız ile ne kadar övünsek azdır! Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de Hatay’a ve Dörtyol’a olan sevgisini bilmeyen yoktur. “Benim en sadık dostlarım Dörtyol’dadır” sözünü hemşerihlerimiz adına laik görmesi büyük bir onur olup aynı zamanda kendi ailesini Dörtyollulara emanet etmiş olmasının da bir nevi açıklamasıdır. Geçmişin cahili olanlar, geleceğin körüdürler. Değiştirilemez hakikatlerden birisi de Milli mücadelede ilk kurşunun 19 Aralık 1918 tarihinde aziz bir perşembe günü Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Kara Mehmet çavuş tarafından atılmasıdır. Bu müstesna ve özel güne teşrif etmeyenler, sahiplenmeyenler maalesef bu tarihi gerçeği görmezden gelerek medeniyetler şehri Hatay’ımızın başka bir tanıtıcısı olan ‘künefeyi yemekle meşgul’ olduklarını bizlere göstermişlerdir.Hatay’ın her değeri çok önemlidir! Bu değerlere sahiplenirken ‘ilk kurşuna’ sahiplenilmemesini aymazlık olarak görüyoruz. Milli mücadelede ilk kurşun atılışının bu yıl 100. yılını kutlayacağız! Umarım künefe yemekle meşgul olanlar müsait olup bu gerçeğe sahip çıkarlar.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIFTA KALDI
Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, “İlçemizde belediye hizmetleri noktasında yaşanan sorunlara ve aksaklıklara değinmek ve bazı sorulara cevap bulmak adına söz almış bulunmaktayım. Hatay ili 6360 sayılı yasa ile büyükşehir belediyesine dönüştürüldükten sonra bazı hizmetler büyükşehir belediyesi yetkisine devredilmiştir. Ancak üzülerek söylemeliyim ki aradan geçen yaklaşık 4 yıla rağmen bu hizmetlerin yerine getirilmesinde büyükşehir belediyesi sınıfta kalmıştır. Bu sorunların en büyüğü benim içinde önemli olan konu ilçemizdeki büyükşehir belediyesine ait olan yolların bakım ve onarımıdır. 5216 sayılı yasanın 7. maddesi gereği 30.03.2014 tarihi ile 06.10.2016 tarihi arasında 26 metre ve üzeri yolların bakım onarım sorumluluğu büyükşehir belediyesine, diğer tüm yolların sorumluluğu ilçe belediyemize aitti. 06.10.2016 tarih ve 162 sayılı büyükşehir belediye meclis ile 12 metre ve üzeri yolların bakım ve onarımı büyükşehir belediyesine aktarılmıştır” dedi ve ekledi;

AYKOME’YE TAHRİP BEDELİ OLARAK NE KADAR PARA YATTI?
“Sayın başkana, meclis huzurunda birkaç soru sormak istiyorum. Soruların cevaplarını Dörtyollu hemşerilerimiz adına sn. meclis başkandan bir sonraki toplantıda yazılı olarak cevaplamasını hasetten rica ediyorum. 30 Mart 2014 ve 6 Ekim 2016 tarihleri arasında alt yapı kurum ve kuruluşlarının ilçemizde yapmış oldukları çalışmalar neticesinde Büyükşehir belediyesi fen işleri daire başkanlığı AYKOME şube müdürlüğünün hesabına asfalt ve/veya parke tahribat bedeli olarak ne kadar para yattı?Tahrip edilen yolların neredeyse tamamının bakım ve onarımları ilçe belediyemiz tarafından yapılmış olmasına rağmen bu paraların ne kadarı ilçe belediyemize aktarıldı? 12 metre ve üzeri yolların bakım ve onarımı Büyükşehir’e devredildikten sonra; yani 06.10.2016 tarihinden sonra alt yapı kurum ve kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmalar için asfalt ve/veya parke tahribat bedeli olarak AYKOME şube müdürlüğü hesabına ne kadar para yattı? Tahrip edilen bu yolların kaç m² si veya hangilerinin bakım onarımı büyükşehir belediyesi tarafından yapıldı?Ve yine ilçe belediyemize aktarılan asfalt tahrip bedeli ne kadardır?”

CEFASI BİZE KALIYOR
Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy konuşmasının devamında, “Değerli arkadaşlar bu soruların cevaplarını ben çok iyi biliyorum. Her günde bu sorunlarla ilçe belediye başkanı ve belediye çalışanları olarak muhatap oluyoruz. Bu işin Türkçesi, Dörtyol’da bir alt yapı çalışması yapılır. bu çalışmayı yapan kurumdan ‘kazı ruhsat bedeli ve asfalt tahribat bedeli’ adı altında Hatay büyükşehir belediyesi AYKOME hesabına kazma vurulmadan önce peşin olarak para yatırılır. Akabinde yolun yapım-bakım ve onarım çalışması; HBB üzerine düşeni yapmadığı için ilçe belediyemiz tarafından yapılır. Kazı ve yapım çalışması suresince de cefası Dörtyollu hemşerilerimize kalır. Bedeli ya da parası da malum” dedi.

ASLAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR
Başkan Toksoy, HBB Başkanı Lütfü Savaş’a seslenerek, “Sayın başkan! İlçe belediyesi olarak sizlerin ihmal ettiği ve vatandaşlarımın tahammül edemeyeceği sıkıntılı yollarda evet tahrip parasını sizin aldığınız yollarda asfalt çalışmalarını ben ve mesai arkadaşlarım yaptı. Bakım onarımını sizin yapmanız gereken sorumlu olduğunuz yollarda toplamda 30 bin ton sıcak asfalt yapım işlerini tamamladık. Daha dün ilçemizde bulunan HATSU ve büyükşehir hizmet binasının bulunduğu sokaklarda size ait olmasına rağmen benim ekiplerim tarafından asfaltlandı. Bu yollar 1 seneyi aşkın süredir rezil haldeydi, görevlendirdiğiniz personel bu rezaleti nasıl kabulleniyorlar anlamakta güçlük çekiyorum. Aslan yattığı yerden belli olur derler. Size ait olmasına rağmen tarafımızca dökülen asfaltlarla ilgili arkadaşlarım bana detaylı bir rapor hazırlamışlar. Burada hangi cadde hangi sokak hepsi yazmakta. Ancak tek tek okuyup zamanınızı almakta istemiyorum. Bu raporu da size yazılı olarak vereceğim” diye konuştu.

ALAKASIZ OLACAKSANIZ, 12 METRE VE ÜZERİ YOLLARIN YETKİSİNİ BİZ ALALIM
Başkan Toksoy, “Bunu söylerken ben Dörtyol’a ve Dörtyollu hemşehrilerime hizmet etmekten gurur duyuyorum. Yetki ayrımı yapmadan da hizmet yapmaya devam edeceğim” diyerek şöyle konuştu; “Ancak HBB de üzerine düsen görevi artık yerine getirmelidir. Bunları söylerken ilçemizde hiç mi çalışma yapılmadı. Elbette yapıldı. Yayla yollarımız asfaltına kavuştu. Yine sizin tarafınızdan gönderilen tarafımca tüm platformlarda dile getirdiğim yaklaşık 13 bin ton asfalt bizim ekiplerimiz tarafından büyükşehir sorumluluğunda olan yollarda kullanıldı. Ancak yeterli değil sayın başkan. Eğer görevlerinizi yerine getirme noktasında geçmiş yıllarda olduğu gibi ilgisiz ve alakasız olacaksanız, 12 metre ve üzeri yolların tekrardan ilçe belediyemiz yetkisine verilmesini talep ediyorum. 3.5 yılı aşkın süredir cenaze hizmetleri, ilçe içerisinde yer alan mezarlıkların bakım-onarımların yapılması gibi birçok işi göğüslüyoruz.”

HATSU 120 LİRA TAHSİL ETTİ, NE KADARI HİZMET OLARAK DÖNDÜ
Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, işin özetini şöyle açıklardı; “Yaklaşık olarak seçimlerden bugüne kadar 4 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki, Dörtyol-Erzin ve Payas ilçeleri Dörtyol merkez olmak suretiyle koordinatörlük adı altında saha personeli olmadan idari edilmeye çalışmaktadır. Bu uygulama akla ve mantığa sığmamaktadır. Hatay büyükşehir belediyesine, ilçemiz adına İller Bankası’ndan verilen ve ilçemiz Dörtyol’a hizmet olarak dönmesi gereken pay ve HATSU tarafından ilçemizden tahsil edilen su paralarının toplamı 30 Mart 2014 seçimlerinden bu yana oldukça fazladır. Yaklaşık 120 milyon Türk lirası olduğunu tahmin etmekteyim.Az önce bahsettiğim rakam ve bilgiler ışığında, Dörtyol’a hizmet edilmesi için büyükşehir belediyesi kasasına aktarılan ve HATSU Dörtyol’dan gelen rakamların ne kadarı Dörtyol’a hizmet olarak döndü?”

MEZBAHANE NE OLDU?
Başkan Toksoy tek tek yapılmayan hizmetleri anlatarak, HBB’ye yüklendi. Toksoy, “12 Ekim 2016 yılında Dörtyol’da görkemli bir temel atma töreni gerçekleşti. Sn. başkan Lütfü Bey açılış konuşmasında ‘2017 yılının ilk ayında mezbahanın açılacağını’ duyurmuştu. Hatta aynı günlerde bildiğim kadarıyla başka bir ilçemizde de mezbaha temeli atılmıştı. Aynı tarihlerde başlayan bu inşaat süreci diğer ilçelerde tamamlandı, hatta hizmete gireli uzunca bir süre oldu. Ama Dörtyol’da ki inşaat ise yine uzunca bir süre devam edeceğe benziyor. Bu projeyi hızlandırmak gibi bir düşünceniz var mı?”

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ
Başkan Yaşar Toksoy son olarak, “Sayın başkan, il koordinasyon toplantısında Hatay adına yapmayı planladığınız projelerinizin tanıtımını heyecanla takip ettik. Ancak Hatay’ın 15 ilçesinden ve en büyük ilçelerinden biri olan Dörtyol’a ait bir projenizin olmamasını büyük bir hayal kırıklığıyla takip ettik. Hatırlarsınız sayın başkan ortak bir soğuk hava deposu projemiz vardı. Kaba tabirle yeri bizden inşaatı sizden bu prosedürler hala tamamlanmadı mı?Yine mülkiyeti bize ait 19 dönümlük bir yerin 25 yıllık üst kullanım hakkını size vermiştik. Karşılığında belediye hizmet binası yapmanız için bu proje ne aşamada? Üzülerek belirtmeliyim ki eğer bu projeden vazgeçtiyseniz değerli meclis üyelerimin de görüşünü alarak bu üst kullanım hakkına dair kararın iptalini meclisimize taşıyacağımı belirtmeliyim.Anlayacağınız üzere yapılaması planlanan iki projenin de yapımı için Dörtyol belediyesi olarak karşılığı verilmiştir. Yani bu projeler büyükşehrin, Dörtyol’a kendi öz kaynakları ile yapacağı projeler değildir. Bundan sonraki süreçte inşallah ilçemiz hak ettiği hizmeti alır” teptisinde bulundu. Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version