Gazete Güney

SANAYİDE ARTIK KAS GÜCÜ DEĞİL, BEYİN GÜCÜ ÖN PLANDA


İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Bosch Ortadoğu ve Afrika Operasyon Sorumlusu/Endüstri 4.0 Koordinatörü Mustafa Ayhan; ‘Sektörleri Geleceğe Taşımada Endüstri 4.0.’ konusunu anlattı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda İSSİAD üyelerinin ve işadamlarının katıldığı konferansta Bosch Ortadoğu ve Afrika Operasyon Sorumlusu/Endüstri 4.0 Koordinatörü Mustafa Ayhan; Dijital dönüşümün sadece tedarik zincirinin ve iş yerlerinin dönüşümü olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, Sanayi 4.0 vizyonunun temelinde insan olduğunu söyledi.

‘50 MİLYAR MAKİNENİN BİRBİRİNE BAĞLANACAĞI KONUŞULUYOR’
Ayhan, “Değişim 4.0’ın içinde sadece teknoloji yok. İnsan faktörü ve yetkinliği de çok önemli. Sadece üretimi değil, satış pazarlamadan idareye ve hukuka kadar kapsayan bir süreç. İnsanlar sosyal ağlarla, makineler de sensörlerle birbirine bağlanıyor. 50 milyar makinenin önümüzdeki dönemde birbirine bağlanacağı konuşuluyor. Biz, 2020’ye kadar 270 fabrikamızın dönüşümünü tamamlayacağız. Sanayide artık kas gücü değil, beyin gücü ön planda. 2011 yılında Almanya’da Sanayi 4.0 kavramının ortaya atılması ile birlikte kendi fabrikalarımızda dönüşümlere başladık ve özellikle üretim alanında ciddi kazanımlar elde ettik. Bu konuda elde ettiğimiz tecrübeyi tüm ekosistemimize de aktarıyoruz” dedi.

‘SANAYİ 4.0 KAÇINILMAZ BİR ÖNEME SAHİP’
İSSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Tennioğlu ise, “Ülkemizde son yıllarda sanayi alanında büyük yatırımları yapılmasına rağmen, ülkemiz hala teknolojik olarak gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz. Bunun için rekabet gücü yüksek ekonomiler içinde yer almak isteyen ülkemizin küresel düzeydeki gelişmeleri takip edip ve bunun ötesinde Sanayi 4.0’ın uygulayıcı, öncü ekonomilerin arasında yer alması kaçınılmaz bir önemdedir. Bu itibarla sanayi 4.0 yaklaşımı ile rekabet gücü avantajlarının sürdürebilirliğini sağlamak, katma değeri yüksek ve dünya üretim değer zincirinde çok daha fazla pay alan bir Türk sanayisi yaratmak hedeflenmelidir. Bu aynı zamanda içinde bulunduğumuz ülke grubundan bir üst seviyeye yükselme hedefine ulaşmamızda çok yardımcı olacaktır. Sonuç olarak Türkiye küresel ekonomideki rolünü değiştirecek büyük bir dönüşüm yaratma fırsatı eşiğindedir. Türkiye sanayisinin gelişmesinde ve rekabetçiliğin arttırılmasında çok temel bir faktör olacağına inandığımız sanayi 4,0 evriminin yakalanması ve öncü ülkeler arasında yer alabilmesi için tüm sanayici ve işadamları ile birlikte ortak bir ülke planı ve hedefi çevresinde odaklanarak çalışmamızın bir aciliyet ve zorunluluk olarak düşünüyorum” diye konuştu. Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version