Gazete Güney

HATAY HAZIR!


Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği (HATİAB) Başkanı İbrahim Güder, HATİAB kurucu üyesi Nuri Üysen ve YK üyeleriyle birlikte İskenderun’da düzenlediği toplantıda yerli otomobilin Hatay’da üretilmesi için her türlü ortamın uygun olduğunu söyledi.
Güder, Hasan Baba Restoran’daki basın toplantısında, günümüzde ve gelecekte Ortadoğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinin stratejik deniz ihracatının Hatay limanlarından yapılacağını belirtti. Türkiye’nin en fazla yassı çelik üreten fabrikalarının, haddehanelerin, sanayi üretim fabrikalarının, sac ve yedek parça üreten fabrikaların ve organize sanayi fabrikalarının Hatay’da olduğunu söyleyen Güder, “Stratejik, teknik ve mali analizler nedeniyle Türkiye’nin otomobili Hatay’da üretildiğinde, dünya otomobil piyasasında marka otomobil olma yolunda daha çabuk hedefine ulaşacaktır. Türkiye’nin marka otomobilinin, sıkışan Marmara Havzası’nda değil, 17 medeniyetin yaşadığı, UNESCO’nun gastronomi şehri ilan ettiği, Türkiye’nin en uzun sahillerine sahip tarih, kültür ve doğal güzellikleri muhteşem, Anadolu’nun kadim şehri Hatay’da üretilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘STRATEJİK YOLLARIN KESİŞTİĞİ YER HATAY’DADIR’
Başkan Güder, “Kıtalararası Dünya’nın en eski ipek denizi ihracat limanı Hatay’dadır. Günümüzde ve gelecekte Orta Doğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinin stratejik deniz ihracatı, Hatay limanlarından yapılacaktır. Uluslar arası standartlara sahip karayolları, tren taşımacılığı, hava- deniz limanı ve uluslararası ihracat kurumlarıyla Hatay hazırdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine, 2017 yatırım planına alınan 4 şeritli, Hassa – Dörtyol Tünel Projesi bittiğinde; Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa’nın yeni ticaret ve sanayi aksının merkezi Hatay olacaktır. 6 vilayetin ve bölgemizin en yakın ihracat limanı İskenderun Körfezi olacaktır. Gaziantep- Mersin Limanı arasındaki 270 kilometrelik mesafe, Hassa tüneliyle Gaziantep İskenderun Limanı ile 110 kilometreye inecek, zaman ve maliyetler açısından büyük avantaj sağlanacaktır. Ortadoğuda ve özellikle de Suriye’de savaş bitecek ve bu bölgelerde çok yüksek sayıda otomobil ihtiyacı olacaktır. Irak’a Arap ülkelerine, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine otomobil ihracatımız için uygun ihracat kenti Hatay’dır. Hatay Ortadoğu’nun Avrupa’ya açılan kapısıdır” dedi. 

EN GÜÇLÜ FİRMALAR İSKENDERUN’DA
HATİAB Başkanı Güder, “Türkiye’nin en fazla çelik üreten fabrikaları, haddehaneleri, sanayi üretim fabrikaları, sac ve yedek parça üreten fabrikaları ve organize sanayi bölgeleri Hatay’dadır. Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, iyi yetişmiş eğitimli insan gücü, önemli sanayi kuruluşları örnek Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları ile hazırdır. Her yıl binlerce mezun veren Mesleki ve Teknik Liseler Hatay’dadır. Türkiye ekonomisinde ilk 500’e giren, 15 büyük kuruluş Hatay’dadır. Türkiye’de sayıları en fazla olan, uluslararası nakliyat firmaları Hatay’dadır. Türkiye’nin marka  Otomobili, sıkışan Marmara Havzası´na değil, 17 medeniyetin yaşadığı, Unesco’nun gastronomi şehri ilan ettiği, Türkiye’nin en uzun sahillerine sahip, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri muhteşem, Anadolu kadim şehri Hatay’da üretilmesini talep ediyoruz. Babayiğitleri, Hatay’ın dünya vizyonuna sahip Genç yiğitleriyle çalışmaya davet ediyoruz. Yatırımın Hatay’da yapılması halinde, kendilerine hayır diyemeyecekleri yer önerisi sunacağız. Her türlü teknik altyapıya hazırız, proje için her türlü katkıyı da vermeye hazırız. Binlerce dönüm arazileriyle Hatay’ımız hazırdır” diye konuştu. 

YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİNDE STRATEJİK İL HATAY SEMPOZYUMU
Güder son olarak, “Hatay’ımızın milletvekilleri, rektörleri, belediye başkanları, güçlü holdingleri, sanayicileri, tüccarları, akademisyenleri ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte en kısa sürede, Türkiye’nin Dünyaca Marka Olacak Yerli Otomobil Üretiminde Stratejik İl Hatay olmalı Sempozyumunu en kısa sürede yapmalıyız” diyerek, şöyle konuştu;  Bu yatırımı 21 neden ile  Hatay’da yapılmalıdır. Sempozyum katılımcıları ve ilgili kurumların katkılarıyla, teknik analiz ve mali değerlendirme raporu bilimsel proje haline dönüşecektir. Bunu küresel bir proje olarak görüyoruz ve küresel başarı hedefliyoruz. Bu tür stratejik yatırımların ülke geneline yayılması halinde ülkemizin riskleri dağılacak, şu anda işsizlik oranı yüksek olan bölgemizde istihdam oluşacak, ekonomik büyüme sağlanacak ve gelişmişlik derecesi artacaktır. Çeşitli toplantılarda ve platformlarda olduğu gibi bugün de talebimizi sizlerin huzurunda tekrar yeniliyoruz. Başta Hatay Valimiz olmak üzere, milletvekillerimiz, Belediye başkanlarımız,hatayda bulunan tüm odalarımız, rektörlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, sanayi kuruluşlarımız ve çalışkan Hatay’lı hemşerilerimiz ve değerli basın temsilcilerimizle birlikte yerli otomobilin kesinlikle Hatay da üretilmesi için bir seferberlik başlatmalıyız. Bunu da hemen başlatmalıyız.”
Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version