Gazete Güney

İHRACATIN YÜZDE 50’SİNİ İSKENDERUN YAPIYOR


İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İTSO Meclisi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısının onur konuğu oldu. İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO yönetim kurulu üyeleri ve İTSO Meclis üyeleri ile tek tek selamlaşan Kaymakam Soytürk, daha sonra meclis toplantısına katıldı. İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, gündemdeki konular hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdikten sonra İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Kaymakam Recep Soytürk ve Meclis üyelerine ‘Hatay’ın Türkiye Ekonomisindeki Yeri’ konusunda sine vizyon destekli olarak genel bilgiler verdi.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz sunumunda, İskenderun Körfezi’nde ekonomide lokomotif görevi gören Demir-Çelik, filtre, Liman, Lojistik konuları başta olmak üzere Su ürünleri, tarım ve turizm sektörlerinin bölge ekonomisinde önemli sektörler arasında yer aldığına dikkat çekti. İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz açıklamasında; “Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre, 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde Hataylı firmalar tarafından 1,22 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Yılın aynı döneminde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’na tasdik olunarak yapılan ihracat tutarı ise; 651 milyon dolar olarak gerçekleştirilmiştir. Bu durumda, Hatay tarafından yapılan 1,22 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 53’lük bölümü İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’na tasdik olunarak yapılmıştır” dedi.

‘HAM ÇELİĞİN 3’TE 1’İ İSKENDERUN KÖRFEZİ’NDE ÜRETİLİYOR’
Demir çelik sektörünün, ülke ekonomisi ve sanayileşmesinde lokomotif sektör olma özelliğine sahip olduğunu belirten İTSO Başkanı Yılmaz; “Demir çelik sanayisinde gözlenen gelişmeler ile kalkınma süreci arasındaki ilişki incelendiğinde, ülkemizin kalkınma sürecinde demir çelik sektörünün önemli bir rolü olduğu gözlenmektedir. Bu sektörün önemi, tüm endüstriyel dallara girdi vermesinden kaynaklanmaktadır. Demir çelik sektörünün başta inşaat malzemeleri olmak üzere otomotiv, gemi, uçak, demiryolu ve vagon gibi tüm taşıt araçları ve akla gelebilecek tüm makine, cihaz ve eşya üretimine katkısı bulunmaktadır. Ekonomi Bakanlığı Demir Çelik sektör raporu verilerine göre ülkemiz; 2016 yılında 31,5 milyon ton ham çelik üreterek dünya ham çelik üretiminin yaklaşık %2,5’lik bölümünü oluşturmuştur. Ülkemiz tarafından 2016 yılında gerçekleştirilen 16,5 milyon ton ham çelik ihracatı ise dünya toplamındaki ham çelik ihracatının %2’si olarak belirlenmektedir. Ülkemiz dünya genelinde ham çelik üretim ve ihracatında ilk 20 ülke arasında yer almaktadır. Bölgemizde inşaat demiri, kangal demiri, kütük demir yassı mamül, sandviç panel, profil gibi demir çelik ürünleri üretilmekte ve ihraç edilmektedir.
Çelik İhracatçıları Birliği 2016 yılı raporuna göre; ülkemiz tarafından üretilen 31,5 milyon ton ham çeliğin 3’te 1’i İskenderun Körfez Bölgesi tarafından üretilmektedir.
Ülkemizin 2016 yılında gerçekleştirdiği 16,5 milyon ton ihracatın ise yaklaşık %12’lik bölümü yine Hataylı firmalarca gerçekleştirilmektedir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

‘BU FİKİRLER EKONOMİYE OLUMLU YANSIR’
İskenderun Ekonomisinin ele alındığı, sorunların gündeme geldiği ve çözüm önerileri hakkında görüş alış verişinde bulunulan İTSO Meclis Toplantısını sonuna kadar takip eden Kaymakam Soytürk toplantı sonunda açıklamalarda bulundu.
İskenderun’un sosyo ekonomik ve jeopolitik anlamda önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kaymakam Soytürk, “İskenderun’da çalışmaktan ve bu güzide şehre hizmet etmekten büyük onur ve haz duymaktayım. Burada bulunmamın sebebi ise, çalıştığım her kesimle işçisi, esnafı, çiftçisi, sanayicisi, eğitimcileri ile beraber olmak onları motive etmek, sorunları birebir yerinden dinlemeyi tercih ediyorum. Böylece sorunları birinci ağızdan dinleyerek, çözüm yolları bulmaya çalışmaktayım. Bu gün İTSO Meclisini keyifle izledim. Meclis üyelerimiz konularına hakim, yönetim ve meclis arasında uyum içerisinde bir çalışma olduğunu gözlemledim. Sizlerin bu çalışmaları ve fikirleri projeler halinde İskenderun ekonomisine olumlu yansıdığını düşünüyorum. Bizler de İTSO yönetiminin alacağı kararlar ve şehre değer katacak projeler de el birliği ile çalışabiliriz. Sivil Toplum kuruluşları bu anlamda şehre önemli değer katan kuruluşlardır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version