Gazete Güney

BİLGİ VE ÖLÇÜMLERDE TAM İSABET!


Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, “Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler” konulu seminer düzenledi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi konferans salonunda gerçekleşen seminere, Meteoroloji 6. Bölge Müdürü Dr. Osman Şimşek, Meteoroloji 6.Bölge Müdürlüğünden Şube Müdürü Dr. Kadir Tepecik, Adana Meydan Meteoroloji Meydan Müdürü Hayrettin Durmuş, Hatay Meteoroloji Müdürü, Mustafa Başaran, İskenderun Meteoroloji Müdürü Mustafa Başar Bahar, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri acenteler ve öğrenciler katıldı.
Toplantı, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu tanıtım film ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Osman Şimşek yaptı.

‘TEKNOLOJİK YATIRIMLAR YAPTIK’
Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Osman Şimşek “Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizcilik sektörüne yaptığımız yatırımlar ve faaliyetler hakkında bilgi vermek, sektör içinde üretmiş olduğumuz veri ve tahminleri kullanıcılara tanıtmak ülkemizi için faydalı duruma dönüşmesi için bir araya geldik. Meteoroloji uluslar arası bağlantıları olan üyelikleri olan bir kurumumuz. Dünya ve Avrupa uydu teşkilatı ile hava tahmin teşkilatları ile birlikte ortak çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde havadan yeryüzüne kadar kurmuş olduğumuz sistemler ile izliyoruz. Bunun neticesinde yüksek tutarlılıkla tahminlerimize ulaşmış oluyoruz. Bu kapsamda teknoloji genel müdürlüğümüz son 15 yılda teknolojiye yatırımlar yapmaktadır. Bu teknolojik yatırımlar neticesinde Türkiye’nin değişik yerlerine radarlarımız ve diğer cihazlarımız ile kurmuş bulunmaktayız. 1452 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarını Türkiye’nin tamamına yayılmış durumda. 78 adet deniz D-OMGİ’si kurulmuş durumda. 18 adet radar, 41 yıldırım tespit takip cihazı, 10 adet yüksek atmosfer gözlemi, 73 adet Havaalanı D-OMGİ’si, 2 adet deniz radarı, bunlar Türkiye’nin her yerinde güncel veriler üretiyor merkezimizde toplanıyor ve bunlar ile tahminler üretiliyor. Hatay’ımızda 13 adet D-OMGİ, 1 adet Deniz D-OMGİ 1 adet Havaalanı D-OMGİ’si 1 adet de yıldırım tespit takip cihazımız ve bir adet de radarımız çalışmaktadır” diye konuştu. Meteoroloji Bölge Müdürü Dr.Osman Şimşek ev sahipliğinden ötürü İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanlığına ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkürlerini ifade etti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mühendisi Fatih Mutlu seminerde sinevizyon eşliğinde yaptığı sunumda Meteoroloji Genel Müdürlüğü(MGM) hakkında kısa bilgiler verdikten sonra, kurumun denizcilere sunduğu hizmetler hakkında açıklamalar yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü son 5 yıl içerisinde Denizcilik sektörünü yapmış olduğu yatırımları tanıttı. Bu anlamda geliştirilen modeller ile deniz tahminleri hakkında katılımcılar ve takipçilere nasıl ulaşması gerektiği bilgiler aktardı.

‘SABİT DENİZ ŞAMANDIRASI KURDUK’
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mühendisi Fatih Mutlu “Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili olan denizcilik sektörüne daha iyi hizmet sunabilmek için Meteoroloji Genel Müdürlüğünün deniz gözlemlerindeki eksikliği gidermek amacıyla 2009 yılında Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü (KEGM) ile yapılan protokol çerçevesinde, KEGM’nce işletilen deniz fenerleri ve şamandıralara meteorolojik sistemler kurarak, kıyıya en yakın noktadan ve deniz üzerinden meteorolojik ölçümler alarak denizde hizmet veren gemicilere en doğru veriyi sunmak amacıyla bir işbirliği içerisine girdik. Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğün ünce işletilen fenerlerin üzerindeki SOTAS cihazları seçildi bu anlamda. Aldığımız olumlu sonuçlar neticesinde 2012 yılında 40 adet, 2013-2014 yılında ise 27 fener 1 şamandıra kurulmuştur. 2015 yılında ise, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kendi bütçesinde hazırladığı 5 adet Meteorolojik amaçlı sabit deniz şamandırası kurarak işletmeye aldı. Bu şamandıralar İstanbul boğazının Karadeniz çıkışı, Samsun açıkları, Antalya Körfezi, Taşucu açıkları ve Çanakkale Boğazı çıkışlarında atılımları gerçekleştirilecek. Yine bu 5 adet şamandıra üzerinde meteorolojik parametrelerin yanı sıra dalga ölçümleri, akıntı ve iletkenlik sensörleri vasıtasıyla bilgi ve ölçümleri yapılarak kullanıcıların hizmetine sunulacaktır” diye belirtti. Fatih Mutlu sunumuna şöyle devam etti: “2012 yılında Türkiye Petroller Anonim Ortaklığı’na ait yaptığımız bir işbirliği kapsamında Marmara Denizi Silivri açıklarında Türkiye petrollerini kurmayı planladığı doğal gaz platformu var o alan içerisinde. Burada bir takım meteorolojik parametrelere ihtiyaç duydular. Bizden talep ettiler. Bizden teknik desteği alarak, finansal desteğini de kendileri sağlamak üzere Silivri açıklarına bir adet meteorolojik amaçlı sabit şamandıraya kurulumunu gerçekleştirdik. 2013 tarihinden itibaren bu yana da bu sistemden veri almaktayız” diye konuştu.
Seminerin ikinci bölümünde ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mühendisi İlker Koç meteorolojik tahminlere yönelik bilgiler vererek sunumunu gerçekleştirdi. Sunumlarını gerçekleştiren konuşmacıların ardından soru cevap kısmına geçilerek katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version