İSKENDERUN’DA BİR SERBEST BÖLGE OLUŞTURULMASI HUSUSUNDA BİR ÇALIŞMA VAR MI?

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, TBMM’ye verdiği önergeyle Ticaret Bakanlığı’na “İskenderun’da bir Serbest Bölge oluşturulması hususunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?” diye sordu.

Milletvekili Tokdemir, “Bilindiği gibi serbest bölgeler, bir ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmakla beraber, gümrük hattı dışında bırakılan ve ihracatın arttırılması amacıyla ülkenin diğer kesimlerine kıyasla bazı sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı bölgelerdir. Ülkemizde serbest bölge çalışmalarına Cumhuriyetin ilk yıllarında başlanmıştır. 1927 yılında çıkarılan “Serbest Mıntıka Kanunu” bu konuda çıkarılmış ilk kanun ve atılan ilk adımdır. 1946 Yılında şark halı, kilim ve kürklerinin ihracının yapılabilmesi amacıyla bir kanun çıkartılmış olup, bu girişimden de istenilen sonuç elde edilememiştir. 1953 yılında “Serbest Bölgeler Kanunu” ve bu kanuna işlerlik sağlayacak “Serbest Bölge Nizamnamesi” 1956 yılında kabul edilmiştir. Bunun sonucunda İskenderun Limanı’nda bir serbest bölge kurulma kararı alınmış ancak hayata geçirilememiştir” ifadelerini kullanarak, şu soruları sordu;

“Ülkemizin ekonomisine ve bölge istihdamına önemli kazanımlar sağlayacağına inandığımız, yöre halkımız, yatırımcılarımız ve iş insanlarımız için de önemli olan, İskenderun Serbest Bölge çalışmaları için AK Parti hükümetleri döneminde yapılan çalışmalar nelerdir? İskenderun’da bir Serbest Bölge oluşturulması hususunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?”
HABER MERKEZİ