ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLERSE, ŞEHRİMİZİN DE YÜZÜ GÜLER!

MHP Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı, TBMM’de üyesi olduğu Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyon Toplantısında Hatay’ın çeşitli sorunlarını gündeme getirdi.

Ziraat Bankası ve Bağlı Ortaklılarının görüşüldüğü komisyonda söz alan Kaşıkçı, çiftçilerin borçlarının yapılandırılması, enerji giderlerinin Ziraat Bankası aracılığı ile mahsülden mahsüle tahsil edilmesi, Samandağ/Tomruksuyu mahallesine sube açılması, Hassa Ardıçlı ve Söğüt mahallelerine ATM kurulması ve Reyhanlı’da ekonomik sebeplerle kapanan Sevgi Hastanesi’nin yeniden faaliyete kazandırılması gibi konularla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

Milletvekili Kaşıkçı, “Ben de bir tarım şehri olan Hatay ilinin Milletvekiliyim. Hatay, özellikle Amik Ovası’nda çiftçilik yapan on binlerce vatandaşımızın bulunduğu bir memleket. Şehir ekonomisinin çok büyük bir bölümü tarım üreticilerinin yapmış olduğu faaliyetlere bağlı yani çiftçimizin yüzü gülüyorsa şehrimizin de yüzü gülüyor. Bu manada ilimiz de tarım sektörü biz siyasetçiler tarafından da çok önemsenen ve talep ve dilekleri iletilmesi için de azami gayret gösterdiğimiz bir yer” dedi.

‘ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARI YAPILANDIRILSIN’
Konuşmasında pandemi şartlarının ağırlığı, kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması ile çiftçinin içinde bulunduğu sıkıntının arttığını belirten Kaşıkçı, “Bizler de diğer tüm milletvekillerimiz gibi sizlerden çiftçimize daha fazla destek vermenizi ve bu süreçte borcu olan çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yeniden bir gayret göstermenizi talep etmekteyiz” dedi.

ÇİFTÇİLERİN ENERJİ GİDERLERİ İÇİN YENİ ÖNERİ
Çiftçilerin hasat zamanı elde ettikleri kazançlarını yılın tamamına yayarak hayatlarını sürdürdüklerini ifade eden Kaşıkçı, “Ancak çiftçilerimiz tarımsal sulamada tıpkı konutlarda oturan bizler gibi her ay fatura ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Dağıtım şirketlerinin özel sektör olması nedeniyle zaman zaman dönemsel tahsil, yapılandırma, borç erteleme gibi istenilen kararları alamadıklarını belirten Kaşıkçı “Çiftçi dostu bir banka olarak bu dağıtım şirketiyle aranızda bir anlaşma yaparak, çiftçimizin mahsulünün garantisi göz önünde bulundurularak, çiftçilerimize böyle bir destek vermeyi düşünür müsünüz? Böyle bir çalışma içerisine girmek ister misiniz?
Bu konuyu niye sizinle paylaştım? Çünkü her defasında, dağıtım şirketi özel bir şirket, kendi böyle bir karar veremiyor. Ancak bugün sizler eğer bu garantiyi dağıtım şirketine verirseniz, mahsulden mahsule çiftçilerimize ödeme kolaylığı sizin aracılığınızla sağlanır ve bence çiftçilerimize yönelik çok da isabetli bir işi hep birlikte, hep beraber yapmış oluruz. Bundan dolayı da Tarım Bakanlığının vermiş olduğu büyük bir destekleme kredisi gibi, destekleme gibi aynı zamanda bir sonuç da çıkar bu noktada” şeklinde konuştu.

‘REYHANLI SEVGİ HASTANESİ HİZMETE KAZANDIRILSIN’
“Sevgi Hastanesi, sizin verdiğiniz krediyle yapımı tamamlanıp hizmet veren bu hastane, aynı zamanda 3 ile 4 milyon insanın yaşadığı İdlib’e en yakın hastane; yine, 400 ile 500 bin insanın yaşadığı Afrin’e en yakın hastane. Bu hastane kısa bir süre faaliyet gösterdi; 75 yataklı bir hastane, 30 tane yoğun bakım yatağı bulunan, 44 tane servis yatağı bulunan, 10 tane acil yatağı bulunan ve toplamda da 300 kişiye yakın insanımızın çalıştığı çok da modern bir hastaneydi. Bu hastane faaliyetteyken tüm hemşehrilerimiz bu hastanenin hizmetinden faydalanabiliyorlardı ancak bazı sebeplerden dolayı hastanemiz kapandı. Bir millî servet şu an Reyhanlı’da çürümeyle karşı karşıya. Bu hastanenin yapımında bankanızın çok önemli bir desteği olmuş, 25 milyon 825 bin lira bir kredi desteği sağlamışsınız. Hastane çalıştığı dönemde bu kredinin 17 milyonunu ödemiş. Ancak kapandıktan sonra üstüne gelen faizlerle beraber şu an borç 40 milyona ulaşmış. Diğer Hatay milletvekillerimiz de sizi ziyarete geldiler. Bir Hatay milletvekili olarak benim de bu konuda sizden özel bir talebim olacak. 25 milyonluk kredi, 17 milyonu ödenmiş ancak şu an hâlâ 40 milyon seviyesinde bir borç var. Eğer bu borç yapılanabilir, üstündeki bu faiz düşebilirse, bu hastane yeniden memleketimize hizmet etmek için kapılarını açar diye düşünüyorum. Bu konuda sizlerden şehrim adına, Reyhanlılı hemşehrilerimiz adına bir talepte bulunmak istedim.”

SAMANDAĞ TOMRUKSUYU’NA BANKA ŞUBESİ,
HASSA ARDIÇLI ve SÖĞÜT MAHALLELERİNE ATM KURULMASI
Samandağ’ın Tomruksuyu mahallesinin ticaret açısından hareketli bir yer olduğunu anlatan Kaşıkçı, aynı zamanda bu mahallenin kadın muhtarı Feray İncir’e de yardımcı olunmasını istedi. Vatandaşların para trafiğini güvenli yollarla kontrol etmek istediklerini söyleyen Kaşıkçı, Tomruksuyu mahallesine bir banka şubesi açılmasının faydalı olacağını dile getirdi.
Kaşıkçı, aynı zamanda Hassa ilçesine bağlı Ardıçlı mahallesinde yaşlı nüfusun yoğunluğuna dikkat çekerek, Ardıçlı ve Söğüt mahallelerine hiç değilse bir ATM kurulmasını istediklerini ifade etti.
HABER MERKEZİ