DOĞÇEP, ‘DOĞU ANADOLUNUN TARIM VE HAYVANCILIĞI’NI MASAYA YATIRDI

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) ve Doğu Anadolu Çevre Platformu (DOĞÇEP)’in ortaklaşa düzenlediği ve Türkiye’nin çeşitli çevre örgütlerinin, Van Ziraat Mühendisleri Odası ile ESCEVDER’in daveti üzerine Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile bir çok katılımcının katıldığı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı Zoom üzerinden gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü DOĞÇEP dönem Sekreteri Ali Kalçık’ın yaptığı, “Doğu Anadolu’nun Tarım ve Hayvancılığı” konu başlıklı bilgilenme toplantısında Van Ziraat mühendisleri Odası Şube Başkanı Engin IŞIK sunumunda Doğu Anadolu’daki tarım ve hayvancılıktaki bölgenin durumunu özetleyerek aşağıdaki tespitleri de dile getirmiştir;

“Bölge olarak büyük baş hayvan yetiştiriciliğin en fazla olduğu il Van olup, Türkiye’deki 17 milyon büyükbaş hayvanların % 23,4 u bu topraklardadır. Tarıma en uygun yerlerin ise Malatya, Erzurum ve Elazığ olduğu aşikar olup Malatya’nın kayısısı bütün dünya’ca tanınmaktadır. Türkiye’de sanki birileri hayvancılığı ve tarımı aşağıya çekmek istiyor gibi, Türkiye’deki meraların % 40 doğuda olmasına karşın bu meraların % 70 ine güvenlik sebebiyle girilememektedir. Hayvancılığın % 25’i bu bölgede olmasına rağmen 4500 köy boşaltıldı. Fırat ve Dicle bu bölgede olması sebebiyle su en bol bölgedir.
Yazar Menderes İnanç “Tarım politikaları gözden geçirilerek, tarımı nasıl geliştirebiliriz diye kafa yormalıyız. Boşaltılan köylerden şehirlere göç edilmektedir. Yayla yasakları kaldırılmalıdır” dedi.

Doğçep Aktivisti Mehmet Doğan “ABD tarımı % 60 desteklerken Türkiye % 10 desteklemektedir. Organik tarıma elverişli topraklarımız mevcut bunlar değerlendirilmeli ve Arıcılık özendirilmelidir. Türkiye’de 46 Ziraat Fakültesi vardır ama tarım politikası yoktur. Munzur çayı üzerinde 7 baraj vardır ve planlama yoktur” dedi. Muş Meşe Derneğinden İhsan Aytemis “Bölgede 162.000 hektar sulama alanı olmasına rağmen % 55 i sulanabilmektedir. Tarımda planlama çok önem olup bu planlamayı göremiyoruz. Vahşi sulamadan yağmurlama ve damla sulama sistemine geçmeliyiz” derken, Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tema Tunceli temsilcisi Bilgin Zengin de, “Tunceli su kaynakları bakımından iyi durumda olup, küçük baş hayvancılık ve arıcılıkta öne çıkmış şehirlerdendir. Bunun yanında endemik bitkilerde mevcuttur” açıklamasında bulundu.
Vançevder Başkanı Ali Kalçık, “Van denizimize posseptik atıkları akıtılmamalı, uçan balık olan Van balığı Zilan’a yapılan baraj ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır” dedi.

İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, “Çanakkale’de süt hayvancılığı yapılmakta olup, süt fiyatı ve süt tüketimi düşmüş olup, tarımsal ve hayvancılık politikası olmaması çiftçilerimizi yok etmektedir.”
Van Edremit Tema Temsilcisi Bahise Erdem “Norkun koyununun 13 kaburgası olup, diğer koyunların 12 kaburgası mevcuttur” derken, Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de “Bölgenin tarım ve hayvancılığını hakkında bilgi almak için toplantıya katılıyorum. CHP olarak tarım ve hayvancılık olarak yapacaklarımız bellidir. Hükümetin tarım ve hayvancılık politikaları yoktur. Meralar ihale ile satışa çıkarılmaktadır. İktidara geldiğimizde bütün bunları çözeceğiz” diye konuştu.
Denizli Menderes İnsiyatifi Mustafa Çallıca “25 havza bazında politikalar üretmeliyiz.”
TÜRÇEP koordinatörü Prof.Dr.Tanay Sıdkı Uyar da“Avrupa Birliği (AB) üyesi olan 28 ülke iklim Krizinde 2030 yılına kadar karbon sıfır olması için 1 Trilyon € kaynak ayırarak Ortak tarım politikası belirliyor. Türkiye’de aday ülkelerden biridir. AB 2050 ye kadar aday ülkelerinde uyması gereken tarım politikaları belirleyecektir. Biz pestisist’ler den arındırılmış bir tarım politikası belirleyerek ürünlerimizi tarladan sofraya ulaştırılması önemlidir” dedi.

TÜRÇEP KOODİNATÖRÜ Prof.Dr. Tanay Sıdkı Uyar ve TÜRÇEP SEKRETERİ Ahmet Oktay Demirkan, “Zoom üzerinden yapılan toplantıda toplantıya katılan çevreci kuruluş temsilcilerin soruları ve açıklayıcı ve doyurucu bilgiler ile toplantı sona ermiştir. Escevder (Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği) de katılımcılar arasında yer almıştır. TÜRÇEP ( Türkiye Çevre Platformu ) önderliğinde yapılan bu söyleşilerin devam edeceğini ve bu tür zoom toplantılarının bilgilerini kamuoyuna açıklayacağımızı duyururuz” dediler.

EKONOMİK MEYVECİLİK, SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) ve Marmara Çevre Platformu (MARÇE)’in ortaklaşa düzenlediği ve bir çok çevreci örgütlerin ve İstanbul Sanayi Odasından bir çok katılımcının katıldığı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı Zoom üzerinden gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü MARÇEP dönem Sekreteri Hüseyin ERÇİN‘in yaptığı, “Ekonomik Meyvecilik, Sorunları ve Çözüm Yolları” konu başlıklı bilgilenme toplantısında İSO (İstanbul Sanayi Odası) Meclis Üyesi – Organik Gübre ve Meyve Üreticisi Mehmet Koç’un sunumunda çok önemli konulara değinildi.

Meyveciliğin bilinçli yapılmadığı, en başta tercihlerin çok önemli olduğu, toprağın organik yapısının incelenmeden dikime geçildiği ve Ekonomik büyüklük göz ardı edilmesi ve küçük ölçekli üreticinin toptancı ve tüccarın eline mahkum olduğunu belirtmiştir. Bunun önüne geçilmesi için bir an önce hal yasasının çıkarılması, Su Bakanlığı kurulmalı, Kimyasal kullanımı azaltılmalı, kooperatifçiliğin desteklenmesi, ziraat meslek liselerinin yaygınlaştırılması ve mezunlarının bizzat tarlada görev yapması ve tarımda vahşi sulamayı bırakmamız gerektiği vurgulandı.
HABER MERKEZİ