TARİHİ HATA MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Açıköğretim Fakültesi’nin Milli Mücadelede ilk kurşunun sıkıldığı günün 102. yıl dönümü olan 19 Aralık 2020 günü gerçekleştirdiği sınavda imza attığı tarihi skandalı meclis gündemine taşıdı.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından 19 Aralık 2020 Cumartesi günü yapılan sınavda İnkılap Tarihi dersinde “Mondros Mütarekesi’nden sonra işgallere karşı ilk direnişin başladığı yer aşağıdakilerden hangisidir?” sorusu sorulmuş, cevap şıkları ise A) Urfa/Şanlıurfa, B) Hatay/İskenderun, C) Adana, D) Antep/Gaziantep, E) Maraş/Kahramanmaraş olarak belirtilmiş ve doğru cevap ise B) Hatay/İskenderun olarak açıklanmıştı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin bu bilginin hatalı olduğu belirterek, “Milli Mücadelede ilk kurşun” olarak adlandırılan işgallere karşı ilk silahlı direniş olarak kabul edilen tarihi olayın, 19 Aralık 1918’de Hatay ili Dörtyol ilçesi Karakese Köyünde gerçekleştiği, 29 Ocak 1992 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından Hatay Valiliğinin 18 Aralık 1991 gün ve 2325/4407 sayılı yazısına cevaben gönderilmiş olan resmi yazısı ile onaylandığını söyleyen Şahin, ‘‘Genelkurmay uzmanlarınca ATASE Başkanlığı arşivinde gerekli incelemeler yapılmış olup, 1.Dünya Savaşı’ndan sonra galip devletlerin yurdumuzda ilk işgal ettiği yerlerin İskenderun ve Dörtyol olduğu, buna bağlı olarak da ilk silahlı direniş hareketinin, İzmir’den 5 ay önce, Hatay Dörtyol’da 19 Aralık 1918’de, yiğit Dörtyolluların cesur evladı Mehmet Çavuş tarafından Karakese Köyü’nde atıldığını tespit edilmiştir’’ dedi.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından yapılan sınavda doğru cevap olan Hatay/Dörtyol’un şıklar arasında yer almaması, üstelik bu önemli günün yıldönümünde bu yanlış bilginin sorulan soru yoluyla yaygınlaştırılmasının da talihsiz bir olay olduğunu belirten Suzan Şahin, ‘‘Milli Savunma Bakanlığı tarafından tüm kurumların bilgilendirilmesi ve bahse konu olan sorunun iptal edilmesi gerekiyor. Emperyalist işgalciler ve yerli işbirlikçi hainlerine karşı verdiğimiz Kurtuluş Savaşı’mızın ilk kurşununun sıkılışının 102.yıl dönünde böyle bir skandala imza atanlar hakkında da soruşturma açılmalıdır. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşımızın ilk kurşununu Dörtyol’da sıkan Mehmet Çavuş’u, İzmir’de işgale kurşun sıkan Hasan tahsin’i ve Kurtuluş Savaşı kahramanımızı minnetle anıyor, Ulu Önder Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum.’’ dedi.

CHP’li Şahin’in, konuyla Milli Eğitim Bakanının şu sorulara cevap vermesini istedi;
“Milli Mücadelede ilk kurşun gibi önemli bir tarihi olayın yeri ve zamanı Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında nasıl yer almaktadır? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından yaygınlaştırılan hatalı bilginin doğru olduğunu düşünüyor musunuz? Bakanlığınız onaylı kitaplarda ya da ders dokümanlarından bu konuda hatalı bilgiye rastlanmış mıdır? Rastlanmışsa düzeltme yapılmış mıdır? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından sorulan sorunun yanlış olduğunu düşünüyor musunuz? Yanlış olan sorunun kaldırılması konusunda bir işlem yaptınız mı? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından soru hazırlayan heyet nasıl belirlenmektedir? Hazırlanan sorular başka bir heyet tarafından denetlenmekte midir? Tarihi bir bilginin hatalı aktarılması konusunda herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Tarihimizde önemli olan böylesi bilgilerin yanlış aktarılması konusunda başka tespitler olmuş mudur? Olmuşsa nedir?”