YAPILARIN DEPREME DAYANIKLILIK TESPİTİ YAPILMALI!

8. Gün Haber Web TV İmtiyaz Sahibi Gökhan Gökpınar’ın hazırlayıp sunduğu ve moderatörlüğünü yaptığı, bölgenin güçlü kalemlerinden Güney Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Akpınar’ın yorumcu olarak katıldığı, İSTE Öğretim Görevlisi İnşaat Yüksek Mühendisi Sıtkı Alper Özdemir’le son günlerde Türkiye’de ve Hatay’da yaşanan olumsuzluklar konuşuldu.

TEDBİR ŞART
Hatay’da yaşanan terör saldırıları, yangınlar ve gerçekleşmesi muhtemel deprem üzerine görüşlerini aktaran İSTE Öğretim Görevlisi İnşaat Yüksek Mühendisi Sıtkı Alper Özdemir, Hatay’ın ana fay hattı üzerinde olduğunu belirterek deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

20-30 yıllık planlarla ilerlenmesi gerektiğini hatırlatan İnşaat Yüksek Mühendisi Sıtkı Alper Özdemir, şöyle konuştu “Hatay başta olmak üzere ki ana fay hattı üzerindeyiz, 25-30 yıllık periyotlar içerisinde de Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bugün İzmir’de olduğu gibi bir sonraki deprem Hatay’da olabilir. Önemli olan bizim mevcutta kullandığımız yapılar bunlar dayanacak mı?
O yüzden bazen genelden yerele, bazen yerelden genele bir yol haritası hazırladık ve depreme hazırlıklı olma anlamında yerelden genele olması kanaatindeyim. Burada her bir ilçenin ve büyükşehrin belediyeler bazında bu işin öncüsü olarak, ilgili üniversiteler, kamu kurumları, STK’lar, meslek odalarını dahil ederek, resmi ve fiili çalışmalarla ciddi doneler ortaya koyarak ve cesur adımlarla 20-30 yıllık planlarla ilerlemesi kanaatindeyim.”

HATAY’DA ULAŞIMDA SIKINTI VAR
Hatay’da ki ulaşım ağında da sıkıntı olduğunu dile getiren Sıtkı Alper Özdemir, biran önce Hatay genelinde kurum ve kuruluşları da gözeterek bir plan yapılmasını söyledi. Özdemir konuşmasında,”Hatay’da ulaşım ağının planlanması lazım, bugün İskenderun’da, Antakya’da Hatay’da ulaşımla ilgili sıkıntımız var. Otoparklarla şehir ulaşım hatlarıyla planlanarak günlük hayatta gittiğimiz bütün kurum ve kuruluşlarında ihtiyaçlarını gözeterek bir plan, program yapılarak fiiliyatta harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

YARIN GEÇ OLMADAN TEDBİRİMİZİ ALALIM
Bölgenin güçlü kalemlerinden Güney Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Akpınar, Tedbirlerin alınması gerektiğini bu işin de karar mercii olarak tek elden yürütülmesi gerektiğini söyleyen Akpınar, şunları söyledi, “Bizler oturacağımız binaların tedbirini almaktan dahi çekiniyoruz. Bu işin şakası yok, depremle yaşamayı öğreneceksek depremde hangi ihmalin zarar verdiğini bileceğiz. Bunları depremden önce konuşacağız ki bir şekilde yoluna girsin. Bu işin karar mercii olarak tek elden yürütülmesi kanaatindeyim. Herkesin fikrini alarak ortak bir payda da gerekli önlemlerle birlikte, bu işi yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yarın geç olmadan bu işi çözmemiz lazım.”

HAYATLAR VİCDAN İLE CÜZDAN ARASINDA MI?
8. Gün Haber Web TV İmtiyaz Sahibi Gökhan Gökpınar’, “Ortak aklı benimseyerek makamları ve mevkiileri bir kenara koymak suretiyle insan hayatı için elimizi vicdanımıza koymamız gerektiğini belirtti.
Gökpınar konuşmasının devamında, “Ortak aklı benimseyerek makamları, mevkileri, siyaseti bir kenara koymak suretiyle insan hayatı için şehirlerinde birer canlı olduğunu bilerek, unutmadan artık elimizi vicdanımıza koyarak yapılarda müteahhitler, vicdanlarıyla cüzdanları arasında gidip gelmesinler. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar ortak akılla birlikte hareket etsinler, bizler artık konuşmayalım olanların ardından konuşmak yerine tedbirleri hayata geçirelim. Yıkılma riski olan tüm yapıları kayıt altına alıp acil bir şekilde çözüm üretilmesi ve hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kısacası artık acı çekmek, üzülmek istemiyoruz, artık biz olan bitenin ardından yorum yapmak istemiyoruz” dedi.