İSKENDERUN’DA DEPREM VE DOĞAL AFET KOMİSYONU KURULDU

İskenderun Belediye Meclisi’nin gündeminde deprem, terör saldırısı ve yangın vardı.
Her konuda uyum, dayanışma ve birliktelik hakimdi.
Oturum başlamadan, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve grubu bulunan partilerin grup başkanları, İskenderun’daki terör saldırısını kınandı, İzmir depremi ve ilçemizde yaşanan yangın nedeniyle halka geçmiş olsun dileklerini ilettiler.
Burada iki önemli husus ön plana çıktı.

Birincisi; Başkan Fatih Tosyalı, her bir İskenderunlu vatandaşımız adına toplamda 250 bin ağaç dikileceğini duyurdu. Ki, DP Meclis Üyesi Sedat Bakır’ın da önerisini dikkate alarak, çam yerine, alternatif fidan ekimini, bitki türü değişikliğini Orman Genel Müdürlüğü’ne bildireceklerini anımsattı.
İkincisi; İskenderun’da ki yangından ötürü evi hasar gören binaların bakım ve onarımı için İskenderun Belediyesi tüm imkanlarını seferber ediyor.

1998 ÖNCESİ YAPILAN BİNALARIN TEMELİ 1 METRE!
Deprem konusuna gelince;
İzmir’imize çok geçmiş olsun!
Fay hattı üzerinde bulunan İskenderun’da depremle alakalı konuların gündem olması çok yerinde oldu. Bu konuda CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu’nun paylaştığı önerileri önemsiyorum.
Oturumda, AK Parti, CHP, MHP ve DP’nin ortak sunumuyla, İskenderun’da ‘Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nun oluşturulması da hassasiyet adına ciddi bir başlangıç teşkil ediyor.
Komisyona seçilen meclis üyeleri Erdem Ünlüçetinkaya, İsa Saraçoğlu, Bülent Kırmızıoğlu, Mecit Boğuşoğlu ve Sedat Bakır’a kolaylıklar diliyorum.

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Erdem Ünlüçetinkaya’nın deprem konusunun konuşulduğu sırada aktardıkları, olası bir facianın habercisi.

Ünlüçetinkaya, kentte 1998 yılı öncesinde yapılan binalarla ilgili uyarıda bulundu.
Diyor ki;
İskenderun’da çok katlı vergi dairesi yapılırken, sağlam zemin 53 metrede bulundu. Sıvılaşmış zemin, İskenderun için büyük tehlike. 1998 öncesinde yapılan binaların temeli bir metreyi geçmiyor. Bunları tümüyle konuşmamız ve kurumları zorlamamız gerek. Her kararı birlikte almalıyız.”
Bu konuşmayı dinlerken, hayrete düşüyorum.Allah korusun, olası bir depremde İskenderun’u bekleyen tehlike çok büyük!

OLASI BİR DEPREMDE BELEN GEÇİDİ KAPANIRSA..
İkinci bir uyarı CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu’ndan geliyor.
Diyor ki;
“İskenderun’da 2012 yılında arama kurtarma birimi kurulmuş, HBB kurulunca ekipman Büyükşehire geçmiş. Bu durumu yeniden gözden geçirmeliyiz. Biliyoruz ki, Belen geçidi, Antakya merkezine tek geçiş kapısı. Allah korusun, olası bir depremde yardım müdahalesi ortadan kalkar. AFAD’ın burada da konuşlanması lazım. O yüzden bu komisyona çok iş düşüyor. Bu sayede uzmanlardan ve bilirkişilerden destek alabileceğiz. Toplanma alanlarını çoğaltmalıyız. Ahmet Tor Kışlası şehir dışına taşınabilirse, bu alanlar eğitim kampüsüne dönüşebilir.”
Çok yerinde bir öneri..
Özellikle Belen Geçidi üzerinden alternatif yolları, örneğin Otobanın devamını yeniden projelendirebiliriz.

AHMET TOR KIŞLASI EĞİTİM KAMPÜSÜNE DÖNÜŞSÜN!
Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın, Ahmet Tor Kışlasını halkın kullanabileceği yeşil alanlara çevirme fikrini de konuşabiliriz.

Hazır depremden konuşmuşken;
Sahada hala hatalı uygulamalar görüyoruz. Bunların mutlaka düzeltilmesi lazım. Çok iyi yönetmelikler yapabilirsiniz ancak bunların yalnızca kağıt üstünde kalmaması gerek. Yapıların daha proje aşamasından itibaren denetim altında olması lazım. Bu zincirleme bir iş ve zincirin bir halkası koptuğu vakit yapı elden gidebilir. Dolayısıyla zemin, yapı malzemesi, yapı planları, taşıyıcı sistemler her zaman dikkat etmemiz gereken unsurlar!

***
Bu arada Kırmızıoğlu, bir de teşekkür konuşması yaptı. Terör saldırısında, İskenderun Belediyesi Zabıta Müdürü Bekir Aksoy ve ekibinin, temizlik birimlerinin ve İskenderun Kaymakamı İskender Yönden’in (maddi yardım) Fener caddesinde oluşan hasarı bir günde gidermeleri, hem maddi hem de manevi açıdan önemliydi.İlgili kurumları yürekten kutluyorum!
***
Belediye Başkanı Fatih Tosyalı oturumda Ankara ziyaretleriyle ilgili gelişmeleri de aktardı.
Eski doğumevi hastenesinin kütüphaneye dönüşmesi için adımların atıldığını, 52 km’lik bisiklet yolunun proje ve hibe konusunda ki gelişmeleri takip ettiklerini..
Kentsel dönüşümde, bakanlar kurulu kararını beklediklerini aktardı.
Bir iş makinası ve yüzlerce çöp konteyneri geliyor.

ANGUS TAHLİYESİ ŞEHİR DIŞINDA YAPILSIN
Başkan Tosyalı, “İmar konusunda, HBB 1/5000’liği yaptı, bizde Erdem Bey’in ciddi gayretleriyle oldu. Biz şu anda 5000’liği üzerinde çok düzeltmeler yaptık. Aslında yeni bir plana ihtiyaç var. Aksaklıkları çözüyoruz” derken..

Angus konusunda CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Şimşek’in “Tahliye şehir dışında yapılsın” önerisine de “Belediye olarak bir yaptırımımız yok, ancak gerekli görüşmeleri de yaptım. Bu koku hepimizi rahatsız etti. Arzumuz bu tahliyenin burada yapılmaması. Bu konuda grup başkanlarıyla birlikte hareket edelim” görüşünü paylaştı.

‘PEYNİRCİLER PASAJI BİZİM SİMGEMİZ’
CHP Meclis Üyesi Hanifi Karakuş’un Peynirciler Pasajı esnafının sorunlarını anlatan ifadesi yerindeydi.
Başkan Tosyalı yanıt olarak, “Kimse mağdur olsun istemiyoruz. Kira konusunda elimizden gelen kolaylığı sağlarız. Hiçbir esnaf zarar görsün istemem. Peynirciler Pasajı bizim simgemizdir, korumaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Yılmaz AKPINAR