ORMAN ALANLARI ZAMAN AŞIMI İLE MÜLKE DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ!

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, “Bu yangınlar ister terör amacıyla yapılmış olsun, isterse de terör dışındaki nedenlerle yapılan sabotajlardan kaynaklansın, bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz” denildi.

Açıklamada şöyle denildi;
“Geçtiğimiz hafta Hatay ve çevresinde olan orman yangınları Hatay halkını ve bizleri ziyadesiyle üzmüştür.
Yangının çıktığı ilk andan itibaren hızlı ve etkin müdahale ederek yangının çok daha büyük alanlara yayılmasını önleyen, gece gündüz demeden cansiperane orman yangınları ile mücadele eden Orman Müdürlüğümüzün tüm personeline, Tüm itfaiye ekiplerine, askerimiz ve polisimiz olmak üzere tüm güvenlik güçlerine, İl ve ilçe belediyelerimizin yönetim ve ilgili birimlerine, Basın-Yayın emektarlarına, hassasiyet ile görevi baş tacı yapan herkese, duyarlılıkla hareket eden sorumluluk sahibi  tüm halkımıza teşekkürlerimizi sunar, zarar gören kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimizi iletip, yaralarını sarmak adına bir olup, birlik olduğumuzu hatırlatmak istiyoruz.

‘ORMAN KİŞİLERİN DEĞİL, MİLLETİN SERVETİDİR’
Mimarlar odası olarak; binlerce canlının yaşam alanı, milletin serveti, doğanın mihenk taşı olan ormanlara yönelik her türlü zarar verici eylemin karşısındayız. Bu yangınlar ister terör amacıyla yapılmış olsun, isterse de terör dışındaki nedenlerle yapılan sabotajlardan kaynaklansın, bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz.Kamuoyu ve sosyal medya üzerinde farklı algılar oluşturan diğer bir konu ise yanan orman alanlarının imara açılacağı, maden veya turizm tesis ve işletmeleri açmak için kullanılacağı algısıdır.

Bu algıların ortadan kaldırılması amacı ile kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarının ilgili yerel yönetimlerimiz tarafından hızla yapılmasının gerekliliğini hatırlatmak isteriz. Ormanlarımız  Anayasanın 169. Maddesi ve 6831 sayılı Orman Kanunu hükümleri gereği koruma altında olup, bu alanlardaki her türlü tahsis hukuki olarak imkansızdır. Bu olayın siyasete alet edilmesi ve de farklı algılar oluşturulmasını da doğru ve etik bulmuyoruz. Yanan Orman alanlarının yeniden Orman alanı olarak değerlendirilebileceği, imara açılamayacağı, tarım ve hayvancılık yapılamayacağı aşikardır.

Orman alanları zaman aşımı ile mülke dönüştürülemez. Her türlü afette üzerimize düşen kamusal denetimi yapmaya, kamuoyunu teknik anlamda doğru bilgilendirmeye devam edeceğimizi ve kurumsal iş birliğine her zaman hazır olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.”
HABER MERKEZİ