COVİD-19 KAN YOLUYLA BULAŞMAZ

Kızılay Hatay Şube Başkanı Kudret Özbakış, Beyzade Tv/Fm’in canlı yayın konuğu oldu.
Serkan Uğraş’ın hazırlayıp sunduğu ‘Haftanın Dosyası’ programında Hatay’da Covid-19 (Koronavirüs) sürecinde yaptıkları çalışmalarla konuşmasına başlayan Özbakış, büyük bir seferberlik başlatarak başta ekmek, sabun, dezenfektan, maske olmak üzere binlerce aileye gönüllülerimizle özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımıza seferberlik başlattık” dedi.

KÖK HÜCRE BAĞIŞLA HAYATA UMUT OL
Kan bağışı kampanyalarına da değinen Özbakış, “özellikle Covid kaygısıyla kan bağışları düşmüş, stoklar azalmıştı, birçok siyasi parti ve STK’larımız sağ olsunlar Covid sürecinde kan bağışı kampanyası başlattılar. Burada şunun altını çizmek istiyorum. Covid ile birlikte belki bir kaygı oluştu ama vatandaşlarımız korkmasınlar. Bu virüs kan yoluyla bulaşmıyor. Diğer temasların önüne geçmek için de tüm personel sürekli Covid-19 testinden geçiyor. Kan verecek olan kişiler içeriye alımdan önce ateşleri ölçülüyor. Maske ve mesafe kuralına dikkat ediliyor, sedyelerde tek kullanımlık örtüler kullanılıyor. Kan bağışına tüm halkımızı davet ediyoruz.

Vatandaşlarımızda kan bağışı konusunda bir duyarlılık var ancak ben özellikle çok önemli olarak gördüğüm “kök hücre” bağışına dikkat çekmek istiyorum; “Sağlık bakanlığımızla beraber ortak yürüttüğümüz ‘Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK)’ sayesinde lösemi, lenfoma, kemik iliği yetmezliği ve kalıtsal metabolik hastalıkları olanlar kemik iliği nakliyle sağlıklarına kavuşabiliyor. Kök hücre bağışı bilinçlenmesinin biraz daha artması gerektiğini düşünüyorum. 18 ile 50 yaş arasında insanlar kök hücre verebiliyorlar. Çok sayıda lösemi hastasından dolayı kök hücreye ihtiyacımız var.

KÖK HÜCRE BAĞIŞINDA RİSK YOK
Kök hücre ilik konusunda denk gelme eşleşme zor olduğu için veri bankasını kuvvetlendirmemiz lazım. Antakya’da, Samandağ’da ve Dörtyol’da kök hücre/ilik nakli bekleyen hastalarımız var. Bunun gibi Türkiye geneli binlerce hastamız var. Biz bazen ilimizde isim zikrederek duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. O hastalar üzerinden ilan ediyoruz. Bağışlanan hücreler belki başka bir ildeki hastamıza uyabiliyor. O yüzden çok önemsiyoruz. Kök hücrede risk yok, bağışçılar korkmasınlar. Çok güzel bir şekilde ağırlayarak yeni teknoloji ile, kısa sürede sıfır riskle alınıyor. Bağışçılar, bir insanın ömrüne vesile olarak çok büyük sevap, büyük bir hayır yapmış olacaklar. Ayrıca tüm kök hücre bağışçıları için izinleri Sağlık Bakanlığı alıyor ve tüm masraflar yine bakanlık tarafından karşılanıyor. Kök hücre bağışlayarak hayata umut olun diyorum” şeklinde konuştu.