KENTSEL YAŞAM VE ŞEHİRCİLİĞİN ÖNEMİ

Akademisyen – İnşaat Yüksek Mühendisi Sıtkı Alper Özdemir, Mega Radyo’da yayınlanan, ‘Semir Yazıcı ile Panorama’ söyleşi programının canlı yayın konuğu oldu. Özdemir, ‘Kentsel Yaşam ve Şehircilik’ konuları ile ilgili bilgi ve önerilerini paylaştı.

Vatandaşlardan yoğun ilgi gören söyleşi programında deneyimli gazeteci, usta radyocu Semir Yazıcı’nın sorularını cevaplayan Akademisyen Özdemir, kentsel yaşam ve şehircilik konularını konuştu. Hatay ve İskenderun özelinde ulaşımla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri, deprem mastır planı, kentsel dönüşüm gibi konularda bilgi ve fikirlerini Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Kentlerin geleceğinin, kent planlaması ile kentsel altyapı arasındaki hassas denge ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Akademisyen – İnşaat Yüksek Mühendisi Sıtkı Alper Özdemir, kentlerdeki risklerin yönetilmesi, mevcut altyapının kapasitesinin yönetiminde uzman ve ilgili kurumların ortak akılla hareketinin önemine vurgu yaptı. Özdemir, kent planlama ve kentsel altyapı arasındaki ilişkinin sürdürülebilir kent planlama ve yönetimiyle daha yaşanabilir bir şehircilik anlayışının uygulanması gerektiğini vurguladı.

Trafik sorunu ve kent içi trafik akışına da değin Özdemir, İskenderun şehir merkezinin, ana arterlerle bağlantılarını sağlayacak giriş ve çıkışlara ihtiyaç bulunduğunun altını çizdi. Çevre yolu mantığında düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Akademisyen – Şehircilik uzmanı Özdemir, “İskenderun şehir içi ve Pac bölgesinden geçen ana yol trafik yükünü göz önüne aldığımızda, Sarımazı-Liman çıkışları arasındaki bölgede, Çankaya mevkiinden verilecek otoyoldan giriş-çıkışlar ile yeni hastaneye ve bölgede bulunan özel hastanelere vatandaşların ve ambulansların kolay ulaşması sağlanacaktır. Başka bir nokta ise Modern Evler- Akbağlar mevkiinden sağlanacak otoyol giriş-çıkışı olabilir. Kent trafiği yoğunluğu dikkate alınmalıdır.”

Yıllardır güzel ilçemiz İskenderun’un çekilen ulaşım çilesinin bitirilmesi, çözümün doğru ve akılcı yapılmasına bağlıdır. Mete Aslan Bulvarı’ndan alt geçide yapımı devam eden yan cebin de Adana tarafından gelen araçların yine orada sıkışması ile sıkıntı yaratabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Osmaniye’de yaşanan depremin İskenderun gibi birçok il ve ilçeden hissedildiğini de hatırlatan Özdemir, depremin önemine dikkat çekerek, kentsel dönüşüm de dahil, yapılacak çalışmalar ile depreme hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Antakya, İskenderun ve İskenderun Körfezine de değinen Akademisyen Özdemir, Trafik düzenlemesi, otoyol-çevre yolunun öneminin yanı sıra ‘Hatay Deprem Mastır Planı’nın da bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Yerel yönetimlerin mutlak amacının, sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların yaşam kalitelerini yükseltecek, günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ve sosyal açıdan ihtiyaçlarını karşılayacak faaliyetler yapmak olduğunu belirten Özdemir, “Yerel yönetimlerin yapacakları çalışmaları için kaynak üretilmesi, uzman birimler ve yetkili kurumlarla ortak çalışarak planlama ve projelendirme yapılması, kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması kaçınılmaz ön koşuldur. Doğru fizibilite ve projelendirmeler yapılmadan hayata geçirilecek olan belediye faaliyetleri, kaynak ve zaman kullanımını yanlış yönlendirip heba edebilir. Zira “nakit de vakit de milli servettir” dedi.