TOSÇELİK’E, ‘REKOR YÜKSELİŞ’ ÖDÜLÜ!


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde, Dünya Gazetesi ve DHL Express iş birliği, Akbank ana sponsorluğu ve Turkcell iletişim sponsorluğunda düzenlenen “İhracatın Yıldızları” yarışmasında, 22 firma ödül kazandı. Nominal olarak ihracatını bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların ödüllendirildiği “İhracat Performans” kategorisinde ilk sırayı Tosçelik Profil aldı.

İhracatın geliştirilmesini ve ülke ekonomisindeki payının artırılmasını teşvik amacıyla bu yıl 18. kez düzenlenen yarışmanın ödül töreni, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Üretimde dışa bağımlılığı azaltarak, Türkiye’de katma değer ve istihdam yaratan gizli kahramanların başında yer alan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “İhracat Performans” kategorisinde ki birincilik ödülünü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın elinden aldı. Fuat Tosyalı, “Daha yapacacak çok işimiz var. Bu gurur, şevkimizi daha çok artıracaktır. Tosyalı ailesi adına mutluyum” diye konuştu.  

‘İHRACATA HEP İNANDIK’
Törende konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatın Türkiye için farklı bir anlam kazandığını belirterek, “İhracata hep inandık, güvendik, ihracat bizi hep diri, hep zinde tuttu. Allah bize özellikle 2018’den sonraki süreçte her ay ihracatçıların kırdığı rekorları açıklamayı, geliştirmeyi, projeler yapmayı ve çalışmaların üstüne bir şeyler koymayı nasip etti. İhracat ailesini geliştirmek, kadınları ve gençleri daha çok ihracatın içine katmak, girişimcileri ve ekosistemi geliştirmek adına, pek çok proje gerçekleştirdik, pek çok ilki yaptık. Bunlardan en önemlisi cumhuriyet tarihinde ilk defa ihracatçı sayısı ithalatçı sayısını geçti” diye konuştu.

‘TİCARETİN AKIŞINI SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ’
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında “Türkiye olarak, 2019 yılında dünyanın en çok ihracat yapan ilk 50 ülkesinin ihracatı yüzde 2,7 düşerken, biz ihracatımızı yüzde 2,2 artırdık. Türkiye’nin beklentileri açısından bu rakam belki çok yüksek bir rakam değil ancak biz ihracat artışında, 2019’da dünyada 7’nci sıradayız, değer bazında artışta da 6’ncı sıradayız” dedi.

22 FİRMA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
Nominal olarak ihracatını bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların ödüllendirildiği “İhracat Performans” kategorisinde ilk sırayı Tosçelik Profil alırken, onu Ram Dış Ticaret ve Türkiye Petrol Rafinerileri izledi.

İhracatın Yıldızları yarışmasında “İhracatın Yıldızı Büyük Ödülü”nü Arçelik kazandı.
Türkiye’den ilk kez ihraç edilen ürünlere imza atan firmaların belirlendiği “Özgün Ürün Şampiyonu” kategorisinde, ilk üç Onko-Koçsel İlaç, Doğsan Tıbbi Malzeme ve Bentaş Bentonit olarak sıralandı.

En fazla ülkeye ihracat yaparak ve ihraç ürünlerine çeşitlilik katarak ödül kazanan “Sınır Tanımayan Şampiyonlar” sırasıyla LC Waikiki, Türk Traktör ve Kocaer Haddecilik oldu.
“Hizmet İhracatı Şampiyonu” kategorisinde THY Teknik ödüle layık görülürken, “E-İhracat Şampiyonu” Gülsha Kozmetik olarak belirlendi.

“Turquality Şampiyonu” E-MAK Makine, “Girişimcilik Şampiyonu” ise Bilgin Çiçekçilik seçildi.”En Çevreci Şampiyon” kategorisinde kazanan Zorlu Holding Tekstil olurken, “Üniversite-Sanayi İş birliği Şampiyonu” olarak Hidromek, “Ar-Ge Merkezi İnovasyon Şampiyonu” olarak Elkon Beton ödüllendirildi.

”En Uzun Süreli İhracat Artışı” Ödülü’ne ise Tusaş Türk Havacılık ve Uzay layık görüldü.Tersan Tersanesi, Begüm Yat-Doğulu Turizm, Robo Automation & Engineering ve Taze Kuru Gıda ise Özel Ödül kazanan şirketler oldu.
HABER MERKEZİ