BÜYÜK BULUŞ!


İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nde bilim insanları Siyanürden güçlü zehre sahip Balon Balığı’ndan eklem ağrılarına iyi gelecek kolojen üretmeyi başardılar.

İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri denizlerde Siyanürden 1200 kat daha güçlü olan tetrodotoksin barındıran balon balıkları üzerinde çığır açacak bir buluşa imza attı. Son yıllarda Akdeniz’i istila eden balon balıklarını ekonomiye kazandırma çalışmaları kapsamında yürütülen araştırmalarda Biyomedikal alanda kullanılacak Jelatin ve kolojen elde edildi.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Doktora öğrencisi Servet Ahmet Doğdu, Türk ve Dünya denizlerinde ekonomik değeri olmayan ve deniz canlıları içinde tehlike sinyalleri veren balon balıkları üzerine araştırma çalışması başlattı.

EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Balon balıkları Türkiye denizlerinde bilindiği gibi yaygın olarak bulunmakta olduğunu, Türk ekonomisine büyük kayıplar verdiğini söyledi.Türkiye’de sekiz-dokuz türü bulunan bu balon balıklarının bir şekilde ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Turan, “Ekosistemde olan olumsuz negatif etkisini de ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu amaçla Doktora öğrencim Servet Ahmet Doğdu’nun tez çalışmasında, ülkemiz sularına lesepsiyen tür olarak gelen ekonomik katkısı olmayan balon balıkları gibi türlerinin ekonomiye kazandırılması amaçladık. Bu kapsamda ‘Deniz Canlılarından Elde Edilen Yapıların Biyomateryal olarak Biyomedikal Alanında Kullanımı’ başlıklı tez çalışması oluşturuldu. İSTE rektörümüz Prof. Dr. Türkay Dereli’nin de desteğiyle projemiz hayata geçti. Bu tez çalışması İskenderun Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2019 LTB-01 proje numarası ile desteklenmektedir” şekline konuştu.

İNSAN SAĞLIĞI, ECZACILIK VE GIDA SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ
Siyanürden 1200 kat daha güçlü olan tetrodotoksin barındıran balon balığının en tehlikeli türü üzerinde yapılan çalışma ile ilgili Prof. Dr. Turan “Proje kapsamında balon balıklarından Jelatin ve kolojen elde ettik. Yaptığımız analizler sonrasında elde edilen Jelatin ve kolojen de tetrodotoksin tespit edilmedi. Yani kullanımı sağlıklı bir ürün elde etmiş olduk” dedi.

Bu çalışmanın ve buluşun Türkiye ekonomisi için çok önemli Avrupa’da ile Türkiye’de ilk kez yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Turan, “Jelatin ve Kolojen insan sağlığında, eczacılıkta birçok kullanım alanları var insanların eklemlerinde ağrı ve sıvısı eksikliğinde kullanılabilir. Yani kozmetik sektörü, insan sağlığı, gıda sektöründe koruyucu gibi birçok kullanım alanlarında kullanılabilecek” diye konuştu.
Haber: Cuma KESEROĞLU