YILLIK 36 BİN TON ÜRETİM!


Türkiye’nin birinci büyük maydanoz üretim merkezi Arsuz ilçesinde ilk kesim düzenlenen tören ile yapıldı. Türkiye üretiminin % 55’ini Hatay’ın karşıladığı maydanoz da Arsuz ilçesi, 30 bin dönüm arazide yıllık 36 bin ton üretim yapıyor.

Arsuz’un Karahüseyinli mahallesinde Maydanoz üreticisi Rami Köklü ve Riyad Köklü’nün tarlasında maydanoz hasat mevsimi törenle başlatıldı. Etkinliğe Arsuz kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Arsuz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Yılmaz, Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, Karahüseyinli mahalle muhtarı Namık Ordulu, Arpaderesi mahalle muhtarı Ayhan Kuş, İlçede maydanoz üretimi yapan çiftçiler ile tarlaların kontrolörlüğünü yapan Ziraat mühendisleri Nuri Saraçoğlu ve Mustafa Baysal katıldı.

DÖRT BİN AİLE İSTİHDAM EDİLİYOR
Kaymakam Sarı, Arsuz ilçesinde maydanoz hasadında çiftçiler ile bir araya geldiklerini, İlçenin maydanoz üretiminde söz sahibi olduğunu belirterek, “Maydanoz üretimi ciddi bir yer tutuyor ve insanlarımız içinde ciddi oranda geçim kaynağı. Her yıl 40-50 bin dönüm civarı ekim yapılıyor. Hem üretici hem çalışanlara baktığımızda yaklaşık 4 bin aile de istihdam sağlıyor. Bizim için çok sevindirici sadece maydanoz da değil zirai çeşitlilik bakımdan ilçemiz zengin. Sadece turizm ve balıkçılığı ile değil. Tarımda da söz sahibi muz, narenciye zeytin maydanoz birinci sırada yer alıyor” dedi.

TARIMDA ÇEŞİTLİLİK
Tarımsal çeşitliliği fazla olan bir il olduğunu söyleyen Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, “Hatay’ın 183 km kıyı uzunluğu var. İç sularımızla birlikte denizlerimizde su ürünleri faaliyetlerimiz var. Bunun yanı sıra 400 bine yakın küçükbaşımız 154 binden büyükbaş hayvanımızla beraber hayvancılıkta da önemli bir faaliyette buluyoruz. Hayvancılıktan yıllık 9 bin ton kırmızı et, 180 bin tona yakın sütümüz bitki floramızın zenginliğinden arıcılıkta yılda elde ettiğimiz bin tonluk bal ile tarımda çeşitliliğe yol açıyoruz” dedi.

TÜRKİYE ÜRETİMİNDE BİRİNCİ
İlimizde 275 bin 578 hektar tarımsal arazi de %50 tarla tarımı yapıldığına değinen Çolakoğlu, “Maydanoz tarla tarımı yaptığımız ürünler arasında önemli bir yere sahip. Narenciyede mandalinada, pazı da dereotunda maydanoz da Türkiye de üretimde birinci sırada Hatay. İlde 35 bin 500 dekarlık alanda 3 bin tonluk bir maydanoz üretimimiz var. Türkiye üretiminin % 55’ine tekabül ediyor. Büyük bir kısmı yurt içinde tüketildiği gibi ihracatta yapılıyor. Özellikle Bulgaristan, Moldova, Romanya, Gürcistan, Ukrayna Körfez ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Maydanoz üretiminde en fazla üretim yapan ilçemiz Arsuz. 35 bin 500 dekarlık alanın 30 bin dekarı Arsuz ilçemizde yapılıyor bunun karşılığında 36 bin tonluk üretimimiz var. Ülkemizin maydanoz tohumluk ihtiyacı da buradan karşılıyoruz. Bu gün burada çitçilerimizle birlikteyiz inşallah ürünleri bol ve bereketli olur” dedi.

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ilçenin birinci derecede geçiminin tarım ikinci turizm geldiğinin altını çizerek, “Maydanoz Arsuz için tabi ki çok önemli bir tarım ürünü ve geçim kaynağıdır. Biz belediye olarak maydanoz üreticisi ve diğer çiftçilerinde örgütlenmesinden yanayız. Birlik şeklinde ve kooperatifleşmelerini istiyoruz. Öncülük ederek bunu yapmaya çalışıyoruz“ açıklamasında bulundu.
Haber: Cuma KESEROĞLU