SERVİS MAĞDURU OLMAYIN!


Okulların 9 Eylül’de açılacak olması nedeniyle velileri telaş sardı. Okul servisi ücretlerinin ne olacağına dair açıklama yapılması bekleniyor.
Milyonlarca öğrenci 9 Eylül’de ders başı yapacak.

Öğrenciler heyecanla okulun açılmasını beklerken, veliler de hazırlıklara başladı. Ailelerin kafasını en çok karıştıran konu ise servis ücretleri. Devlet okulları ve özel okulların servis ücretleri her yıl belediyelerin ulaşım koordinasyon merkezlerinin (UKOME) kararına göre belirleniyor.

VELİLERDEN DAHA FAZLA ÜCRET Mİ TALEP EDİLİYOR?
UKOME, okulların açılmasına bir hafta kala servis ücretlerini açıklıyor. UKOME’nin açıkladığı ücretler tavan fiyatlar. Yani servis ücretleri açıklanan fiyatlardan daha fazla olamaz. Ancak sorun tam da burada başlıyor. Okullar, velilerden daha fazla ücret talep ediyor.Yasaya göre; okul öncesi eğitim, ilkokul ve ortaokul öğrencilerini taşıyan servis araçları, rehber personel bulundurmak zorunda. Rehber için alınacak ek ücreti ise yine UKOME belirliyor. Ancak servis ücretleri bu hesapların hiçbirine uymuyor. Hatta öğrencinin evi okula yakınsa uzak mesafeye göre ücret alan servisçiler bile var. Veliler itiraz ettiğinde servisçiler çocuğu okula taşımamakla tehdit ediyor. Peki bu durumda veliler ne yapmalı? Çocuklarının servis sorunu yaşamasını istemeyen aileler nasıl bir çözüm bulmalı?

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE GİDİN
Öncelikle her velinin servisçisiyle sözleşme imzalaması gerekiyor. Ayrıca ödediğiniz ücretin faturasını mutlaka saklayın. Daha sonra aradaki farkı talep etmek için tüketici hakem heyetine şikayet edin. Eğer şirket çocuğunuzu taşımayı reddederse hakem heyetine mağduriyetinizle ilgili de şikayette bulunun. Böylece ödemiş olduğunuz fazla ücreti geri alabilirsiniz. Ayrıca fazla ücret talep eden şirketi UKOME’ye şikayet ederek şirketin ceza almasını sağlayabilirsiniz. Birçok veli ise daha resmi servis ücretleri belirlenmeden bazı özel okulların kendi listelerini yayımladıklarını belirtiyor. Bu durumun yasaya aykırı olduğunu ifade eden veliler, “Okullar bizi bu listelerin olduğu sözleşmeyi imzalamaya zorluyor. Ama fiyatlar çok fahiş. Özellikle ek personel adı altında çok fazla ek ücret talep ediyorlar” diye şikayet etti.
Haber: Yılmaz AKPINAR