İSKENDERUN KÖRFEZİ SERBEST BÖLGE OLMALI


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş bir radyo programında yaptığı konuşmada, dış satımı artırmak ve yabancı finansörleri ülkeye çekebilmek amacıyla İskenderun Körfezi’nin serbest bölge olması yönünde atılımlarda bulunduklarını açıkladı. Başkan Savaş, gümrük duvarlarının ortadan kaldırılmasıyla kente ve ülkeye ekonomik anlamda önemli kazanımlar sağlanacağını dile getirdi.
Başkan Savaş ayrıca İskenderun Körfezi’nin konumu itibariyle müsait bir yere sahip olduğunu da dile getirerek, “Hatay’ımız, hazırda İskenderun Körfezi ile liman ve nakliye lojistik sektörüyle Dubai ve Singapur benzeri transit aktarma olmaya hazır bir şehirdir. Konumu gereği potansiyelini ortaya çıkarabileceğimiz ve batıdan doğuya giden tüm yüklere talip olabilmemiz için İskenderun Körfezi’ni serbest bölge ilan edip lojistik köy kurmalıyız. Hali hazırda deniz, kara, hava ve demir ulaşımına sahibiz ancak biraz tempoyu arttırarak uluslararası ekonomik güçlerle mücadele etmemiz lazım” belirtti.
Hatay’ın 5 yıllık süre zarfı içerisinde, uzun yıllardır büyükşehir statüsünde yönetilen illerle aynı seviyeye gelmesinin mümkün olup olmadığı sorusuna Başkan Savaş, “İstanbul, Ankara, Kayseri, Gaziantep, Mersin uzun yıllardır büyükşehir statüsünde. 5 yıl içerisinde bu şehirlerle aynı seviyeye gelmemiz olanaklı değil. Çünkü ben göreve geldiğimde Altınözü ilçemizde kanalizasyon ve içme suyu hatları yoktu. Bu ilçemizin içme suyu ve kanalizasyon hattını değiştirdik. Bu ilçemiz ilk kez bizim çalışmalarımız vesilesi ile beton asfaltla tanıştı” şeklinde yanıt verdi.

‘DERELERİN ÜZERİNE KURACAĞIMIZ SİSTEM İLE HATAY KAZANACAK’
İl genelindeki dere ıslah çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Vali Bey 9 buçuk ay önce 117 bin dereyi bizim sorumluluğumuza verdi. 1954 yılında kurulan Devlet Su İşleri bugüne kadar bu derelerin ıslahını yapmalıydı. Devlet Su İşleri’nin başaramadığını Hatay Büyükşehir Belediyesi başarır, Asi Nehri’ni güzelleştirdiği gibi dereleri de ıslah eder. Hem enerji üreteceğimiz hem de dereleri ıslah edeceğimiz güzel bir projemiz var. Enerji şirketleri ‘Yeriniz varsa bize verin biz de onların üzerine güneş enerjisi yapalım’ diyor. Hem dereleri kurtarmış, hem de bedavadan elektrik enerjisi üreterek para kazanmış olacağız. Valimize de buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Bizi böyle büyük bir yükün altına soktu ama bu sayede Hatay adına önemli kazanımlar elde edeceğiz. Derelerin üzerine kurduğumuz sistem ile hem istihdam sağlayacağız, hem belediye kazanacak, hem Hatay kazanacak, hem de derelerimiz ıslah olacak” açıklamasında bulundu.

‘AMACIMIZ GÜVENLİ ULAŞIMI SAĞLAMAK VE ESNAFIMIZIN KAZANMASI’
Şoför esnaflardan gelen sorularını yanıtsız bırakmayan Başkan Savaş, “İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte 3 yıla yakın süredir Ulaşım Master Planı yaptık. En sorunlu bölge Harbiye’ydi ve oradan başladık. 372 tane minibüs vardı, bunu 59’a çektik, her 6-7 kişiyi bir minibüse veya otobüse ortak ettik. 280 kişi ortak oldu 28 kişi olmayız dedi. Olmayana da şu şartı sunduk, 7 kişi 1 otobüse ortak olduysa ve 7 kişiye karşı sen 1 minibüse sahipsen 7’ye 1 oranında kalkış yapacaksın. Bu arkadaşlarımızı 1 yıl buna ikna edemedik. Hal böyle olunca bu 28 kişiye farklı bir güzergâh, geri kalan 280 kişiye başka güzergâh verdik. Rant varsa herkes için eşit bir şekilde var. Kentsel dönüşümde büyükşehir olarak istersem 50 veya 100 otobüs alabilirim ama almıyorum. Bu meselede bunları rehabilite edelim, birleştirelim daha efektif bir trafik olsun ve esnaf kazansın istiyorum. Derdimiz para kazanmak değil, derdimiz iş yükünü ve amortisman giderlerini azaltmak, daha güvenli bir yolculuk sağlamak, hava kirliliğini ile trafik yükünü azaltmak. Bunu sadece biz yapmıyoruz modern tüm ülkeler ve Türkiye’deki bütün büyükşehirler yapıyor. Şimdi Antakya’yı da birleştiriyoruz sonra Arsuz ve İskenderun’a geçeceğiz” dedi.

‘RAYLI SİSTEM GÜNDEMİMİZDE YOK’
Hatay’ın yol sorununa çözüm olarak bir çok alanda çalışma yaptıklarını açıklayan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Kentin trafik yoğunluğunu rahatlatmak için yeni yolar açarak ulaşım alanında önemli adımlar atıyoruz. Esentepe ile Çekmece mahallelerinde geniş yol açtık. Şehir büyüyor, sadece altyapıyla uğraşmıyoruz. Raylı sistem konusunda da Ulaştırma Bakanlığıyla görüşmeler yaptık. Ancak nüfus yoğunluğumuzun 1 milyon üzeri olması gerekiyordu. Bunun için yakın zamanda raylı sistem ulaşımı gündemimizde olmayacak. Öte yandan herkesin sorduğu asfaltlama çalışmalarımıza ise eylül ayı itibariyle başlayacağız” dedi.

‘BEN KANUN DIŞI İŞ YAPMAM’
Kendisi hakkında çıkan asılsız iddialara da yanıt veren Başkan Savaş, “Siyasette barışmasını bilmeyen kavga etmesin, diyor büyüklerimiz. Ben kavga etme taraftarı değilim. Bir gazeteci arkadaşımız benim hakkımda Lütfü Savaş kendini HATSU yönetim kurulu başkanı ve kardeşini de özel kalem müdürü olarak atamış diye tweet atmış. Ben kendimi hiçbir yere atamadım. AKP’nin büyükşehir belediyesi hakkında çıkardığı yasada büyükşehir belediye başkanı aynı zamanda su ve kanal hizmetleri yönetim kurulu başkanıdır. Yan ben kendimi atamadım ve buradan para almadım. Yalan ve yanlış haberdir. Evet, abim Büyükşehir’de çalışıyor ama para almıyor. Onun gibi fahri çalışan birçok arkadaşımız var. Çalışanlarımız ve onların sayesinde biz bu seçimi kazanıyoruz. Metin ismindeki kardeşim 25 yıllık memur. Üniversitede personellerden sorumluydu. Şu anda HATSU’da personel müdürü. Benden ahlaksızlık, yolsuzluk, hırsızlık ve vurdumduymazlık görseler istifa ederim. Ben kanun dışı iş yapmam. HATSU belediyeye bağlı bir kurum olduğu için mecbur olarak başkanıyım. Halkımız bize güvenmeseydi biz oy vermezdi. Hakkımda doğru olmayan haber yapan gazeteci iktidar partisinin bir belediye başkanına bunu yapabilir mi? Gazeteci biri yapacağı haber doğru mu yanlış mı diye araştırarak haber yapması gerekir” dedi.
Haber: HBB