İTİRAZ ÇOK, ‘ÇIT’ YOK!


İskenderun MHP Belediye Meclis Üyesi Dişhekimi Emir Selim Yazar, 08/03/2019 tarih ve 72 nolu HBB Meclis kararına istinaden 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planı ve itiraz süreci ile ilgili yaşanan gelişmeleri gündeme getiriyor..
Sürekli eksiklikleri ve kamu yararı taşıyan öncelikleri konuşuyor..
Diyor ki; yeşil alanlar erimesin..
Diyor ki; parklar, konut ve ticari alanlardan daha öncelikli olsun..
Diyor ki; kişiye özel uygulamalardan vazgeçin!
Haklı mı? Haklı..
Emir Selim Yazar, haftalar öncesinden plana yapılmış olan itirazlara vurgu yapıyor.
Yasal olarak itirazların değerlendirilme süresi 30 gün geçmesine rağmen, kimseden ‘Çıt’ yok.
Plan hazırlanırken de, aynı tutum içerisinde hareket ediyorlardır.
Kimseye de sormadılar, sormuyorlar..
İskenderun Belediyesi’nin yığınca itiraz ettiği yerler için de ilgisizler!
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin tavrına itiraz etmesini beklediğim CHP’li meclis üyeleri, ilçe başkanı nerede?
Milyonfest’te güzelce eğlendiler mi acaba?
En basit örnekten başlayalım;
İskenderun mevcut imar planında Fuar Alanı olarak gözüken kısmın bir bölümünde, yeni nazım imar planında iki adet konut adası planlanlanıyor. Doğru mudur?
Oysa, bu alandaki Belediye mülkiyetindeki alanlara yönelik olarak 03/12/2018 tarih ve 5267/E.9749 sayılı yazı ile eğitim alanı olarak planlaması talep edilmiş, fakat fuar alanının daraltılacağı gerekçe gösterilerek bu talep kabul edilmemişti.
Kamu yararı gözetilerek eğitim alanı olarak istenilen bu alanda yeni nazım imar planında iki adet konut adası planlaması yapmak, üstüne üstlük ticari bir yaklaşım göstermek, eğitimden daha mı önceliklidir? Burada itirazın bir hükmü yok mudur?
İskenderun’da iptal edilen planın hukuki ayağında iyileşme yapılmasına rağmen, ‘hukuk açısından doğru bulmuyoruz” diyen CHP’li meclis üyeleri, söz konusu HBB’nin revizyon nazım imar planı olunca, nasıl oluyor da her uygulamaya ‘hukuki’ bakabiliyorlar? Şaşırdım doğrusu..
Daha bitmedi;
Arsuz-İskenderun mahalle sınırı hatalı işlendi mi, işlenmedi mi?
Otobanın doğusunda bulunan ve yeni küçük sanayi alanının altı, planlı olan bir bölge olup yeni yapılan nazım imar planında planlama dışı bırakılmıştı. Aynı durum daha önceden planlanmış olan yeni küçük sanayi alanında da bulunmaktaydı. Son durum nedir?
Mesela, tepe mahalleleri için ne diyeceğiz?
Yeni yapılan revizyon nazım imar planında ‘öneri kentsel dönüşüm alanı’ belirtmesi olmadığından, mağduriyet yaşatmayacak mıdır?
Herşey bir tarafa.. CEMNUR tesislerinin bulunduğu yer daha önceden Belediye Hizmet Alanı olarak planlıyken, askıya çıkarılmış olan nazım imar planında ise ticari alana çevrilmiş olmasına ne diyeceğiz?
Kimin malını, kimden alıyorsunuz?
Daha ne kadar sosyal ve kamusal alanları kaldırılmaya çalışacaksınız?
İskenderun Kalesi’nin olduğu yer, SİT alanı olmasına rağmen, yeni nazım imar planında neden yok? Oradaki tarihi zenginlik ne olacak?
İlçemizdeki tarihi ve kültürel değerleri böyle mi koruyacağız?
***
Allah aşkına biri bana açıklasın;
İsos Oteli’nde bulunduğu Büyükdere mahallesini çok katlı yapılara, ‘ticari ve konut’ alanlarına dönüştürmeyi biliyorsunuz da, Modern Evler’de müstakillerin bulunduğu sokaklar neden 3 kat?
Hatırı sayılır kimler var orada, kıramadığınız?
Yoksa olaya hukuki değil de siyasi mi bakıyoruz?
Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında ‘kıyı kanunu’ kapsamında plan yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda iken.. Plan yapma ve onama yetkisini kimden alıyorsunuz?
Karayılan aynı keza.. İSDEMİR’de konut alanları sanayi alanlarına dönüştürüldü.
Hayırdır? Hatayspor için bir beklentiniz mi var?
Büyükşehir idaresi, öncelikle MHP Belediye Meclis Üyesi Emir Selim Yazar’ın şu sorusuna kulak vermelidir;
“- İskenderun için gerekli olan sosyal ve kültürel yaşam alanlarının, yani semt pazar yerleri, otoparklar, spor tesisleri, geniş yeşil alanlar, oyun park alanları, kent meydanları, acil toplanma alanları gibi ihtiyaç olan bu yerlerin oluşturulması acil ve önemlidir. Bu adımlar atılmış mıdır?”
Buna bir yanıtınız olmalı, öyle değil mi?
Yok illa ben bildiğimi okurum diyen birileri varsa.. Bilin ki, 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planını mahkemeye taşıyacak olan birileri de çıkacaktır.
Bunu mu istiyorsunuz?!
Neden sürekli vakit kaybı yaşıyoruz?