İMAR PLANINA ‘HUKUKİ’ AYAR!


İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere toplandı. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında toplanan meclis, gündemde bulunan maddeleri görüştü.
Gündemin en önemli maddelerinden biri, iptal edilen İskenderun İmar planı idi..
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, iptal edilen İskenderun Kent Merkezi ve yakın çevresi imar planının mahkeme kararları doğrultusunda yeniden düzenleme yaptırarak, inşaat sektörünün serzenişine kulak verdi.

CHP MUTABAKATA UYMADI
CHP’nin “Hukuki olmaz” dediği karar ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Biz bu konuyu sizlerle konuştuk. Daha önce mutabakat içinde kaldığımızı düşünüyordum. Burada izleyeceğimiz iki yol vardı. Birincisi, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itirazdı. Başvurduk. İkincisi ise, imar planında iptal edilen hususları düzelterek, hukuksal bir dayanak oluşturmak. İnşaat sektörü bu karardan ötürü İskenderun’da iş yapamıyor. Haklı serzenişleri var. Bunlara kayıtsız kalamayız. Sırf bu sebeple 100 bin lira çalışmalara yatırdık. Olayı Hatay büyükşehir belediyesine taşıdık, Temmuz oturumunda konuşalım diye.. Benim inşaatım yok. İnşaat firmam da yok! Ama İskenderun’da tamamlanması gereken inşaatlar var. Bunları görmezden gelemeyiz. Büyükşehirde kabul edilir, edilmez bilmiyorum. Bunun neresi yanlış” diyerek tepki gösterdi.

‘DANIŞTAY’A İTİRAZIMIZI YAPTIK’
AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan yardımcısı Mehmet Ali Dokuzoğlu da, “Mahkeme kararına karşı gelmiyoruz. Hukuka saygılıyız. Zaten Danıştay’a itirazımızı yaptık. Ancak, burada sorunlu olan kararlarda düzeltmeler yaptık. Hukuksal boyutunu da plana taşıdık. Ben CHP’nin bu görüşlerimizden yola çıkarak hem mutabakata varıp, şimdi de geriye çekilmesini anlamıyorum” dedi.
Gündem maddesi hakkında yapılan konuşmalardan sonra, oylamaya geçildi. DP Meclis Üyesi Sedat Bakır dışında, verilen kabul oylarıyla komisyona havale edildi.

‘TEFTİŞ KURULU’NU ÖNEMSİYORUM’
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın üzerinde durduğu önemli bir konu daha vardı.
Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün alt birimi olan Teftiş Kurulu Biriminin kaldırılarak Teftiş Kurulu Müdürlüğü’nün oluşması gayret gösteren Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Teftiş Kurulu’nun alt birimde olmasını doğru bulmuyorum. Teftiş Kurulu belediyeyi denetleyecek, varsa yanlışlarımız doğruyu bulmak adına yardımcı olacak” dedi.

‘İMAR LTD., İSKENDERUN BELEDİYESİ HİZMETLERİ LTD. OLSUN’
Belediyeye ait olan İmar İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ana sözleşmesinin tadil tasarı ile amaç ve konu maddesinin değiştirilmesi, faaliyet kollarının genişletilmesini de görüşen meclis, belediyenin tüzel kişiliğinin temsilcisi olan gerçek kişinin Kemal Nadir Ünal olarak yetkilendirilmesi ve Kemal Nadir Ünal’ın Müdürler Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Dokuzoğlu ve Ahmet Keskinin Müdürler Kurulu Üyeleri olarak yetkilendirilmesine de onay verdi.
Başkan Fatih Tosyalı, “İmar İnşaat LTD. isminden hoşlanmıyorum. Sanki inşaat yapıyoruz gibi bir algı var. Oysa bu isim İskenderun Belediyesi Hizmetleri LTD olmalıydı. Biz hizmet üretiyoruz. O yüzden şirketimizin aktivitesini artırmak istiyoruz. Sosyal tesislere ürün çeşitliliği kazandırmak istiyoruz. İskenderun halkı daha güzel hizmet alsın diye, şirketin faaliyet kollarının genişlemesi lazım” dedi.

2 NOLU SOSYAL TESİSTE DÜZENLEME
Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, fiyat tarifesi bakımından 2 Nolu Sosyal Tesis’te fiyat tarifesinde düzenleme yapacaklarını belirterek, gerekçesini şöyle açıkladı; “2 Nolu sosyal tesisi dernekten aldık. Burada ürün çeşitliğini artırıyoruz. Bir tık daha üst hizmet vereceğiz. Künefeden tutun da, tatlısından yemeğine kadar birçok ürün getiriyoruz. Buranın konumunu değiştiriyoruz” dedi.

‘BELEDİYENİN BORCUNU DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORUM’
Akçay Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 25/112 hissesi Belediyeye ait 767 parselin bedelsiz olarak 1 yıllığına Milli Savunma Bakanlığına tahsis edilmesi ardından da borçlara karşılık Maliye Bakanlığınca satın alınması karşılığında, Maliye hazinesine bedelli devri yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanına ve Encümene yetki verilmesi ile ilgili konuşan Başkan Fatih Tosyalı, CHP’nin itirazı üzerine “Belediyemizin Maliye’ye 75 milyon lira borcu var. Bu arazide askeri kullanım alanı içerisinde bulunuyor. İmar planında bile askeriyenin kullanımında. Yani kullanma yetkimiz yok. Devlet’in malını devlete verip, belediyenin borcunu düşürmeye çalışıyorum. Her hangi bir şahsa satmıyoruz neticede. Borcumuzdan düşecek” diyerek yanıt verdi.

‘İSKENDERUNSPOR’UN MAÇLARI, 5 TEMMUZ STADI’NDA OYNANACAK’
Bu arada, Bölgesel Amatör Ligi’nde oynayan 5 Temmuz İskenderun Belediyespor’un, 5 Temmuz Stadı’nda oynaması için yetki alan Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Karayılan’daki sahada inceleme yaptık. Orada düzenleme yapalım dedik, ama çok büyük bir maliyet ile karşılaştık. O yüzden hem 5 Temmuz Şehir Stadı’nın tadilatı hem de maçların burada oynanmasını istiyoruz” diyerek, gündeme alınmasını sağladı.

‘FESTİVALİ TANITALIM’
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 5 Temmuz Kültür ve Sanat Festivali hakkında da konuştu.
Bu sene göreve geldiği gibi ilk icraat olarak, daha önceki dönem iptal edilen festivale sahiplenen Başkan Fatih Tosyalı, “Festivali önemsiyoruz. Festival başladığı günden bu yana, yüzlerce takım futbol turnuvasında boy gösteriyor. Tenis ve satrançta önemli katkılar sunduk. Yaz okulları kursunu başlattık. Binlerce gencimizi, çocuğumuzu sporla buluşturduk. 5 Temmuz günü de kortej yürüyüşümüz olacak. Tüm İskenderunlular’ı, Atatürk Anıt Alanı’ndaki konserlerimize, etkinliklerimize bekliyoruz.
Bununla da bitmedi. İskelede standlar kurduk, masa, sandalye koyduk. Sosyal tesislerimizde yeni dokunuşlar yaptık. Şimdi buralar tıklım tıklım doluyor. İnsanlarımız geziyor, faydalanıyor. Lütfen buradaki tüm aktiviteleri paylaşalım. Festivali tanıtalım. Uluslararası bir boyut kazandıralım, İskenderun’u anlatan bir değerimizle ekonomik anlam katalım” diye konuştu.
Mecliste gündeme gelen bir diğer madde, belediyeye ait tek başına imar çapı alamayacak tüm hisseli taşınmazların diğer hissedarlara satışı, nakıs durumunda tek başına imar çapı alamayacak taşınmazların en yakın komşu parsel maliklerine satışı ve Belediyemize ait taşınmazların başka parseller ile trampa yapılmasına ilişkin izin yetkisi oy çokluğuyla encümene devredildi.

KOMİSYONA HAVALE
Bitişik Mıntıkası 1321 ve 1323 nolu parsellere ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüş talebi istemi ile; Sarıseki Mıntıkası 2028 ve 2029 nolu parsellere ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım imar planı teklifi hakkında meclis tarafından gerekli görüşün alınması hususundaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüş talebi istemi ile; Sarıseki Mıntıkası 2028 ve 2029 nolu parsellere ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi hakkında meclis tarafından gerekli görüşün alınması hususundaki aynı teklif, komisyona havale edildi.
Haber: Yılmaz AKPINAR