AMİK OVASINA BÜYÜK MÜJDE


Yaklaşık yarım asırdır konuşulan Tahtaköprü Barajı’nda yapılacak set yükseltme çalışmalarının bu hafta başlayacağı bildirildi.

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamada, Amik Ovasını kışın selden korumak yazın ise daha fazla tarım arazisinin sulanması amacıyla Tahtaköprü Barajı’nda yapılacak inşaat çalışmalarında ilk kazmanın 17 Haziran Pazartesi günü vurulacağını belirtti.

Başbakan Süleyman Demirel tarafından 1975 yılında yapımı tamamamlanan ve 1977 yılında işletmeye açılan Tahtaköprü Barajı, kurulduğu günden itibaren gövde yükseltmesi gündeme gelmiş önemli bir sulama tesisi. DSİ yetkililerinin açıklamalarına göre set yükseltme çalışmalarının ardından Tahtaköprü Barajı’nın gövde dolgusu 9 metre yükseltilecek. Böylece rezervuarda depolanacak suyun hacmi 200 hm³’den 350 hm³ e çıkarılacak.

Bu kapasite artışıyla birlikte mevcut durumda sulanan 119.000 dekar zirai araziye 346.140 dekar alan daha eklenecek olup böylece toplamda 465.140 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Ayrıca HES tesisi vasıtasıyla yıllık 129.90 GWh enerji üretilecek. Milletvekili Yayman, Baraj gövdesindeki set yükseltme çalışmalarında ilk kazmanın Pazartesi günü vatandaşların ve Hatay protokolünün katılacağı programla başlayacağı müjdesini verdi.
Haber: Yılmaz AKPINAR