İŞADAMI RECEP EKİNCİ İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİNİ TEŞVİK EDİYOR


Herbalist Recep Ekinci, Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Yüksek Okulu öğrencilerine “İstiridye Mantarının yetiştirilmesi ve faydaları” hakkında misafir öğretim görevlisi olarak ders verdi.
Ekinci, “İstiridye (kavak) mantarı denmesinin nedeni, görünüşünün istiridyeye benziyor oluşu ve genelde kavak ağacı kütüklerinde doğal olarak yetişmesi (üremesi) nedeniyle, halk arasında kavak mantarı da denmektedir. İstiridye mantarında eser miktarda (çok az) şeker ve yağ bulunmakta ve bu da diyet beslenmelerde zayıflamayı kolaylaştırmaktadır” dedi.
Herbalist Recep Ekinci, “Kalp ve damar hastalarına tavsiye edilmektedir” dediği İstiridye mantarının faydalarını anlattı.
Ekinci, “İstiridye mantarı yoğun olarak kalsiyum, demir, fosfor, B1 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, antioksidanlar, anti bakteriyel magnezyum ve selenyum açısından zengindir. Kırmızı et kadar besleyici ve kansızlığı (anemiyi ) giderici, yüksek tansiyonu düşürücü, kolesterolü dengeleyici özelliklere sahiptir. İstiridye mantarının diğer mantarlardan en önemli farklı özelliği, lif oranının yüksek oluşu, kolay yetiştirilmesi, raf ömrünün daha uzun olması nedeniyle dünyada ve Türkiye’de tercih edilen bir mantar çeşididir.

İSTİRİDYE MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ
Buğday samanı, çeltik, mısır koçanı, yer fıstığı dış kabuğu artıklarından herhangi biri suda bir saat kaynatılır. Haşlanan saman, sudan çıkarılıp süzülür, nemli haldeyken buğday kepeği ilave edilerek karıştırılır, karışım (kompost) bir poşet torbaya doldurulur. Doldurulma aşamasında mantar (misel) tohumları eklenir(ekilir), poşetin ağzı kapanır ve poşet siyah bir poşete konarak, gün ışığı görmeyen bir yere konur. 30 gün sonra, torbalar gün ışığına çıkarılır. Dışındaki siyah torba (muhafaza) çıkarılır. Kompost dolu (mantar tohumu ekili) torbanın değişik yerlerinde delikler açılır. On gün içinde torbanın yanlarından organik doğal İSTİRİDYE MANTARLARI çıkmaya başlar. On gün sonunda çıkan mantarlar koparılarak toplanır. Buzdolabında muhafaza edilir. İstiridye mantarı, kavak ve benzeri ağaçların kesilmiş tomruklarında da doğal olarak yetiştirilebilir. Her iki yöntemde çok pratik ve kolay bir yöntemdir. İstiridye mantarı ailenin besinsel bir çok ihtiyacını giderebilecek özellikte bir üründür” bilgisini paylaştı.
Haber: Yılmaz AKPINAR