İSTE, MARKA BAŞVURUSUNDA ZİRVEDE


Patent ve marka konusunda Türkiye’nin en yetkili kuruluşu olan Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından yürütülen “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Haklarının Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında; Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, İskenderun Teknik Üniversitesi’ni (İSTE) ziyaret ederek, Senato toplantısına misafir oldu ve “Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ve Üniversiteler” konulu bir sunum yaptı.

‘FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ’
Senato toplantısında konuşan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Teknoversite vizyonunu ortaya koyan bir teknik üniversite olarak patentleme ve markalaşmaya çok önem verdiklerini belirterek; “Patent ve marka konusunda bir otorite olan Türk Patent Kurumu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Habip Asan’ı ağırlamaktan onur duyuyoruz. İSTE olarak biz, teknolojiye adanmış bir üniversiteyiz. Bilgiyi teknolojiye dönüştürmek için, teknoloji üretmek için gayret ediyoruz, bunun için uygun bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Ar-Ge süreçleri sonundaki ticarileşme safhası için fikri ve mülkiyet haklarının korunması, nasıl korunacağının bilinmesi de çok önemli. Bu konuda bir farkındalık ve bilinçlendirme oluşturmak amacıyla yapılan bu birebir oturumların ve yüz yüze görüşmelerin, öğretim elemanlarımız ve araştırmacılarımız için çok faydalı olacağına ve bizi teknoloji geliştirme liginde daha yukarılara taşıyacağına inanıyorum” dedi.

25 BAŞVURU BEKLİYOR
Daha sonra söz alan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, patent ve marka konusunda kısa değerlendirmeler yaptı ve Türkiye’deki üniversitelerin mevcut patent ve marka durumuna değindikten sonra; “İSTE’yi uzun süredir takip ediyorum. Teknoloji geliştirmeye odaklanan bir üniversite olduğunu ve bu konuda önemli adımlar attığını gözlemliyorum. Senato’da bu konuların konuşuluyor olması zaten bunun en büyük göstergesi. İSTE, 29 adet marka başvurusu ile Türkiye’deki üniversiteler arasında iyi bir sıralamaya sahip. Genç bir üniversite olmasına rağmen patent başvuruları sayısı ile adını başarılı üniversiteler arasına yazdırdı. Teknik bir üniversite olması nedeniyle patent yoğunluğu mühendislik alanında. İSTE’nin onaylanmış 7 adet patent başvurusu bulunmaktadır. Başvuru süreci devam eden patentlerin de değerlendirme süreçleri devam etmektedir. 2019 yılında, ilki 2017 yılında yapılan ‘Patentle Türkiye’ isimli bir yarışma düzenlenecektir. İSTE’li öğrencilerden en az 25 başvuru bekliyoruz” şeklinde konuştu.

PATENT RANDEVU SİSTEMİ
Aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu’nun İskenderun’daki Bilgilendirme Bürosu olarak çalışan İSTE-TTO’da (İskenderun Teknik Üniversitesi – Teknoloji Transfer Ofisi) ise Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Uzmanı Serkan Özkan tarafından öğretim elemanlarına yönelik olarak yarım günlük “Patent Randevu Sistemi” etkinliği gerçekleştirildi. Bu sistemde; her bir öğretim üyesi için yarım saatlik bir zaman dilimi ayrıldı ve patentleme süreçleri uygulamalı olarak çalışılarak; süreci en doğru şekilde yürütebilmeleri için genel sınai mülkiyet konuları (patent, marka, tasarım nedir? vb.), patent başvuru hazırlama, patent başvuru süreci, patent veri tabanlarında patent araştırması, patent maliyetleri/teşvikleri ve merak edilen diğer konularda bilgi verildi. Etkinlikler sonunda; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a, İSTE’yi ziyaretleri anısına dikilen ağacın dikim sertifikası ile plaket takdim edildi.
Haber: Yılmaz AKPINAR