‘AKIN’ AKIN ÖNERİ VAR, ÇÖZÜM YOK!


Geçtiğimiz günlerde Battı-çıktı meselesiyle ilgili ‘Neden konuşmuyoruz?’ manasında bir makale yazdım. Sağolsun, İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve HESOB Başkan Vekili Erol Akın aradı.
Dedi ki;
“- Resmi yazılarla birçok kez HBB’ye çözüm odaklı başlıklar sunduk, öneriler paylaştık. Ancak sonuç alamıyoruz.”
Resmi yazışmaları inceledim..
Battı çıktı çalışmalarına başlanmadan önce ve proje bitimine kadar Erol Başkan gelen tepkiler ve yaptığı denetimler sonucunda UKOME’yi birçok kez uyarmış.
Nedi o konu başlıkları? Aktarayım;
– Karayoluna yakın, ulaşım kolaylığı olabilen bir yerde acilen Kamyon-Tır Garajına ihtiyaç var.
– Hafriyat artıklarının boşaltıldığı depoya giden (Cezaevi- Arpaderesi mıntıkası) güzergahı, yağan her yağmur sonrası yollar çamurlu ve kaygan oluyor. O yüzden rampaya çıkmak mümkün olmuyor. O yollar rehabilite edilsin! Hafriyat bedeli düşük olsun. Temel kazısından çıkan toprağın talep halinde dolgu için götürülmesine izin verilsin.
– Öğrenci taşıyan servis araçları, okula giriş ve çıkış saatinde müsait bir yer bulamıyor. Okul önlerinde park eden araçlar yüzünden ikinci bir kuyruk oluşuyor. Bu da trafik sıkışıklığına neden oluyor. Buralarda okul servis araçları hariç, diğer araçlara öğrencilerin çıkış saatine 30 dakika kala park yasağı uygulansın.
– Havaalanı taksicilerinin ‘özel taksi’ ya da ‘dolmuş taksi’ hizmeti gibi taşımacılık yaptıklarından dolayı İskenderun’daki taksici esnaflarımızın iş potansiyellerinin haksız rekabet ve kanuna aykırı çalışmalarının engellenmesi yönünde birçok kez ikazlarda bulunduk. Gereği yapılmalı.
– UKOME kararı ile Tayfur Sökmen Bulvarı’nın 114. sokak ile kesiştiği mevkide, trafik düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla, mevcutta bulunan sinyalizasyon tesisisin kaldırılması ve refüjün kapatılması kararı gereği; söz konusu kavşak trafiğe kapatıldığından dolayı fayda yerine daha çok trafik sıkışıklığına sebep olduğunu gözlemledik. Bu kararı yeniden gözden geçirin.
– Yine UKOME kararı ile Şehit Pamir Caddesi’nin giriş, Ulucami caddesinin çıkış olarak değerlendirildiği uygulama, şehrin işyerlerine, hastanelerine, okullarına, sanayi bölgelerine gidecek olan işçilerin ve Adana istikameti yönündeki yerleşim alanlarına gidecek vatandaşların erişimini oldukça zorlaştıracaktır. Bu kararı doğru bulmuyoruz!
– Şehir merkezinden çıkan araçlar Antakya-Arsuz istikametini doğru yol almak istediklerinde battı çıktı alt transit yola bağlantı katılım yolu olmadığından, yan servis yollarını PTT Müdürlüğü’nün bulunduğu mıntıkaya kadar yolu işgal etmek zorunda kalıyor. Ayrıca, aynı güzergahta indirme bindirme yapan dolmuşların olması nedeniyle servis yolları tıkanıyor. Bu yollar sadece ilçeler arası çalışan dolmuşlara tahsis edilsin. Diğer dolmuşlarımız için de uygun bir park yeri yapılması. Battı çıktı civarında yapılan çok geniş kaldırımların daraltılması gerekiyor. İndir bindir durakları da yolun geniş olduğu alanlara kaydırılsın, kaldırımlar cep olarak oyularak, yeniden tanzim edilsin.
– İnönü İlköğretim okuluna girişlerin yapıldığı 105 sokak tek yön olmasına rağmen, araçlar ters girişler yapabiliyor. Bu sebeple öğrenci servis araçları zor anlar yaşıyor, öğrenciler tehlike yaşıyor. Burada araçların ters geçişleri engellensin, diğer araçlara öğrencilerin çıkış saatine 30 dakika kala park yasağı uygulansın.
– Adliyeye doğru giderken, PTT müdürlüğünün kavşakta insanlarımız karşıdan karşıya geçmekte zorlanıyor. Buraya çok acil üst geçit yapılsın! Ve üst geçit yapılana kadar trafik ve zabıta ekipleri tarafından denetim altında tutulsun.
– Battı çıktıya transit yol ve servis yollarına ayırım işaretleri, yatay yer işaretleriyle yön ve güzergah işaretleri yapılsın. Battı çıktı civarında yapılan geniş kaldırımların daraltılarak, servis yollarının iki şeride dönüştürülsün.
– Pac meydanı, Ulucami ve Tayfur Sökmen kavşak göbekleri küçültülsün!
-Yan yollardaki parklanmalara son verilsin.
– Ulucami kavşağından önce, alt transit yola katılım sağlayacak yan bağlantı giriş yolu yapılsın.”

***

İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın’ın çabasını takdir ediyorum.
Resmiyete döktüğü her maddede bizim endişemizi paylaşmış.
Satır satır yanlışlıklara, eksikliklere işaret etmiş.
Peki UKOME ne yapmış?
Görmezden gelmiş, umursamamış, duyarsız kalmış, vesaire..
Mutlu musunuz?
İyi bir iş çıkardığınızı mı düşünüyorsunuz?
Battı çıktıya dökülen 100 milyon liralık maliyet tüm bu eksiklikler odağında vicdanınızı sızlatmıyor mu?
Ne olacak şimdi?
Bu memlekette Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın iyi niyetli ‘çözüm’ arayışı dikkate alınmayacaksa, biz konuşmuşuz ne çare?
UKOME’ye iyi seyirler dilerim!