ELEKTROMOBİSTE UĞURLANDI!


İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğrencileri tarafından üretilen ve tasarlanan elektromobİSTE isimli elektrikli otomobil görücüye çıktı. Mütevazı bir bütçe ile gerçekleştirilen proje sonunda ortaya çıkan elektrikli otomobilin performansı göz doldurdu. Yapılan tanıtım ve törenin ardından, elektromobİSTE 5-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında Kocaeli Yarış Pisti’nde gerçekleşecek olan TÜBİTAK Elektromobil Yarışması’na uğurlandı.

İNANDILAR, BAŞARDILAR!
Törende bir konuşma yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; önemli olanın ‘yapmak’ ve ‘üretmek’ olduğunu hatırlatarak; “Üretmek mutluluktur. Bugün üretmenin, üretebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimiz, kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi. İnandılar, çalıştılar ve başardılar. Kendileri tasarladılar ve ürettiler. Ekipteki tüm öğrenci arkadaşlarımızı ve danışman hocalarımızı yürekten tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz, yolları ve bahtları açık olsun. İSTE olarak bu projelere destek vermeye, üretenin ve üretmek isteyenin önünü açmaya devam edeceğiz. Arkadaşlar iyi bir başlangıç yaptı. Eldeki bütçe ile yapılabilecek en iyisini yaptılar. Ortaya bir ‘ürün’ ortaya koydular. Elbette, bunun devamını da getirmek gerekiyor. Türkiye’nin elektrikli otomobil sevdasına ve hedefine bizlerin de katkı yapması gerekiyor. Elektrikli otomobilin stratejik parçalarını üretmek, en önemlisi de uzun ömürlü, güçlü ve kısa sürede şarj olabilen batarya üretebilmek, asıl hedefimiz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, projeler yazıyorlar. Destek olunursa, ihtiyacımız olan teknolojileri geliştiremememiz ve üretemememiz için hiçbir sebep yok. Dünya çok değişti. Bugün bizim elektromobİSTE’yi internette gören birileri, çok beğenmişler, sipariş vermek istiyorlar. Bizim bunlara odaklanmamız lazım. Bu işin tabiidir ki sosyal sorumluluk tarafı da var. Heybeliada’da faytonlarda çalışan atları da kurtarmak istiyorsak, elektrikli faytonların tasarlanması, yapılması ve devreye alınması gerekir. Biz de şimdi bunun için gerekli çalışmaları başlatıyoruz” dedi.

DÜŞÜK ENERJİ TÜKETİMİ
İSTE ‘Enerji Enstitüsü Müdürü ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı’ ve Elektrikli Otomobil Proje Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner Elmas ise geliştirilen elektromobİSTE isimli elektrikli otomobil hakkında teknik bilgiler verdi.
TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışması kapsamında bir proje olarak geliştirilip üretilen “elektromobİSTE” isimli elektrikli otomobilin; İSTE, İskenderun, Hatay ve tüm Türkiye geneli için son derece önemli olduğunu belirten projenin akademik danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner Elmas; düşük enerji tüketimli yüksek performanslı bu ‘Elektrikli Otomobil’ ile 100 km mesafenin 1-1.5 TL arasında bir maliyet ile alınabileceğinin öngörüldüğünü belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti; “Elektrikli otomobiller çevreci ve ekonomik. Ancak, uzun süreli yol gidebilmek ve menzilin artması amaçlı olarak enerji depolama sorununu aşabilmek için şarj istasyonları yaygınlaşmalı. Birim mesafe başına elektrik enerjisi tüketiminin azalması, bir başka deyişle motorların verimlilik değerlerinin yükselmesi alanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışmalar mevcut. İSTE Elektro Mobil Takımı TÜBİTAK – Alternatif Enerjili Araçlar Kategorisinde 2018 Yarışmasına katılmaya hak kazandı. ‘ElekroMobİSTE’ isimli Elektrikli Otomobili ile ‘İSTE Elektro Mobil Takımı’ 5 Ağustos’ta başlayacak olan TÜBİTAK – Elektrikli Otomobil yarışlarına katılacak. İSTE Elektro Mobil Takımı tamamen İskenderun Teknik Üniversitesi’nin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilerinden oluşmaktadır. Ekibimizi tanıtacak olursak; İSTE Elektro Mobil Takımı’mız: Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner Elmas (Proje Yöneticisi ve Akademik Danışman), Tuğçe Gündoğan (Takım Kaptanı), Görkem Güney (Sürücü), Ece Sultan Kaba (Yedek Sürücü), Selva Bal (Araştırma Görevlisi – Üye) , Muhammed Raşit Kartal (Araştırma Görevlisi – Üye), Ali Gökkaya (Üye), Ersoy Satmaz (Üye), Murat Can Çolak (Üye), Harun Reşit Akpınar (Üye), Büşra Bucaklı (Üye), Hazal Güler (Üye), Mahmut Ekiz (Üye), Fulya Kayış (Üye), Muhammed Fatih Şahin (Üye), Hikmet Gizem Sarsılmaz (Üye), Enes Aslan (Üye)’den oluşmaktadır. İnançlı, özverili çalışmalarından dolayı ekibimize çok teşekkür ediyorum”.

İSDEMİR’E TEŞEKKÜR
Ayrıca, üretilen ‘Elektrikli Otomobil’ için İSTE ve TÜBİTAK’ın maddi desteğinin yanı sıra İSDEMİR (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.)‘in de sponsor olduğunu belirterek, İSDEMİR’e katkılarından ötürü çok teşekkür ettiklerini de sözlerine ekleyen Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner Elmas, Elektrikli Otomobil Projesi’ne İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Sayın Prof. Dr. Türkay Dereli ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. M. Eyyuphan Yakıncı’nın çok büyük katkı ve desteklerinin mevcut olduğunu da ilave ederek ayrı ayrı teşekkürlerini iletti.
Haber: Yılmaz AKPINAR