TEKNOLOJİ, DARBELERE KARŞI!


Teknoversite vizyonu ile hareket eden İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE), “15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü”nün 2.nci yıldönümünde anlamlı bir panel gerçekleşti. Panel’de; darbelere ve devlet içinde oluşabilecek, devletin birlik ve bütünlüğüne zarar vermeye çalışan illegal yapılanmalara karşı teknolojinin nasıl kullanılması gerektiği tartışıldı.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda düzenlenen ve İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ev sahipliğinde gerçekleşen panele; İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın, İSTE Rektör Yardımcısı Mevlüt Aktaş, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, KADEM Hatay Şube Başkanı Selma Tunç ve diğer protokolün yanında İSTE akademik ve idari personeli katıldı. 

DÜNDEN BUGÜNE DARBELER VE TEKNOLOJİ
İSTE Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yakup Kutlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Öğr. Gör. Dr. Yahya Yılmaz; “Dünden Bugüne Darbeler ve Teknoloji” konusunu ele alırken, Dr. Öğr. Üyesi Ali İnan; “Teknoloji ve Siber Güvenlik” konusunda önemli bilgiler verdi. Katılımın oranının yüksek olduğu program, aziz şehitlerimiz anısına Saygı Duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 15 Temmuz Gecesi’ni gözler önüne bir kez daha seren sinevizyon gösterisi ile başladı.

ANAYURT GÜVENLİĞİ ZORUNLU DERS
Sinevizyon gösteriminin ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “15 Temmuz şehitlerimize, tüm şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyoruz, onları minnetle anıyoruz, tüm gazilerimize hayatlarında sağlık ve mutluluklar diliyoruz. Biz onların hepsine minnettarız. Bugün burada bu toplantıyı yapabiliyorsak, onların sayesindedir. 15 Temmuz gecesi müthiş bir milli irade oluştu, hep birlikte darbe girişimine karşı koyduk, darbe girişimini önledik ve bu irade ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına, birlik ve beraberliğinin perçinlenmesine büyük katkı yaptı. Devletimizin bu konuda attığı adımlara gerekli her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. İSTE olarak devletimizin hedefleri ve vizyonuna katkı yapmaya çalışıyoruz. Nitekim, Anayurt Güvenliği konusunda devletimiz önemli yatırımlar yapıyor; savunma sanayi konusunda büyük hamleler yapıyor, teknolojiyi de önceliyor. İSTE Türkiye’de bir ilk olarak Anayurt Güvenliği konusunu gündeme getirdi ve zorunlu ders olarak her bölümümüzde okutuluyor, bu konudaki araştırma çalışmalarına büyük önem veriyoruz”  diyerek sözlerini noktaladı.

DARBE GİRİŞİMİNİ ÖNLEMEDE 5 TEKNOLOJİ ÖNEMLİ OLMUŞTUR
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin konuşmasının ardından, moderatör Doç. Dr. Yakup Kutlu 15 Temmuz ile ilgili düşüncelerini belirttikten sonra; Öğr. Gör. Dr. Yahya Yılmaz’a konuşmasını yapması için söz verdi. “Dünden Bugüne Darbe ve Teknoloji” başlıklı konuşmasını yapan Yılmaz; “Bir değerin korunması, onun için ödenen bedeller ve verilen mücadele önemlidir. Demokrasinin korunması için verilen mücadelenin bilinmesi her Türk’ün görevidir. Her darbe bir öncekinden daha acımasız gerçekleşmiştir. 15 Temmuz darbe girişimi de öncekilerden daha acımasız olacaktı ama çok şükür ki başaramadılar. Halk ülkenin gerçek sahibidir. Eğer halk istemezse hiçbir şey yapılamaz. Günün teknolojisi darbelerde büyük etkendir. 1962 ve 1963 yıllarında darbe girişiminde bulunan Albay Talat Aydemir, darbe girişiminin başarısız olmasını; o zaman çok popüler olan ve yaygın olarak kullanılan radyo yayınlarına hâkim olamamalarına bağlamıştır. 15 Temmuz darbe girişimini önlemede 5 teknoloji önemli olmuştur; Facetime, Sosyal Medya, Televizyon – Uydu, Hızlı – Kesintisiz İnternet ve SMS. Darbeyi önlemede teknoloji nasıl etkili şekilde kullanıldı ise, o teknolojinin milli ahlakı olmayan birinin eline geçmemesi için de çaba harcamak zorundayız” dedi.

TÜRKİYE’DE SİBER GÜVENLİK ÖN PLANDA TUTULMALI
Geçmişten günümüze olan tüm darbeler hakkında bilgilerini sunup, teknolojinin ne denli önemli olduğunu vurgulayarak bu tip darbelerde teknolojinin doğru kullanılmasıyla kötü durumlara engel olunabileceğini belirten Yılmaz, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.”Teknoloji ve Siber Güvenlik” başlıklı konuşmasında Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ali İnan, siber güvenliğin ne olduğunu ve teknoloji ile uyumu hakkında bilgilerini sunarak katılımcılara konu başlığını aktardı. Çeşitli siber güvenlik sistemleri konusuna değinen İnan, teknolojinin doğru anlamda kullanılmasıyla birçok kötü sonuçtan korunabileceğini vurgularken “Türkiye’de siber güvenlik ön planda tutulmalı. E-devlet hizmetleri arttı, ama bu hizmetlerin güvenilirliği hakkında da önlemler alınmalı. Eğer yeterli düzeyde önlem alınmaz ise, siber saldırılar olduğunda hizmetler yavaşlar ve işlemez hale gelebilir. Yazılım konusunda ülkemiz gayet başarılı. Entegre devre ve çip üretimi konusunda da kendimizi geliştirmeye devam ederek bunların üretimini yapmalıyız” dedi ve Türkiye’deki siber güvenlik konusuna değindikten sonra konuşmasını sonlandırdı.
Panelin ardından katılımcıların soruları cevaplandırıldı ve İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli,  İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk ve Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. Haber: Yılmaz AKPINAR