100 İL, 1000 İLÇE..


Dün gibi hatırlıyorum;
Partisinin 12. Olağan Büyük Kurultayı’nda masaya yumruğunu vurmuştu.
O vakit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü olan 2023’te büyükşehirleri de kapsayacak şekilde 100 il ve 1000 ilçeden oluşan bir idari sistemle Türkiye kendi bölgesinde süper bir güç olacak” demişti.
İşte bu önemli ayrıntıyı, MHP Hatay Milletvekili 2. Sıra Adayı İbrahim Gül, partisinin İskenderun’daki seçim ofisinin açılışında gündeme getirdi.
Miting havasında gerçekleşen açılışta, binlerin oluşturduğu heyecana, bir de coşku kattı.
İskenderun’un İl olması için varını yoğunu ortaya koyacağını bildiğim İbrahim Gül’ün konuşmasında projelere odaklanması, Ankara’da sarfedeceği yoğun mesainin büyük bir bölümünü şehrimize ayıracağını gösteriyor.
Zaten İskenderun’un en çılgın projesinin başında il olması yatıyor..
Bunu yıllardır söylüyoruz. Amanos Tüneli ile İskenderun nüfus yoğunluğunun 700 bini aşacağını ön görmek için filozof olmak gerekmiyor.
Limanlar burada, fabrikalar burada..
Gereken şey, Hassa’da yapılacak yeni yatırımlarla birlikte, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve daha birçok şehri, İskenderun’la buluşturmak.Bu yatırımla birlikte İskenderun’un ilçe olarak kalması düşünülemez.
MHP Hatay Milletvekili Adayı İbrahim Gül’ün ısrarla “İskenderun’un il olması” için gösterdiği çabaya, AK Parti ve CHP’nin adayları da destek olmalıdırlar..
Bu güçlü hareketin bir karşılığı olmalı..
İskenderun’un menfaatlerini siyasetin üzerine taşımalıyız.
MHP Milletvekili Adayı İbrahim Gül’ün işaret fişeği yerine ulaşmalı..
Özellikle Ankara’da güçlü bir isim olan AK Parti Milletvekili Adayı Abdulkadir Özel’in, seçilecek milletvekilleriyle birlikte İskenderun’a ayrı bir hava katacağına inanıyorum.
Özel’in gayreti ve iş bitiriciliğinin yanında, Gül’ün azim ve çalışkanlığı “İl olma” meselesini diri tutacaktır.
Artık projeleri raftan indirme vakti geldi sanırım.
Bu dayanışma İskenderun’u uçurur!

BU ŞİKAYETLER NE OLACAK?
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Partili Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı’nın sözlerini gündeme taşıdı..
İş yükünün kaçta kaçının ilçelerde kaçta kaçının büyükşehirde olduğunu anlatmaya çalıştı..
Diyor ki;
“Kendisi yaklaşık 2 yıl önce Çukurova Belediyeler Birliği’ne davet edilmişti ve şu sözleri söylemişti; ‘Büyükşehir belediyeleri işin %83’ünü yapıyor, ekonomik tablonun %60’ı onlara veriliyor. İlçeler işin %17’sini yapıyor, ekonomik tablonun da %40’ı onlara veriliyor. Bu açıdan bakıldığı zaman işin fazlasını yapan büyükşehir ama paranın azını da alan büyükşehir..”
Lütfü Başkan Büyükşehir penceresinden bakınca, birçok hizmetin karşılığında az gelen paradan şikayet ediyor.. İlçe belediyelerine sorsanız, onlarda İller Bankası’ndan gelen paraya yüklenen kesintilerden, personel maaşlarından, Büyükşehire kanalize olan meblağdan, ünitelerin kopmasından rahatsız..
İki tarafa da bakınca, haklı serzenişler mevcut.
Hem Büyükşehir hem ilçe belediyeleri memnun değil.
Peki bu hep böyle mi sürecek?
Seçimlerden sonra Büyükşehir kanununda değişiklikler olmayacak mı?
Milletvekili adayları seçilir de TBMM’ye giderse.. Ankara’da en çok üzerinde durmaları gereken konu bu olsa gerek..
İskenderun il olsa mesele yok..
Ama bu süreçte, büyükşehir/ilçe belediyeleri yetki karmaşası son bulmalı artık.
Olan insanlarımıza oluyor!