BATI AFRİKA’DA YATIRIM ATAĞI


Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu, Batı Afrika’da ekonomik işbirliğini öngörüyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Ticaret ve Yatırım İşbirliği anlaşmasıyla Türkiye ve ECOWAS arasında ticari ve ekonomik ilişkileri en üst düzeyde ve her yönüyle ele alınacak bir komisyonun da kurulması sağlanacak ve daha sistematik ve kurumsal bir yapıya kavuşmuş olacağız” dedi.Tosyalı Holding’in mercek altına aldığı Batı Afrika, iş dünyasının da ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Cezayir’deki devasa yatırımlardan sonra, Etiyopya ve Moritanya’da yeni yatırımlar planlayan Tosyalı Holding ve DEİK Cezayir İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak öncülüğünde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda son derece faydalı, verimli ve sonuç odaklı bir toplantı gerçekleştirildi.

TİCARET VE YATIRIM İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımıyla, Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Ekonomi ve İş Forumu kapsamında, Türkiye-ECOWAS Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması imzalandı. Tosyalı Holding’in ana sponsoru olduğu toplantıda, Türkiye ve ECOWAS tarafından 500’ün üzerinde iş dünyası temsilcisi bir araya geldi. Bakan Zeybekci, Forum sırasında ECOWAS Sanayi ve Ticaret Komiseri Kalilou Traore, üyesi 15 ülkeden bakanlar ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yaptıklarını anlattı.
Bakan Zeybekci, toplantıda bölgenin ihtiyaç duyduğu konulara da dikkat ettiklerine işaret ederek, altyapı ve finansman yetersizliğiyle barter denilen karşılıklı mal ticareti konularının da konuşulduğunu dile getirdi.
DEİK YK Başkanı Nail Olpak da, Türkiye’nin son 15 yılda Afrika ile olan ilişkilerinde etkin bir tutum izlediğini hatırlatarak, Afrika’yı bölge bölge, ülke ülke çalıştıklarını, Afrika’nın 21’nci yüzyılda dünyadaki ekonomik gelişmeye yön verecek bir bölge olarak gördüklerini dile getirdi.

EN BÜYÜK SANAY YATIRIMI
İş Forumu sonrasında Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Tosyalı Holding YK Başkanı Fuat Tosyalı ise, Cezayir’de, en büyük yurt dışı yatırımını gerçekleştirdiklerini söyledi. Cezayir’de 6 milyar dolarlık yatırım projesi olan Tosyalı Holding’in 2020 hedefinde dünyanın en büyük 20 demir-çelik firması arasına girmek var. Cezayir’in petrokimyadan bu yana en büyük sanayi yatırımı unvanına sahip Tosyalı Algerie’de 4’üncü faz yatırımları devam ederken, Fuat Tosyalı şimdi de Sahra Altı’na yöneldi.

ETİYOPYA’DA GÖRÜŞMELER YAPTIK
Fuat Tosyalı geçtiğimiz ay, başkent Addis Ababa’da Etiyopya Dış Yatırımlar Bakanı Aklilu Hailemicheal ile görüştüğünü anımsatarak, hedefleri arasında Etiyopya’da yatırım yapmak olduğunu söyledi. Fuat Tosyalı, Etiyopya yatırımıyla birlikte Tosyalı’nın Afrika’daki en güçlü demir-çelik ihracatçılarından biri olacağını belirterek, “Etiyopya’da planladığımız bu yatırımla, ülkedeki çelik üretiminin ithalatını ikame etmeyi, yatırım ilerledikçe üretimin bir kısmının da Afrika bölgesine ihraç edileceğini söyleyebilirim. Burada önceliğimiz çelik ve inşaat demiri olacak. Etiyopya’da daha öncesinde demir üretimi için ithal ettiği hammadde konusunda da planlarımız var. Buna yönelik de yatırım yapacağız. İlerleyen zamanda, Cezayir’de olduğu gibi, burada da madenden ve cevherden demir-çelik üretimine ağırlık verebiliriz” dedi. 

MORİTANYA İLE TİCARET HACMİNİ ARTIRMAYA HAZIRIZ
Yatırım programları arasında Moritanya’yı da düşündüklerini aktaran Tosyalı, Moritanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Türkiye’nin Afrika Açılım Politikası sayesinde ikili ve çok taraflı platformlarda üst düzey temaslar ile her geçen gün gelişmekte olduğunu söyledi. Ortak tarihi kültürel mirasa ve dini değerlere sahip Moritanya ile Türkiye arasındaki dostluğun, yeni işbirliklerine vesile olacağını arzu ettiklerini belirten Tosyalı sözlerine şöyle devam etti: “DEİK olarak Ekonomi Bakanlığımız tarafından belirlenen hedef ve öncelikli ülkeler listesine bağlı olarak Afrika Kıtası’nda çalışmalarımızı sürdürmekte, çok sayıda heyet ziyareti gerçekleştirmekteyiz. Afrika genelinde yükseltilen ‘Türk’ imajı paha biçilemez, para ile satın alınamaz. Bu nedenle ‘kazan-kazan’ yaklaşımı ile yatırım fırsatlarını değerlendiren Türk girişimcisi için önünde hala çok sayıda fırsat var. Biz özel sektör olarak eğer Türkiye ve Moritanya yetkilileri tarafından fırsat verilirse iki ülkenin arasında ticaret hacmi 10 kata çıkartmaya hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta içerisinde Cezayir, Senegal, Mali ve Moritanya’ya düzenleyeceği ziyareti hatırlatan Fuat Tosyalı, bu programın işbirliği arayışlarına büyük katkı sunacağını hatırlattı. Toplantının bitiminde Bakan Zeybekçi, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya, foruma katkılarından ötürü teşekkür plaketi sundu.
Haber: Yılmaz AKPINAR