MUHTEŞEM GECE


İskenderun Kilis Kültür Derneği tarafından Kilis’in 96. kurtuluş yıldönümü münasebetiyle organize edilen birlik ve beraberlik gecesi renkli görüntülere sahne oldu. Her ayrıntının düşünüldüğü gecenin baş mimarı kuşkusuz Kilis Kültür Derneği Başkanı Halil Tosyalıoğlu ve yönetim kurulu üyeleriydi. İsa Taş Plaza’da düzenlenen dayanışma gecesi Kilisliler’i buluşturdu.Yoğun bir katılımla gerçekleşen muhteşem geceye Tosyalı Ailesi’nin değerli büyüğü Hacı Pervin Tosyalı, Hatay’da yaşayan Kilisliler ve seçkin bir davetli topluluğu katılım gösterdi. Gecenin açılış konuşmasını yapan Kilis Kültür Derneği Başkanı Halil Tosyalıoğlu, “Derneğimizi kurarken, ‘paylaştıkça çoğalan’ sloganı ile yola çıktık. Faaliyetlerimiz paylaştıkça çoğalıyor” dedi.

İLK KUVA-İ MİLLİYE RUHU KİLİS’TE CAN BULDU
Başkan Tosyalıoğlu, “Kilisin Kurtuluş mücadelesi ve özgürlüğüne kavuşması sürecini çok kısa özetlersek; 1516 Yılında Merc-i Dabık Zaferinden sonra Osmanlı’ya dahil olan Kilis, 1.Dünya Savaşında, yurdumuz işgal kuvvetleri tarafından işgal edildiğinde, Kilis yakınlarına gelen 6 taburluk İngiliz Müfrezesi kışı Kilis’te geçireceklerini bildirerek 6 Aralık 1918 günü Kilis’e yerleşirler. 22 Ekim 1919 tarihinde Kilis’ten çekilen İngiliz Kuvvetlerinin yerlerini Fransız işgal kuvvetleri alır. Ne büyük gururdur ki, İlk “Kuva-İ Milliye” Ruhu memleketimizde can bulur. Ve Fransızlar’a karşı yıldırma harekatına geçerler. Pek çok şehit vererek boğaz boğaza, süngü süngüye çarpışmalarla düşmana büyük kayıplar verdirirler. 20 ay süren mücadele sonunda Fransızlar çekileceklerini bildirdiler ve Kuva-İ Milliyecilerimiz Albay Polat Bey önderliğinde 7 Aralık 1921 günü Kilis’e girip Hükümet Konağındaki Fransız Bayrağını indirerek sonsuza kadar dalganacak Türk Bayrağı’nı çekerler. Böylece Kilisimiz hak ettiği özgürlüğe kavuşmuş olur” diyerek, duygulu bir konuşma yaptı.
Kilis Kültür Derneği Başkanı Halil Tosyalıoğlu’nun konuşmasının ardından sahne alan İskenderun’un yerel ses sanatçısı Mine Doğruloğlu Özcan, söylediği birbirinden güzel Kilis yöresine özgü türkülerle geceye ayrı bir renk kattı. Gecenin hazırlanmasında ve organizasyonunda büyük emeği geçen Kilis Kültür Derneği Başkanı Halil Tosyalıoğlu ve yönetim kurulu, misafirlerle yakından ilgilendi. Haber: Yılmaz AKPINAR