RESTORE EDİLEN KİLİSEDE İLK AYİN


Arsuz ilçesindeki 500 yıllık Mar Yohanna Kilisesi’nde, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen 18 aylık restorasyon çalışmasının sona ermesinin ardından ayin düzenlendi. Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, yaptığı açıklamada, 2015 yılının Aralık ayından bu yana yürütülen restorasyon çalışmasını tamamladıklarını söyledi.
Proje kapsamında çeşitli düzenlemelerin yapıldığını belirten Yıldıran, çalışmanın, Bölge Koruma kurulunun onaylı projesi olduğunu ifade etti. Yapılan çalışma sonucu bir kültür varlığının yeniden düzenli ve son sistem olarak hizmete girdiğini anlatan Yıldıran, “Kilisede 2 yıllık zaman zarfı içerisinde çatı, tavan kaplamaları, sıva, elektrik ve mekanik tesisatları yenilendi. Yangın alarm sistemleri ve çevre düzenlemesi yapıldı. Çağdaş bir hizmet verebilecek şekilde restorasyon tamamlandı” dedi.

Ayinde bir konuşma İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım, restorasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek; “Bu birlikteliği bizimle kutlama nezaketinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Sizlerin gösterdiği nezaket, hoşgörü, sevgi ve saygının tüm dünyaya mesaj olmasını diliyorum. Ayrıca ülkemizde bu güzelliğin, kardeşliğin, hoşgörünün daim olmasını diliyorum. Bizler ülkemizin nadide köşesinde rahat ve huzur içerisinde yaşıyoruz. Diğer inanışlara sahip insanlarla birlikte kardeşçe yaşamaktan dolayı çok mutluyuz. Allah sizleri korusun. Rabbin bereketi ve selamı üzerinizde olsun” şeklinde konuştu.

‘ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ’

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur da; “Bu tarihi mekânların restorasyonu kolay olmuyor. Bu yapının iki yıl gibi bir sürede tamamlanması bize uzun gelebilir ama bu prosedürün uygulanması gerekiyordu. Vakıflar Bölge Müdürümüzün büyük çabası oldu. Cemaatimiz adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. Biz bu ülkede huzur içerisinde, kardeşçe yaşana bir toplumuz. Ülkemizde bu huzur ve mutluluğu yaşamaktan mutluyuz” derken, bu özel ayine katılan herkese de teşekkür etti.

AYİNDE BARIŞ VE KARDEŞLİK MESAJI

Yaklaşık 2 yıl sonra çan sesinin duyulduğu kilisede konuşan kilisenin papazı Dimitri Yıldırım, barış ve kardeşlik mesajı verdi. Ülkenin nadide köşesinde rahat ve huzur içerisinde yaşadıklarını dile getiren Yıldırım, farklı din ve inanışa sahip insanlarla birlikte kardeşçe yaşamaktan dolayı çok mutlu olduklarını kaydetti. Ayine katılanlar da dua edip, mum yaktı.

Kalabalık bir cemaat topluluğunun katıldığı ayine, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, CHP Milletvekili Selin Sayek Böke ve babası Prof. Dr. İskender Sayek, Mersin, Antakya, Samandağ, Altınözü kiliseleri vakıf yöneticileri de katıldı. Antakya Ortodoks Kilisesi korosu, İskenderun Ortodoks Kilisesi korusu ve Lübnan Balamand Üniversitesinde öğrenim gören Abdullah Papas ve Yusuf Papas da ayine iştirak etti.
Haber: Mustafa TOPAL