BEKİR ALTAN, ‘ÖDÜLLÜ TOKİ PROJESİ’Nİ TANITTI!


Hatay 1’inci Yapı, İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Payas Belediyesi’nin ödüllü TOKİ Projesi’nin de tanıtıldığı stant yoğun ilgi gördü. Toplamda 16 bin metrekarelik alana kurulan 1. Yapı, İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı, kent protokolünün katılımıyla Çevreyolu Otogar Bölgesi’nde bugün açıldı. Payas Belediyesi’nin ödüllü TOKİ Projesi, ilk ve tek STEM Projesi, mesleki eğitim kursları ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tanıtıldığı stant ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

PAYAS GÖZ KAMAŞTIRACAK
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi olarak Çağlalık Mahallesi sınırları içerisinde 56 hektar alanda TOKİ tarafından bin 892 adet konut, 186 dükkan, 2 mescit ve bir caminin hayata geçirileceğini söyledi. Proje hakkında detaylar aktaran Altan, “TOKİ tarafından gerçekleştirilen ‘7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Proje Yarışması’nda Çağlalık TOKİ Projesi Akdeniz Bölgesi Birincisi olarak seçildi. 18 yıllık Belediye Başkanlığı görevimde önce şehrimizin alt yapısını oluşturduk. Şimdi gecekondu görünümündeki şehrimizi Türk şehircilik kimliğine uygun hale getirebilmek için ödüllü TOKİ projemizi hayata geçirerek, Çağlalık Mahallemizde yeni bir şehir kuruyoruz. Proje alanında konut ihtiyacının yanı sıra; parklar, peyzaj alanları, sosyal donatı alanları ve mahalleleriyle bölgede yüksek nitelikli, örnek bir kentsel çevre oluşturma kurgusu ile tasarlanmıştır. Her ana yapı adasında yaya yürüyüş yollarıyla merkeze bağlana bağlanan alt merkezler ve meydanlar oluşturulmuştur. Yaya-taşıt ilişkisi, bisiklet yolları ile tüm alana ulaşım imkanı sağlayan planlama titizlikle yapılmıştır” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TAVSİYESİ ÖRNEK ALINDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatay yapılaşma tavsiyesini örnek aldıklarını aktaran Başkan Altan, “Yapı blokları 3 ve 6 katlı olarak projelendirildi. Konutların hemen hemen tümü, karşılıklı-iki cepheli doğal havalandırma sağlayacak biçimde tasarlandı. Zemin katlardaki dairelerin tümünde kendine ait bahçeye, üst katlardaki daireler de ise büyük ve çok sayıda balkona yer verildi. Projede, insan-yaya ölçeği hassasiyetle gözetilerek; yerleşke, boşluk ve ıssızlık hissi yaratmayacak şekilde planlandı, Payas Çağlalık TOKİ Projesi, ekolojik dengenin korunmasına önem verildi. Amanos Dağları’nın eteklerinde bulunan proje arazisinde tarım alanları korunurken, dağ tarafının yolla bütünüyle bölünmemesine ve yerleşke ile ormanla ilişkisinin korunmasına özen gösterildi. 27 Ocak 2017 tarihinden itibaren inşaat çalışmalarına başlanıldı” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAMLESİ
Başkan Bekir Altan, Karbeyaz ve İstiklal mahallelerinde yapılacak kentsel dönüşüme ilişkin de şu bilgileri aktardı: “Karbeyaz Mahallesi’nde toplam 551 konut, 8 dükkan yıkılacak ve kentsel dönüşüm sonrasında; 3 bin 629 konut, bin 24 iş yeri, 1 sağlık ocağı, 1 lise, 1 adet resmi kurum binası ve bir de kütüphane binası inşa edilecek. İstiklal mahallesinde toplam 951 konut, 49 dükkan yıkılacak ve kentsel dönüşüm sonrasında 5 bin 200 konut, bin 200 iş yeri, 1 sağlık ocağı, 1 belediye hizmet binası, 1 ilköğretim kurumu inşa edilecek ve 30 dönüm mesire alanı vatandaşlarımıza hizmet verecek.” Haber: Yılmaz AKPINAR