BAŞSAVCI AKIN, ‘MÜZAKERE SONUCU CEZALAR BELİRLENEBİLİYOR’


İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, arabuluculuk sisteminin işler hale gelmesiyle adil yargılama ve karşılıklı mutabakat sonucu tarafların mağduriyetlerinin de ortadan kalkacağını söyledi. Türk arabuluculuk sistemi ve arabulucuları için model etik ve uygulama kuralları, “Arabuluculara İlişkin Avrupa Etik Kuralları” başta olmak üzere, tüm modern ülkelerin etik ve uygulama kuralları dikkate alınmak suretiyle, Türk arabuluculuk sistemi ve ülkenin sosyal ve kültürel değerleri ile gerçeklerine uyumlu olacak şekilde, Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı.

‘TARAFLARI TATMİN EDİYORSA..’
İş mahkemeye gitmeden önce tarafları bir araya getirip ara bulucu aracılığıyla uzlaştırmaya çalışılacağını belirten İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, “O safha olmadan kimse dava açamayacak. Yine adliyelerde iki personel görevlendirilecek, Arabulucu eğitimi alınmış kişilere dosyalar tebliğ edilecek” dedi. Adalet denilen hadisenin tarafları tatmin etmiyorsa bir anlam ifade etmediğini vurgulayan Başsavcı Akın, “Tarafları tatmin ediyorsa bir anlam ifade ediyor. Yoksa diyelim ki yaralama suçundan bir kişiye 20 yıl verince adalet sağlamaktan ziyade, hem mağdur olan, hem şüpheli; evet bu benim hakkımdır dediyse isterse; 3 yıl olsun! Nitekim ABD de bu sistem uygulanıyor” diye konuştu.

‘TARAFLAR BİR ARAYA GELİYOR’
Pazarlık usulüyle bile cezalar soruşturma dava dosyalarının %95’inin savcıyla şüpheli avukatın müzakeresi sonucu cezaların belirlenebildiğinin altını çizen Başsavcı Akın “Şüpheli avukat ve savcı arasında ceza belirleniyor. Sadece %5’i mahkemelere geliyor. Çok az bir kısmı filmlerde gördüğünüz şey, neden? Çünkü müzakere ede ede, silahla yaralanmanın cezası 10 ile 20 yıl arası; ‘7 yılla anlaşalım şüpheli ile avukatı ve savcı konuşuyor: sen ne diyorsun? O da olur diyor, üç yedi yıl yatarım diyor ve cezayı taraflar kabul ediyor ve adalet gerçekleşiyor. Hem şüpheli cezaevinde yatarken bizdeki gibi veya başka ülkelerdeki gibi tahliye olacağı güne kadar sürekli cezasına itiraz dilekçesi vermiyor, hem de neticede suçu işlememiş olsa da kabul ettiği için kabul ettiği cezasını yatacağım diyor” şeklinde konuştu.
Haber: Cuma KESEROĞLU